Egy új élet kezdete

A fogamzás

Az „Új Élet” a fogamzással kezdődik. Ahhoz, hogy a magzat megfoganjon, nemi érintkezés szükséges a peteérés várható idejében. Szabályos menstruációs ciklus ban ez a termékeny időszak kb. félidőben van két menstruáció között. Ez azt jelenti, hogy ekkor egy pete kiszabadul a petefészkek valamelyikéből, és a petevezetőn át az anyaméhbe jut.

A petevezetőben a méh felé haladó petesejt készen áll a megtermékenyülésre. Az ondóban lévő több millió spermium egyike találkozik a petesejttel és egyikük sikeresen belé hatol.

Ekkor a pete- és az ondósejt egyetlen sejtté olvad össze, amely azonos mennyiségű gént tartalmaz mindkét szülőből (a gén az öröklődés alapegysége). Minden génpár egyik génje az egyik, a másik a másik szülőtől származik, vagyis 50-50%-ban hordozzák a szülők tulajdonságait. A gének 23 kromoszóma-párba rendeződnek. A megtermékenyülés pillanatában a gének új kombinációja eldönti, hogy a születendő gyermek sötét vagy világos hajú, magas vagy alacsony, fiú vagy lány lesz, és hogy arca melyik szülőre fog inkább hasonlítani.

Fiú vagy lány?

Az, hogy az újszülött fiú lesz-e vagy lány, azon múlik, hogy a petesejtet meg termékenyítő ondó sejt női X vagy férfi Y kromoszómát hordozott-e.

A 23 pár kromoszóma közül, melyeket az újszülött a szüleitől örökölt, az egyik pár két különböző nemi kromoszómából áll. Az anya két X női kromoszómája közül az egyiket adja magzatának. Az apa, aki nek egy X és egy Y kromoszómája van, szintén átadja ezek egyikét utódjának – a gyermek ettől függően lesz fiú vagy lány.

Mikor születik meg a baba?

Amennyiben a várandósság bizonyosságot nyert, a következő lépés a szülés várható időpontjának meghatározása.

Ezt úgy számoljuk ki, hogy az utolsó menstruáció első napjának dátumából három hónapot vissza számolunk, és hét napot hozzáadunk. A legtöbb újszülött a számításhoz képest plusz–mínusz egy héten belül születik.

Amennyiben a szülés várható időpontját illetően bármilyen kétség merül fel, pl. azért, mert vérzései rendszertelenek, vagy az első hónap során enyhe vérzése volt, az ultrahang vizsgálat adhat pontos iránymutatást. (Lásd: A szülés várható időpontja c. táblázat).

A várandósság átlagos időtartama 266 nap. Tekintettel azonban arra, hogy a teherbeesés pontos dátuma ritkán adható meg, a várandósság hosszát 280 napban, az az 40 hétben számoljuk, az utolsó vérzés első napjától kezdve.

Ikrek fogamzása

Általában 80–100 fogamzásra egy ikervárandósság jut. Az ikerszülés esélye növekszik, ha bármelyik szülő családjában már előfordult ikerszülés; ilyenkor valószínű, hogy az ikrek kétpetéjűek lesznek. (Irodalom: Dr. Métneki Júlia: Ikrek Könyve, Melánia Kiadó, 2005.)

Az egypetéjű ikrek mindig azonos nemek és úgy fejlődnek ki, hogy a megtermékenyített petesejt a fogamzás pillanatában ketté osztódik. Mindkét embrió azonos génállománnyal bír,

ebből ered a fizikai hasonlóság. A magzatok osztoznak a méhlepényen, de mindegyiküknek saját köldökzsinórja és saját védő magzatburka van.

A kétpetéjű ikrek, akik nem hasonlítanak jobban egymásra, mint a nem iker szülött fiú- vagy lány testvérek, lehetnek azonos és különböző neműek. Fogantatásuk egymástól függetlenül történik. Ilyenkor egyszerre két petesejt szabadul ki a petefészkekből és különböző ondósejtek által termékenyülnek meg.

