Rád vártam

Ugyan az elnevezés elég ellentmondásosan hangzik (tri = 3 szakaszra utal), a 4. trimeszter jelensége mégis létezik.

Ha megnézzük az állatvilágot, a legtöbb esetben a világra hozott utód néhány órán belül képes arra, hogy felálljon, édesanyját megtalálja vagy táplálkozzon. Tulajdonképpen elég időt töltött ahhoz az anyaállat testében, hogy erre a szintre fejlődjön.

A mi gyermekeink esetében még csak közel hasonló dolgokról sem beszélhetünk – bár nincs is szükség erre. Arra azonban van, hogy megértsük, mennyire hirtelen változás az újszülött életében 9 hónapnyi alig derengő fény, állandó meleg, ringatózás, érintetlenség után az, hogy hirtelen fények, hangok, illatok, érintés, hideg, meleg, textilek, vízszintes életmód (fekvés) -azaz egy csomó számára teljesen idegen dolog történik vele – mindaz, amit a felnőttek szerint „jó babaként” egy csapásra el kellene idekint fogadnia.

Neki viszont esze ágában sincs „jó babának” lenni – csak olyannak, aki biztonságban érzi magát. Ez pedig ott lesz, ahol már valami ismerős dolog veszi körül – az Édesanyja szívverésének hangja, bőrének és az anyatejnek az illata.

Kutatási eredmények alapján a babáknak egyébként is szüksége lenne arra, hogy tovább tartózkodhassanak az anyaméhben – további növekedésük és csontozatuk szilárdulása viszont már nem tenné lehetővé a természetes születést. Okos hát a természet, így egy enyhe kompromisszummal megoldotta – akkor jönnek világra a picik, amikor még erre fizikailag van lehetőség, viszont már képesek jelezni szükségleteiket (éhség, rossz közérzet, fájdalom, stb.). Mi mással, mint sírással.

Nem azért sír, hogy kényeztesd!

Sokszor csipkelődő kis humoros mondatnak szánják az ismerősök, rokonok „jaj, jaj, ha így felkapkodod, meglátod, hülyére vesz az a rafinált baba”! Valóban így lenne?

Nem. Csupán arról van szó, hogy kisbabád keresi a megszokott biztonságot – a szíved hangját, a méhed ölelését, tested melegét, a méhedben megszokott függőleges állapotot -amikhez képest hirtelen azt várjuk el, hogy folyton vízszintesben, a megszokotthoz képest jóval hidegebb hőmérsékleten, csendben  legyen. Ha hirtelen minden megváltozna körülötted – Te nem azt keresnéd, hogy hol lehetsz mégis biztonságban?

Babáddal sincs ez másként – csak szeretne elbújni a sok egyszerre érkező ingertől, ami rázúdult – temérdek hang, illat, kép, fájdalom érzése, éhség és minden egyéb, melyektől még egy felnőtt ember is megijedne egy teljesen idegen környezetben – nemhogy egy kisbaba, aki még sosem tapasztalt ilyet.

A „4. trimeszternek” nevezett 3 hónap tehát arról szól, hogy kb. ennyi időre van szüksége kisbabádnak ahhoz,

  • hogy megszokja, mi az, ami nap mint nap körül veszi, 
  • hogy megtanulja Tőled – arcjátékodból, hangodból -, mitől kell megijednie és mitől nem
  • hogy a környezete izgalmas és ne ijesztő legyen számára

Érdekesen működik az önállósodás folyamata – minél több lehetősége van gyermekednek közel lennie hozzád – annál nagyobb biztonságérzettel mer majd nyitni az új dolgokra.

Ennek az időszaknak a gyümölcsét a boldog, mosolygós babán túl majd akkor tapasztalhatjátok meg igazán, amikor gyermeked életében az érzelmi biztonság ad táptalajt.

  • Amikor meg kell védenie önmagát, 
  • amikor ki kell állnia majd a maga igazáért. 
  • Amikor párt kell választania és tudja, hogy milyen érzéseket kell követnie, hogy valóban szeretetteli kapcsolata, családja legyen.
  • amikor nem ragad majd benne egy számára rossz szituációban azért, mert fogalma sincs, hogy hogyan döntsön,
  • vagy amikor a boldogságot nem a hajszolt tárgyakban, hanem önmagában keresi – 

akkor majd minden, de minden a Veled, Veletek való kisgyerekkorába nyúlik vissza. Arra az időszakra, amikor megtanítottad önmagában bízni.

Engedd, hogy legyen ideje megérkezni a mi világunkba.

 

További cikkeink

Biztonságos grillezés a kicsikkel

Ráharapni egy zöldfűszeres olajban pácolt, vajpuha csirkemellre, parázs felett sütött cukkinivel, padlizsánsalátával, szaftos, napon érett paradicsommal és egy szelet kovászos kenyérrel… ugye, neked is összefutott a nyál a szádban? Hm, de mi lesz a gyerekekkel, tüzet gyújtani, éles késekkel futkosni a házból ki-be nem éppen gyerekbarát program… pláne, ha a kismama vagy és hugi, öcsi éppen útban van…

Utazás, nyaralás és várandósság

Kismamáktól gyakori kérdésként hangzik el a nyári időszakban, hogy vajon mik azok a tevékenységek, amelyeket biztonsággal végezhetnek, elmehetnek-e a régóta tervezett utazásra, nyaralásra.

