A szőrös családtagok mellé érkezik a gyermek? Nézzük, mik azok, amikre érdemes odafigyelned a gondtalan együttéléshez!

Ha van háziállatod, tisztántartását, főleg az almozást, mostantól lehetőleg ne Te végezd – macska esetében semmiképpen! A macskák ürülékében lévő anyagoktól ugyanis toxoplazmózist kaphatsz, mely nagyon komoly elváltozásokat okozhat a baba szervezetében.

A macskahívők azt mondják, ha már régóta van cica a családban, akkor felesleges ennyire félni, mert már mindenki immunis lett – de jobb azért óvatosnak lenni. A cicának mennie nem kell a lakásból, de gondozását bízd a lehető legkorábban másra. 

Kutyus esetében nem ennyire veszélyes a helyzet, velük inkább méretüktől függően a későbbiekben lehet érdekes feladat megértetni, hogy mostantól nincs ugrálás és nem is nagyon tudsz majd hatalmasakat hajítani a bottal (a húzódás veszélyes lehet), futkározni kifulladásig pedig pláne nem.

Érzik persze az állatok is, hogy valami történik, ügyesen kezelve viszont nem alakul ki bennük féltékenység – bár ez lehet fajta és életkor függő is. Ami nagyon fontos lesz, főleg kutyáknál, hogy soha ne legyenek a baba miatt kizárva, bezárva, hátrányban. Természetes reakciójuk ilyen esetben, hogy azon kell megtorolni, aki miatt van, így ha szeretnénk változtatni a szabályokon, azt már most érdemes elkezdeni,  még mielőtt lenne kézzel (vagy foggal) fogható tárgya a változásnak. Pl. ha eddig befekhetett az ágyba, de a továbbiakban nem szeretnéd ezt, már most kezdd el leszoktatni, hogy ne a babához kösse kutyád a tiltást. Cicák esetében ez  kicsit nehezebb, nem nagyon érdekli őket, hogy hová fekhetnek – amire nagyon kell majd ügyelned, az az, hogy minden cirmos szereti a jó meleg, tejecske-illatú babák közelségét, akár rá is fekhetnek, vagy annyira közel, hogy ez a baba fulladását okozza.