Ezeknek az ikreknek külön méhlepényük, köldökzsinór juk és magzatburkok van.

Az Új Élet fejlôdése

Amikor egy petesejt és egy ondósejt egyesül, az így kialakult egységes sejt gyors osztódásnak indul: 2, 4, 16, 32, 64 stb. számú sejtet alkotva. A sejteknek ez

a növekedő tömege egy kis üreges göm- böcskét alkot, amely a fogamzást követő 11.  és 14. nap között a méh felszínéhez tapad.

Ez azt jelenti, hogy az eredeti  sejt  már jelentős fejlődésen ment át  akkor- ra, amikor Ön a következő menstruációjának elmaradását észleli. Mivel a fejlődésnek e szakasza meghatározó jelentőségű, a  várandósságot  tervező nők számára fontos, hogy megfelelően táplálkozzanak, kerüljék az olyan ártó tényezőket, mint az alkohol, a dohányzás, a különböző gyógyszerek, bármilyen drog, valamint a fertőző betegségek.

A sejttömeg ezután két részre oszlik, melyek közül az egyik az embriót fogja alkotni. Az első 11 hét során így nevezzük a magzatot. A sejtek másik részéből alakul ki a méhlepény (placenta), amely az egyik oldalon a köldökzsinórral csatlakozik az embrióhoz, a másik oldalon a méh belső felszínébe ágyazódik. A méhlepény feladata, hogy oxigént és tápanyagokat szállítson az anyai vérkeringésből a magzat számára, ugyanakkor a magzati szervezetben keletkezett bomlástermékeket szállítsa el az anyai vérkeringésbe, hogy azok kiválasztásra, kiürítésre kerüljenek. Tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy a méhlepény sem tud minden káros, mérgező anyagot és fertőzőforrást megszűrni! A várandós anyák éppen ezért csak olyan gyógyszert szedjenek, melyet orvosuk írt elő!

A magzatvíz

A magzatvíz a magzatburokban található tiszta, vízszerű folyadék, amely a magzatot védi az anyaméhen belül. A magzatvíznek számos fontos feladata van. Kitölti a méh üregét és biztonságos környezetet biztosít a magzat számára, amelyben szabadon

mozoghat, fejlődhet, védve a külső mechanikai behatásoktól, nyomáskülönbségek- től, hőmérsékletváltozásoktól és a kiszára- dástól. A magzatvíz a köldökzsinórt is védi a megtöretéstől, összenyomódástól.

Az embrió elsô hónapja

Az első három hónap a fejlődés legfontosabb időszaka. Az első hónap végére – kb. 2 héttel azután, hogy észlelte a menstruáció elmaradását – a pete, illetve petezsák mérete kb. 2-4 mm átmérőjű. Az 5. héten az embrió 2 mm hosszú, amit az ultrahang leleten CRL-lel (ülőmagassággal) jelölnek. A 6. hét vége felé a szív elkezd lüktetni, amit már az ultrahang is ki tud mutatni.

Az embrió második hónapja

A második hónap vége felé az  embrió kb. 20-30 mm hosszú. Bár még további fejlődés előtt áll, a létfontosságú szervek részben már kifejlődtek, az emésztő-, légző-, húgyúti-, keringési- és idegrendszeri szervrendszer még fejletlen állapotúak. Az ujjak, lábujjak kezdeményei már jól elkülöníthetők.

A szemhéjak kialakultak, de még nem nyíltak ki. Ekkor alakul ki a belsőfül (halló- és egyensúlyszerv).

Az embrió harmadik hónapja

A harmadik hónap végétől az embriót magzatnak nevezzük, és közel 100 mm hosszú, 15 gramm súlyú. A vesék elkezdenek vizeletet kiválasztani. Puha körmök formálódnak a kéz- és lábujjakon,  az állcsontokban megjelenik a húsz tejfog kezdeménye. A nemi szervek kifejlődtek, jóllehet az ultrahangképen még nem láthatók.