Hogyan ébredj kipihenten egy fárasztó nap után?

Egész nap azt hallod, hogy… Anya? Anyaa? Anyaaa? Apa? Apaa? Apaaa? S mire odaérsz, hogy lefektetted a gyerekeket, a lábadon alig állsz és csak bezuhansz az ágyba, miután a gyerekek elaludtak. De persze elaludni nem fogsz tudni, hiszen azon töröd az agyad, mit felejtettél el? Holnap mit csinálsz másként!? Úristen, a mosás! Másnap pedig minden kezdődik előröl, és olyan érzésed van, mintha csak pár perce hunytad volna le a szemed. 

Iskola- és ovikezdés: hogyan legyen zökkenőmentes -legalább otthon- a tanév?

Az ősz kezdete nem csak a nyár végét jelenti, hanem az új tanév kezdetét is. Akinek nincsen gyermeke, az is megérzi, hogy itt újabb év kezdődött: többen utaznak a tömegközlekedésen, nagyobb lesz az autós forgalom és az utcákon is többen sietnek a dolgukra. Ha pedig iskola vagy óvoda van a közelben, ez mind hatványozottan igaz. De mit tehetünk annak érdekében, hogy már az elején elcsípjük a rendetlenséget? Nézzük meg, hogy ebben az időszakban hol képes a leginkább megjelenni a kupi és mit lehet tenni ennek megakadályozására!

Házi kedvenceink: Cicák, Kutyák!

A szőrös családtagok mellé érkezik a gyermek? Nézzük, mik azok, amikre érdemes odafigyelned a gondtalan együttéléshez!

Várandósság hetekben – 20. hét

Babád fejlődése Már jól és biztosan érezhetőek a mozgások első baba esetén is. Forog, ugrál, úszkál, nem unatkozik és mivel a magzatvíz jelentős mennyiségben nő, így elég helye is van minderre. A méhed felső része a köldök magasságában található már. A véredből...

Várandósság hetekben – 19. hét

Babád fejlődése Babádnak egyre jobban nő a haja, bőrén pedig megindul a magzatmáz képződése. A magzatvízből kortyol a magzatmázból leváló darabkákkal együtt – ebből lesz majd a magzatszurok, az első béltartalom (sötétzöld, valóban szurokszerű).  Szívecskéje 140/perc...

Várandósság hetekben – 18. hét

Babád fejlődése Sokat mozog, boxol, forog, rugdos mostanra, így szinte biztos, hogy már érzed a pici mozgásait. Tejfogcsírái mögött a maradandó fogak csírái is kezdenek kialakulni – Neked ezért különösen fontos a kalciumban gazdag étkezésre figyelni! Kialakulnak az...

Várandósság hetekben – 17. hét

Babád fejlődése A babád elnyeri végleges formáját, de növekedése innentől gyors ütemben folytatódik. A zsírlerakódás megkezdődik a bőre alatt, így mire megszületik, már nem lesz ráncos. Kézujjai mellett már lábujját is kóstolgatja és a köldökzsinórt is szájába veszi -...

Falmatrica kisokos, avagy tippek és trükkök a falmatrica felhelyezéséhez

Az 5 részes falmatrica-cikksorozatunk első részében megnéztük, kiknek is ajánljuk a falmatricával való dekorálást. A mostani részben pedig megnézzük, mire érdemes figyelni a falmatricák felhelyezésekor.

Anyacsak1van – túlélőkalauz 2 kisgyerekhez

Éppen csak túl vagy a “nemalvásos” időszakon, végre jut egy pici időd magadra, mert a babád már 1-2 éves, szinte “önálló”. A nagyival is elvan, néha egyedül is játszik, sokat mosolyog. Esetleg már oviba megy, egyedül iszik, szépen fejlődik. És ekkor érkezik az örömhír: úton a kistesó! Mi lesz most? Hogyan fogsz tudni egyszerre két apróságot is ellátni, mindent megadni nekik? Hiszen nem tudsz kétfelé szakadni. Szeretnénk Neked segíteni pár hasznos tanáccsal.

Várandósság hetekben – 16. hét

Babád Kisbabádnak már szempillája is van, testét pedig egy piheszerű szőrzet borítja (ez a lanugo). A bőre olyan vékony, hogy átlátszanak rajta az erek. Végtagjai teljesen kifejlődtek, csontosodnak, ízületei is jól működnek; markol, rúg, bukfencezik – mint egy kis...

Várandósság hetekben – 15. hét

Babád Mivel a baba ízlelőbimbói már működnek – így a csípős ételeket, ha lehet, kerüld – hiszen a magzatvízben megjelenik az általad fogyasztott ételek íze. Szemöldöke is megjelenik lassan, bőre viszont olyan vékony, hogy az erecskék még átlátszanak rajta. Már hall is...