Szaranya

Hogy vannak most a szülők valójában a másfél éve tartó vírus helyzet hatására? Kivel tudnak erről beszélni? Mi az elvárható és hol vannak a határaink? Mit tegyünk, hogy elég jól legyünk mindezek ellenére vagy közepette?

 
Mi történt 2020 februárja óta?
 
A vírushelyzet hatására háromszor zártak be az intézmények több hétre, amely idő alatt végig bizonytalanságban voltak a gyerekek és a szülők, hogy mikor lesz nyitás, valamint, hogy mik is a pontos elvárások velük szemben. Nehéz volt ezek közepette a saját érzéseikre és szükségleteikre odafigyelni. Ezekben a folyamatokban mindenki tette a dolgát. Kevesen engedhették meg maguknak, hogy időt szakítsanak arra, hogy dühöngjenek, sírjanak vagy kétségbe esésükről beszéljenek. Vannak, akik nem is voltak kétségbe esve, mert hetek vagy hónapok múlva fedezték fel ezt az érzést, mert nem volt idejük befelé fordulni.
 
S mi történt valójában: a gyerekeink olyat éltek át, amely teljesen megtörte a mindennapi rutinjukat. Azt az üzenetet kapták, hogy nem biztonságos közösségekbe járni. Hiányzott nekik a társaság, lemaradtak a tanulásban vagy elszoktak a közösségtől, ha kisebbek. A szülők-nagyszülők összevissza adogatták őket vagy nem, mert nem volt segítségük. Sokan lemaradtak, sokan kikészültek. És most is csak hallgatjuk óránként a híreket (vagy természetes reflexszel kikapcsoljuk), mert nem vagyunk rájuk kíváncsiak, nem tudjuk befogadni, de azért mind tudjuk, hogy azt mondják, közeledik a negyedik lezárás.
 
Mit tehetünk mégis?
 
Én speciál legbelül már most ordítok, hogy nem vagyok hajlandó még egyszer ezt megtenni a gyerekeimmel és magammal sem. Őszintén szólva mindent megtettek az életem során a pedagógusok és jó pár orvos is, hogy ne higgyek a kommunikált „valóságnak”. Sem békében, sem pozitívan nem látom a jövőt, ha kitekintek. Családokat kísérve pedig minden legyűrűzik kintről befelé a kis közösségekbe, így sorban válnak el vagy lesznek pszichés betegek körülöttem.
  1.  Egyetlen egyben hiszek most és ezt az egyet tudom tanácsolni mindenkinek: amennyire lehet figyeljen befelé és töltődjön lelkileg és szellemileg.
  2. Álljunk meg! Nagy levegő. Hálás vagyok, hogy lélegzem. Nagy ölelés. Hálás vagyok, hogy van kit megölelnem. Mosoly. Hálás vagyok, hogy még tudok mosolyogni. Felhők az égen, madárhangok körülöttem, szellő az arcomon. Hálás vagyok, hogy ezeket észre tudom venni.
  3. Ha Te most a gyereked lennél, mire vágynál?
  4. Bárhogy is alakul a jövő, mely erőforrásokra lesz a legnagyobb szüksége a gyerekednek?
  5. Hogyan tudod ezeket most megadni neki?
  6. Beszélj arról, ami benned van, ott, ahol megteheted, mert elfogadást kapsz!
  7. A biztonságos közegben való dühöngés, sírás megtartja a kapcsolatokat. Ezt az elmúlt évtizedekben nem tehették meg a gyerekek, mert a hiszti csak a gyengeség jele volt. Keménynek kellett lenni. Pár hetesen egyedül aludni. Bölcsödében lenni 10 órákat, s most is sokan elvárják, hogy a gyerekek ezt az egészet egy mukk nélkül fogadják. Hatalmas a száma az alkoholistáknak hazánkban, amely lelki eredete, hogy nem akarnak felnőni és szembe nézni a negatív érzéseikkel.
  8. Legyél Te is elfogadó magaddal, magatokkal. Ebben az őrületben teljesen természetes, hogy nem mennek úgy a dolgok, mint enélkül mennének, nem vagytok olyan nyugodtak, mint a vírus helyzet nélkül lennétek és kevesebb nehézségetek is lenne, ha nem jön ez az őrület.
  9. Legyetek minél többet olyan helyen, ahol Ti biztonságban érzitek magatokat és nem kell odafigyelni maszkra, távolságra, mások véleményére: barátok, természet, otthon, család.
  10. Nagyon sokan éreznek úgy, ahogy Te. Nem vagy egyedül. 

 

Ha szembe néznél magaddal őszintén és emellett szeretettel, akkor felhívom a figyelmedet arra, hogy írtam egy önismereti könyvet Édesanyáknak és hozzá egy párkapcsolati füzetet: Az #önazonosanya egy coaching szemléletű = kérdező, elfogadó, nem megmondó kézikönyv, amely segíti az elakadásaid önálló feldolgozását vagy a felismerést, hogy miben kérj segítséget akár tőlem, akár más mentális szakembertől.

Készítettem hozzá egy párkapcsolati füzetet is, amelyben 25 téma van, amelyeket hasznos szülőknek megbeszélniük és azokban egymást támogatniuk. Kapsz olyan üzeneteket is, amelyek megerősíteni fognak abban, hogy Te vagy a szülőséged szakértője! Augusztus 31-ig 1000Ft kedvezmény a Babadirect kuponkóddal!!!