Ekkor már a magzat agya és izmai koordináltan működnek: rugdos, összeszorítja öklét, csücsörít, különböző arckifejezésekre képes.

Az első trimeszter (a harmadik hónap) végére a magzat a fejlődés jelentős mérföldkövét éri el. Valamennyi szerv és szervrendszer kialakult. Ez azt jelenti, hogy sokkal kisebb a veszélye annak, hogy külső behatások veleszületett rendellenességre vezessenek.

A magzat fejlôdése a 3–6 hónapig

A második trimeszter során a magzat növekszik, súlya fokozatosan gyarapodik, míg a 6. hónap végére kb. 30 cm testhosszt és 1000 grammnyi súlyt ér el. Szer- vei fokozatosan érettebbé válnak, ízületei hajlékonyabbak lesznek, majd erősödnek, egyre aktívabbá válik ő maga is.

A 16. és 20. hét között a baba érezhetően megmozdul. Ezalatt a magzat mozgását, egyre fokozódó rugdosását értjük, melyet ebben az időben Ön érezni fog. Az is lehet azonban, hogy lebegő, remegő, reszkető érzéseket már a korábbi hetek során is észlelt anélkül, hogy tudatosult volna Önben, hogy ezek magzatának aktivitási jelei.

Jegyezze meg a magzat megmozdulásának napját, mert ez a későbbiek során segítséget nyújt a szülés várható időpontjának megerősítésében. Mostantól kezdve magzatának mind gyakoribbá válnak napi mozgásos időszakai. Ezek között nyugalmi időszakok vannak, amikor a magzat alszik. Ha bármikor aggodalma támad, hogy magzata ritkábban vagy kevesebbet mozog, feltétlenül keresse fel orvosát!

A második trimeszter végére zsíros, fehér, faggyúszerű bevonat, magzatmáz keletkezik a baba bőrén.

A magzat fejlôdése a 6–9 hónapig Most, hogy a harmadik trimeszterben jár, magzata mind gyorsabban nő, hízik és fokozatosan éretté válik a megszületés utáni életre.

A nyolcadik hónapban magzatának rúgásai már lényegesen erőteljesebbek, de túl nagyra nőtt ahhoz, hogy olyan szabadon mozogjon a méh üregében, mint azt korábban tette. A kilencedik hónapban súlya általában 250 grammot nő hetente. Egész testére zsírpárna rakódik le, és ebben az időben fejlődik ki a hörgők ágazatos rendszere, valamint ekkor nyílnak meg a szemhéjak.

A magzat gyakran helyezkedik el medencevégű fekvésben a 34. hétig, majd átfordul és koponyavégű fekvésben illeszkedik be a medence bemenetbe. Ez az esetek mintegy 3%-ában azonban nem következik be és a magzat a fenekével, illetve a lábával lefelé helyezkedik el a méhben. Amikor a baba készen áll a születésre, a várandós mama légzése is megkönnyebbül; ahogyan mondani szokták, leszáll a méhe. Ez azt jelenti, hogy kisebb nyomás nehezedik a mellkasára és a gyomortájékára.

Némelyik magzat folyamatosan mozog. Nem mindegyik magzat „áll be” ebbe a helyzetbe az utolsó négy héten. Amikor a szülés megindul – a kilencedik hónap végén, hozzávetőleg a 40. héten – a magzat átlagosan 50 cm hosszú és 3 kg súlyú.

AZ ÚJ ÉLETET VESZÉLYEZTETŐ FONTOSABB TÉNYEZÔK

Dohányzás

Az általános, jól ismert károsító tényezők mellett a dohányzás csökkenti a férfiak megtermékenyítő képességét, a nőknél pedig a beágyazódás sikerességét, növeli a vetélés, a méhen belüli elhalás, a koraszülés esélyét. A méhlepény nem tudja megszűrni az anyai keringésben meglévő szén-monoxidot és nikotint (hogy csak a két legközismertebb káros anyagot említsük a sok közül), mely egy cigaretta elszívásakor a szervezetbe kerül – még

passzív dohányzás esetében is. A magzat gyakrabban van kitéve fejlődési rendellenesség kialakulásának, a rendszeres oxigénhiány és a magas szén-monoxid szint miatt az agy és más fontos belső szervek alulfejlettségének, a méhen belüli súlynövekedés elmaradásának (200–250 g).

