Az 5 részes falmatrica-cikksorozatunk első részében megnéztük, kiknek is ajánljuk a falmatricával való dekorálást. A mostani részben pedig megnézzük, mire érdemes figyelni a falmatricák felhelyezésekor.

Ha falmatricával szeretnénk díszíteni az otthonunkat, akkor alapvetően az egyik legegyszerűbb dekorálási módot választottuk. Mégis van egy-két ötlet és trükk, amit ha alkalmazunk, akkor az összhatás még varázslatosabb lesz. Lássuk mik is ezek!

A falmatrica felhelyezése 3 lépésben

Először is tisztítsd meg a falfelületet egy enyhén benedvesített ronggyal, majd töröld szárazra. Az a fontos, hogy zsír és pormentes legyen a fal, mielőtt dolgozni kezdesz!

A falmatricákat óvatosan húzd le a hordozó felületről, majd tetszés szerint ragaszd fel a falra. Először még ne nyomkodd oda, hogy ha át kell helyezni, egyszerűbb legyen.

Ha esetleg meggondoltad magad és arrébb szeretnéd rakni, akkor helyezd át óvatosan az adott falmatricát! A matrica könnyen visszaszedhető.Amikor úgy érzed, készen vagy, akkor simítsd át az egészet alaposan, hogy kialakulhasson a kötődés a ragasztóanyag és a falfelület között.

Tippek sok kicsi falmatricához

Alapvetően az előzőekben ismertetett felhelyezés mind a kisméretű, mind a nagyméretű falmatricákra igazak. A kisméretű (tehát a sok ugyanolyan pötty, felhő, csillag, esőcsepp, stb) falmatrica specialitása, hogy elhelyezheted egyenletesen, vagy véletlenszerűen is.

Ha egyenletesen szeretnéd, akkor segítségül hívhatsz egy lapot vagy vonalzót, amivel mindig kiméred a távolságot. Ha véletlenszerűen, akkor választhatod a rendkívül látványos vízesés-szerű megoldást, azaz a plafontól indulva sűrű, majd egyre ritkuló formációt. Fontos, hogy mindig lépj hátrébb és nézd meg az összhatást.

Egészen különleges alakzatokat is kialakíthatsz: például szabálytalan csillag falmatricából spirál alakban (sok ötlet van erre Pinteresten).

Falmatrica

Tippek nagyméretű falmatricákhoz

A méret miatt (mi egy 20-30 cm-es falmatricát hívunk nagyobbnak) ez egy kicsit több tervezést igényel, de egyáltalán nem kell megijedni. Teheted közvetlen is falra, vagy pedig az alábbiakban mutatunk egy egyszerű megoldást, ha szeretnél látni többféle verziót ragasztás előtt.

Amire szükséged lesz: a falmatrica, olló, maszkolószalag.A falmatricákat vágd körbe óvatosan az ollóval, majd a maszkolószalag segítségével tedd fel őket a falra, hogy lásd a kompozíciót. Ha szükséges helyezd át őket.

Ha tetszik, amit alkottál, ragaszd fel a falra a falmatricákat. Még ne nyomkodd oda, így könnyebben áthelyezheted, ha meggondolod magad. Ha vannak további (kisméretű) falmatricáid, azokat közvetlen tedd fel a falra. Lépj hátrébb és nézd meg az alkotásod! Ha tetszik, minden falmatricát simíts le egy száraz ruha vagy a kezed segítségével!

Mivel a falmatrica tényleg könnyen áthelyezhető, így azok számára is tökéletes, akik tervezésnél szeretnének többféle verziót is megnézni. Vannak instant megoldások kész kompozíciókkal, de magatoknak is összeállíthattok csomagokat. Csak a képzeleted szab határt!

 A következő részben megnézzük, hova érdemes tenni a falmatricát, azaz melyik falat érdemes dekorálnunk. Tartsatok velünk!

Videós anyagok a felhelyezéshez

https://www.youtube.com/channel/UCCwljI3itsYRBFswzlYha5A

Írta: MÖKKI Design