Mindenkinek BELSŐ ÉS KÜLSŐ BÉKÉT kívánok:

Dayfly Kriszti

https://dayflykriszti.hu/dayfly-konyv/

További cikkeink

Biztonságos grillezés a kicsikkel

Ráharapni egy zöldfűszeres olajban pácolt, vajpuha csirkemellre, parázs felett sütött cukkinivel, padlizsánsalátával, szaftos, napon érett paradicsommal és egy szelet kovászos kenyérrel… ugye, neked is összefutott a nyál a szádban? Hm, de mi lesz a gyerekekkel, tüzet gyújtani, éles késekkel futkosni a házból ki-be nem éppen gyerekbarát program… pláne, ha a kismama vagy és hugi, öcsi éppen útban van…

Utazás, nyaralás és várandósság

Kismamáktól gyakori kérdésként hangzik el a nyári időszakban, hogy vajon mik azok a tevékenységek, amelyeket biztonsággal végezhetnek, elmehetnek-e a régóta tervezett utazásra, nyaralásra.

Hogyan ébredj kipihenten egy fárasztó nap után?

Egész nap azt hallod, hogy… Anya? Anyaa? Anyaaa? Apa? Apaa? Apaaa? S mire odaérsz, hogy lefektetted a gyerekeket, a lábadon alig állsz és csak bezuhansz az ágyba, miután a gyerekek elaludtak. De persze elaludni nem fogsz tudni, hiszen azon töröd az agyad, mit felejtettél el? Holnap mit csinálsz másként!? Úristen, a mosás! Másnap pedig minden kezdődik előröl, és olyan érzésed van, mintha csak pár perce hunytad volna le a szemed. 

Iskola- és ovikezdés: hogyan legyen zökkenőmentes -legalább otthon- a tanév?

Az ősz kezdete nem csak a nyár végét jelenti, hanem az új tanév kezdetét is. Akinek nincsen gyermeke, az is megérzi, hogy itt újabb év kezdődött: többen utaznak a tömegközlekedésen, nagyobb lesz az autós forgalom és az utcákon is többen sietnek a dolgukra. Ha pedig iskola vagy óvoda van a közelben, ez mind hatványozottan igaz. De mit tehetünk annak érdekében, hogy már az elején elcsípjük a rendetlenséget? Nézzük meg, hogy ebben az időszakban hol képes a leginkább megjelenni a kupi és mit lehet tenni ennek megakadályozására!

Házi kedvenceink: Cicák, Kutyák!

A szőrös családtagok mellé érkezik a gyermek? Nézzük, mik azok, amikre érdemes odafigyelned a gondtalan együttéléshez!

Várandósság hetekben – 20. hét

Babád fejlődése Már jól és biztosan érezhetőek a mozgások első baba esetén is. Forog, ugrál, úszkál, nem unatkozik és mivel a magzatvíz jelentős mennyiségben nő, így elég helye is van minderre. A méhed felső része a köldök magasságában található már. A véredből...

Várandósság hetekben – 19. hét

Babád fejlődése Babádnak egyre jobban nő a haja, bőrén pedig megindul a magzatmáz képződése. A magzatvízből kortyol a magzatmázból leváló darabkákkal együtt – ebből lesz majd a magzatszurok, az első béltartalom (sötétzöld, valóban szurokszerű).  Szívecskéje 140/perc...

Várandósság hetekben – 18. hét

Babád fejlődése Sokat mozog, boxol, forog, rugdos mostanra, így szinte biztos, hogy már érzed a pici mozgásait. Tejfogcsírái mögött a maradandó fogak csírái is kezdenek kialakulni – Neked ezért különösen fontos a kalciumban gazdag étkezésre figyelni! Kialakulnak az...

Várandósság hetekben – 17. hét

Babád fejlődése A babád elnyeri végleges formáját, de növekedése innentől gyors ütemben folytatódik. A zsírlerakódás megkezdődik a bőre alatt, így mire megszületik, már nem lesz ráncos. Kézujjai mellett már lábujját is kóstolgatja és a köldökzsinórt is szájába veszi -...

Falmatrica kisokos, avagy tippek és trükkök a falmatrica felhelyezéséhez

Az 5 részes falmatrica-cikksorozatunk első részében megnéztük, kiknek is ajánljuk a falmatricával való dekorálást. A mostani részben pedig megnézzük, mire érdemes figyelni a falmatricák felhelyezésekor.

Anyacsak1van – túlélőkalauz 2 kisgyerekhez

Éppen csak túl vagy a “nemalvásos” időszakon, végre jut egy pici időd magadra, mert a babád már 1-2 éves, szinte “önálló”. A nagyival is elvan, néha egyedül is játszik, sokat mosolyog. Esetleg már oviba megy, egyedül iszik, szépen fejlődik. És ekkor érkezik az örömhír: úton a kistesó! Mi lesz most? Hogyan fogsz tudni egyszerre két apróságot is ellátni, mindent megadni nekik? Hiszen nem tudsz kétfelé szakadni. Szeretnénk Neked segíteni pár hasznos tanáccsal.

Várandósság hetekben – 16. hét

Babád Kisbabádnak már szempillája is van, testét pedig egy piheszerű szőrzet borítja (ez a lanugo). A bőre olyan vékony, hogy átlátszanak rajta az erek. Végtagjai teljesen kifejlődtek, csontosodnak, ízületei is jól működnek; markol, rúg, bukfencezik – mint egy kis...

Várandósság hetekben – 15. hét

Babád Mivel a baba ízlelőbimbói már működnek – így a csípős ételeket, ha lehet, kerüld – hiszen a magzatvízben megjelenik az általad fogyasztott ételek íze. Szemöldöke is megjelenik lassan, bőre viszont olyan vékony, hogy az erecskék még átlátszanak rajta. Már hall is...