Ráadásul a bölcsőhalál előfordulásának is nagyobb a kockázata, ha az anya dohányzott a várandósság alatt. Hogyan segíthetjük a leszokást, hogyan kezdjünk hozzá?

A korai életszakasz hosszú távra alapozza meg a gyermek egészségi állapotát. Minden kismama törekszik arra, hogy a legjobb formában, egészségi állapotban legyen, gyermekével együtt. Ezért, ha leszokott a dohányzásról, az egész család nyertes lesz! A passzív dohányzás később is komoly veszélyt jelent, mind az Önök, mind a gyermek egészségére: kevésbé jól fejlődik, érzékenyebb lesz a légúti-, fül-, torokbetegségekre. Ha még nem sikerült leszoknia a fogamzást megelőzően, úgy bizakodhat abban, hogy a várandósság ideális időszak a változtatásokra. A legtöbb dohányzó nő a koravárandóssági érzékenység miatt megundorodik a cigaretta és a kávé szagától. Vannak, akiknek ennyi is elég, többet nem kívánnak rágyújtani, sőt, kerülik az ilyen környezetet. Abban az esetben, ha mégsem közéjük tartozik – bár tudjuk, hogy nem könnyű lemondania – ezekkel a jól bevált lépésekkel könnyebbé teheti a várt sikert:

FIGYELEM! Várandósság alatt a dohányzás és alkohol fogyasztás káros hatással van a magzat egészségére!

 • Győzze meg párját, amennyiben ő is dohányzik, hogy együtt tegyék meg ezt a lépést. Támogassák egymást az elhatározásban! Gondoljon gyermekére, a méhen
 • belül fejlődő piciny teremtményre. Ez sokat segít!
 • Fontos az erős elhatározás! Tűzzön ki egy közeli napot, amikortól véglegesen abbahagyja a dohányzást! Jelölje be a naptárban és ragaszkodjon ehhez a naphoz! Mondja el mindenkinek, hogy leszokott a dohányzásról, így mások is megerősítik majd döntését!
 • A végleges leszokás napjáig csökkentse fokozatosan az adagot és csak félig szívja el a cigarettát! 
 • A meghatározott nap előtt dobjon ki minden tárgyat, ami a dohányzásra emlékezteti! Jelöljön ki „nemdohányzó” területeket otthonában! 
 • Mindig csak a mai nappal törődjön! A nap végén jutalmazza meg magát valamilyen egészséges csemegével, menjen el sétálni, tornázzon, ússzon, végezzen lazító és légzőgyakorlatokat. 
 • Főzzön valami különlegeset, hallgasson zenét, olvasson szórakoztató könyveket, újságot!
 • Keressen elfoglaltságokat, amelyek elvonják a figyelmét a dohányzásról!
 • Kerülje a dohányosok társaságát és utasítsa el, ha cigarettával kínálják!
 • Ügyeljen a rendszeres, helyes étrendre, fogyasszon több zöldséget, gyümölcsöt! Jobban fogja élvezni és érezni az ételek ízét. 
 • Gyűjtse össze a megtakarított (nem dohányzásra költött) pénzt és vásároljon magának, férjének, a babának valamit belőle!
 • Soha ne higgye azt, hogy egy cigaretta nem jelent visszaszokást! Ha kísértést érez, olvassa el a leszokás előnyeiről készített listáját! Kérjen védőnőjétől, környezetétől megerősítést!

Az alkohol veszélyei

A cigarettához hasonlóan az alkohol is átjut a lepényen, így bekerül a magzat vérkeringésébe. Ez káros a magzat egészségére. Tanulmányok bizonyítják, hogy az alkoholisták gyermekei sok esetben magzati alkohol tünetegyüttessel születnek. Az alkohol káros hatással van idegrendszerükre, fejlődésükre.

Minél többet iszik egy kismama, annál nagyobb a kockázat a magzatra nézve. Az alkalmankénti szeszesital fogyasztás különösen veszélyes. Mi után nem tudjuk, hogy milyen mennyiségben káros az alkohol a várandósság során, a jelenlegileg jobb tanács az, hogy a várandós kismamák kerüljék az alkoholt.

Kábítószerek

A drogok rendkívül károsak a magzat egészségére, vetélést és halvaszületést okozhatnak. Amennyiben alkalmanként, vagy rendszeresen használ drogot, forduljon bizalommal szakorvoshoz, hogy a baba és az Ön egészsége a lehető legnagyobb biztonságban legyen. Meg kell beszélni a további szükséges kezeléseket, mind a terhesség, mind a szülés alatt, mind a baba megszületését követően!

Gyógyszerszedés, kávé, tea

Kerüld a felesleges gyógyszerfogyasztást! FIGYELEM! Gyógyszert csak orvossal történt egyeztetés után szedj!

Ha rendszeresen szedsz (mert szükséges) valamilyen gyógyszert, ne hagyd abba, de amint beigazolódott (vagy akár felmerült) a várandósság gyanúja, azonnal beszéld meg kezelőorvosoddal, hogy kell-e a gyógyszerbeállításon módosítani!

Egyes gyógyszerek a várandósság korai szakaszában rendellenességeket, problémákat okozhatnak. Sok kellemetlen tünet, élettani változás kezelhető természetes úton az életmód, az étrend változtatásával, így elkerülhető a gyógyszerek, gyógyhatású készítmények használata.

Egyéb esetekben, ha bármilyen okból megbetegszel, egészségi probléma jelentkezik, csak és kizárólag orvosi javaslatra szedj gyógyszert, akár egy egyszerű nátha kezelése esetén is!  

A fogorvost azonnal tájékoztasd arról, hogy gyermeket vársz esetleges röntgen vizsgálat és fájdalomcsillapító szükségessége esetén!

Vény nélkül szedhető gyógyszer vásárláskor is kérj a gyógyszerésztől a várandóssággal összefüggésben tanácsot!

A magzatvédő vitaminok és multivitaminok általában további kiegészítésre nem szorulnak, ezek szedését is beszéld meg orvosoddal. Az egyéb táplálékkiegészítőket, mint pl. a vas, szintén csak orvosi javaslatra szedd!

Ugyancsak orvosi, gyógyszerészi megbeszélés után szedj bármilyen gyógynövényt, gyógynövény kivonatot!

Tea, kávé és egyéb készítmények

A tea, kávé, csokoládé mindegyike koffeint tartalmaz. Ha mindenképpen ragaszkodsz hozzá, kis mennyiségben (napi egy kávé, tea) nem veszélyes, nagy adagban azonban káros lehet!

Vásárláskor, főzéskor ellenőrizd az élelmiszerek tartósítószer- és színezék tartalmát és amennyire csak lehet, kerüld ezeket! Kerülje a nem szezonális primőröket, inkább fagyasztott zöldséget, gyümölcsöt fogyassz a növényekben bőven előforduló vegyszerek miatt! Ha lehet, ellenőrzött vagy biozöldséget vásárolj!

Környezeti veszélyforrások

A sugárveszély elkerülése végett ne álljon a mikrohullámú sütő közelébe!

Halaszthatatlan röntgen vizsgálat esetén az orvossal és közvetlen a vizsgálat előtt az asszisztenssel is közölje, hogy gyermeket vár!

Mobiltelefont csak kihangosítással vagy „füldugós készülékkel” használjon!

Az erős hanghatások, hirtelen zajok, vagy tartós zaj szintén káros hatású, kerülje az ilyen helyzeteket!

Kerülje azokat a helyeket, ahol vegyszerekkel, erős illatú anyagokkal, festékekkel dolgoznak!

Kerülje a napozást és a túlzott fényterápiát!

A fertőzések megelőzése céljából a szervezet védekezőképességének a gyengülése miatt kerülje a tömeget!

Ügyeljen a személyi tisztaság megőrzésére, különösen, ha nem otthonában tartózkodik!

Kerülje az olyan helyeket, ahol fertőző betegek vannak!

Ha kiütést vagy fertőző betegségre utaló tünetet tapasztal, azonnal keres- se fel orvosát!

Kerülje az állatok közvetlen környezetét, érintését, mert a terhességre veszélyes kórokozókat adhatnak át még akkor is, ha ők maguk nem betegek!

Az étkezés, ételkészítés és tárolás egészségügyi, higiénés szabályait különösen tartsa be!

Mindig ellenőrizze a lejárati időt, a szükséges tárolási hőmérsékletet és a tárolás helyét pl. hűtőszekrényen belül!

A nyersen fogyasztott zöldségeket, gyümölcsöket alaposan mossa meg!

Ne fogyasszon nyers húst, tojást (pl. tatár beefsteak, tartármártás)!

A húsféléket és tojást alaposan főzze, vagy süsse meg!

Pasztörizált tejet és tejtermékeket fogyasszon!

KÖZLEKEDÉS, UTAZÁS

A személyi iratokon kívül mindig legyen nálad a várandós gondozási könyv és az orvosi leleteid!

A rendszeres, mindennapi közlekedés során ügyeljen a következôkre:

 • Kerülje a zsúfolt, levegőtlen járműveket!
 • Beszélje meg munkahelyén, hogy a csúcsforgalmat kikerülve járj dolgozni!
 • Ne fusson a járművek után, várja meg a következőt!
 • Mindig kapaszkodjon! Figyeljen a le- és felszállásnál!
 • Ha rosszullétet érzel, azonnal kérj ülőhelyet (ha esetleg nem adják át maguktól).!
 • Amennyiben autóban utasként ülsz, vagy ha vezetsz, használj speciális kismama biztonsági övet!
 • Nagyon figyeljen arra, hogy amennyiben hagyományos övet használsz, akkor az a legbiztonságosabb, ha a biztonsági öv felső része a mellkas előtt megy át, az alsó része pedig a csípő fölött húzódik.
 • Kényelmes, biztonságos cipőben vezess!
 • Az első három hónapban jelentkező esetleges kellemetlenségek (hányinger, hányás, fokozott vizelési inger, fejfájás, szédülés) utazás során nehézségeket okozhatnak.
 • A szülés előtti hónapban már ne vezess!
 • Hosszabb utazás elôtt gondosan tervezzen meg mindent:
  • Beszélj orvosoddal, hogy tanácsos-e az utazás? Ha igen, milyen eszközzel (repülőutat az utolsó hónapban már ne tervezz!) és mire ügyelj. A legideálisabb a 3–6 hónap közötti időszak, ilyenkor érzik legkellemesebben magukat a kismamák.
  • Mindig öltözz kényelmesen, olyan cipőt válassz, ami nem szorít, gondolj arra, hogy a sok ülésben is megdagadhat a lábad!
 • Az utolsó 6 hétben, ha 3 óránál hosszabb ideig tart az utazás, semmiképpen ne menj egyedül!
 • Vigyél magaddal ételt és italt!
 • Autóban utazás esetén 1-2 óránként szállj ki és frissítsd fel magad, mozogj, tarts pihenőt!
 • Vonaton gyakran állj fel, mozogj.
 • Ha hosszabb ideig maradsz a lakóhelyedtől távol, jelentkezz az ottani orvosnál, védőnőnél! Ne mulaszd el jelezni távollétedet az addig gondozó orvosnál, védőnőnél!

MUNKAVÉGZÉS A VÁRANDÓS HÓNAPOK IDEJE ALATT

Munkahelyi veszélyek

Amennyiben felmerül, vagy igazolódik a várandósság ténye és munkája során egészségügyi veszélynek van kitéve, feltétlenül beszéljen orvosával, majd indokolt esetben a munkáltatójával! Kérjen más, az állapotára veszélytelen munkát! Azok a nők,  akik  munkájuk során vinil-kloriddal vagy higannyal érintkeznek, illetve sugárzásnak, al- tatógázoknak, vagy bármilyen veszélyes anyagnak vannak kitéve, sokkal nagyobb eséllyel vetélhetnek el, vagy magzatuk károsodást szenvedhet.

Munka és munkahely

A várandós nők általában az első három hónap során találják a legnehezebbnek a munka folytatását, különösen, ha reggeli fáradtsággal és hányingerrel küzdenek. A legtöbb ember rokonszenvvel viseltetik a várandós nőkkel szemben. Átadják nekik a helyüket a buszon vagy a villamoson, s kollégáik is többnyire figyelmesebbek velük, mint máskor.

Amennyiben megerőltető a munkája, illetve olyan jellegű, ami sok cipelést, állást igényel, munkáltatóját már várandóssága első hónapjában tájékoztassa arról, hogy gyermeket vár! Elképzelhető, hogy a munkaidejét lerövidítik, esetleg később mehet be dolgozni, mint általában. Az is előfordulhat, hogy Ön csak a várandósság előrehaladtával kér rövidített munkaidőt, vagy pedig  egy  kevésbé fárasztó munkakört kíván átvenni, amennyiben erre mód nyílik.

Néhány tanács dolgozó várandós mamáknak:

 • Ügyeljen a környezeti ártalmakra!
 • Csak annyit vállaljon el,  amennyit még kényelmesen el tud végezni!
 • Tartson elegendő ebédszünetet, kis sétával egybekötve. Válasszon az állapotának megfelelő ételeket, legyen Önnél egészséges tízórai és uzsonna is, ha egész nap dolgozik!
 • Olyan cipőt válasszon, ami nem szorít, hogy ülve se dagadjon meg a lába!
 • Tartós ülőmunka esetén óránként járkáljon, mozogjon legalább 5-10 percet!
 • Amennyiben hosszabb ideig kell állnia, viseljen haskötőt!
 • Amennyiben leül és módja van rá, tegye fel a lábát!
 • Kerülje a dohányfüstöt!
 • Tegye fel a lábát és próbáljon egyet szundítani, miután hazamegy!

 

További cikkeink

Biztonságos grillezés a kicsikkel

Ráharapni egy zöldfűszeres olajban pácolt, vajpuha csirkemellre, parázs felett sütött cukkinivel, padlizsánsalátával, szaftos, napon érett paradicsommal és egy szelet kovászos kenyérrel… ugye, neked is összefutott a nyál a szádban? Hm, de mi lesz a gyerekekkel, tüzet gyújtani, éles késekkel futkosni a házból ki-be nem éppen gyerekbarát program… pláne, ha a kismama vagy és hugi, öcsi éppen útban van…

Utazás, nyaralás és várandósság

Kismamáktól gyakori kérdésként hangzik el a nyári időszakban, hogy vajon mik azok a tevékenységek, amelyeket biztonsággal végezhetnek, elmehetnek-e a régóta tervezett utazásra, nyaralásra.

Hogyan ébredj kipihenten egy fárasztó nap után?

Egész nap azt hallod, hogy… Anya? Anyaa? Anyaaa? Apa? Apaa? Apaaa? S mire odaérsz, hogy lefektetted a gyerekeket, a lábadon alig állsz és csak bezuhansz az ágyba, miután a gyerekek elaludtak. De persze elaludni nem fogsz tudni, hiszen azon töröd az agyad, mit felejtettél el? Holnap mit csinálsz másként!? Úristen, a mosás! Másnap pedig minden kezdődik előröl, és olyan érzésed van, mintha csak pár perce hunytad volna le a szemed. 

Iskola- és ovikezdés: hogyan legyen zökkenőmentes -legalább otthon- a tanév?

Az ősz kezdete nem csak a nyár végét jelenti, hanem az új tanév kezdetét is. Akinek nincsen gyermeke, az is megérzi, hogy itt újabb év kezdődött: többen utaznak a tömegközlekedésen, nagyobb lesz az autós forgalom és az utcákon is többen sietnek a dolgukra. Ha pedig iskola vagy óvoda van a közelben, ez mind hatványozottan igaz. De mit tehetünk annak érdekében, hogy már az elején elcsípjük a rendetlenséget? Nézzük meg, hogy ebben az időszakban hol képes a leginkább megjelenni a kupi és mit lehet tenni ennek megakadályozására!

Házi kedvenceink: Cicák, Kutyák!

A szőrös családtagok mellé érkezik a gyermek? Nézzük, mik azok, amikre érdemes odafigyelned a gondtalan együttéléshez!

Várandósság hetekben – 20. hét

Babád fejlődése Már jól és biztosan érezhetőek a mozgások első baba esetén is. Forog, ugrál, úszkál, nem unatkozik és mivel a magzatvíz jelentős mennyiségben nő, így elég helye is van minderre. A méhed felső része a köldök magasságában található már. A véredből...

Várandósság hetekben – 19. hét

Babád fejlődése Babádnak egyre jobban nő a haja, bőrén pedig megindul a magzatmáz képződése. A magzatvízből kortyol a magzatmázból leváló darabkákkal együtt – ebből lesz majd a magzatszurok, az első béltartalom (sötétzöld, valóban szurokszerű).  Szívecskéje 140/perc...

Várandósság hetekben – 18. hét

Babád fejlődése Sokat mozog, boxol, forog, rugdos mostanra, így szinte biztos, hogy már érzed a pici mozgásait. Tejfogcsírái mögött a maradandó fogak csírái is kezdenek kialakulni – Neked ezért különösen fontos a kalciumban gazdag étkezésre figyelni! Kialakulnak az...

Várandósság hetekben – 17. hét

Babád fejlődése A babád elnyeri végleges formáját, de növekedése innentől gyors ütemben folytatódik. A zsírlerakódás megkezdődik a bőre alatt, így mire megszületik, már nem lesz ráncos. Kézujjai mellett már lábujját is kóstolgatja és a köldökzsinórt is szájába veszi -...

Falmatrica kisokos, avagy tippek és trükkök a falmatrica felhelyezéséhez

Az 5 részes falmatrica-cikksorozatunk első részében megnéztük, kiknek is ajánljuk a falmatricával való dekorálást. A mostani részben pedig megnézzük, mire érdemes figyelni a falmatricák felhelyezésekor.

Anyacsak1van – túlélőkalauz 2 kisgyerekhez

Éppen csak túl vagy a “nemalvásos” időszakon, végre jut egy pici időd magadra, mert a babád már 1-2 éves, szinte “önálló”. A nagyival is elvan, néha egyedül is játszik, sokat mosolyog. Esetleg már oviba megy, egyedül iszik, szépen fejlődik. És ekkor érkezik az örömhír: úton a kistesó! Mi lesz most? Hogyan fogsz tudni egyszerre két apróságot is ellátni, mindent megadni nekik? Hiszen nem tudsz kétfelé szakadni. Szeretnénk Neked segíteni pár hasznos tanáccsal.

Várandósság hetekben – 16. hét

Babád Kisbabádnak már szempillája is van, testét pedig egy piheszerű szőrzet borítja (ez a lanugo). A bőre olyan vékony, hogy átlátszanak rajta az erek. Végtagjai teljesen kifejlődtek, csontosodnak, ízületei is jól működnek; markol, rúg, bukfencezik – mint egy kis...

Várandósság hetekben – 15. hét

Babád Mivel a baba ízlelőbimbói már működnek – így a csípős ételeket, ha lehet, kerüld – hiszen a magzatvízben megjelenik az általad fogyasztott ételek íze. Szemöldöke is megjelenik lassan, bőre viszont olyan vékony, hogy az erecskék még átlátszanak rajta. Már hall is...