Szaranya

Bizonyára előfordult már velünk is, vagy másoknál is láthatunk hasonló esetet, mikor egy gyerek hisztizik a boltban, krokodilkönnyeket hullat, mert valamit nem veszünk meg neki, valamit nem kap meg. Ilyenkor gyakran mi is frusztráltak leszünk, és tehetetlennek érezzük magunkat.

Honnan ered ez a képesség? Mi az, amit tudunk tenni?

Nagyon fontos tisztázni, hogy nem minden sírás manipulatív. Két hónapos kor alatt például a gyerek ösztönösen jelzi az igényeit, fizikai szükségleteit. Később rájön, hogy ő maga is képes történéseket előidézni, megjelenik az akarat. 5-6 hónapos korban a sírás oka gyakran a szeparációs szorongás, még nem alakult ki bennük az a készség, hogy elhiggye, hogy az anyukája attól még létezik, ha átmegy a másik szobába, és nem látja.

Ahogy nyílik a világ a gyerek számára, felfedezi, hogy egyre több dolgot képes megtenni, az akarata is erősödik. Azonban még ismerkedik a különböző érzelmekkel, és gyakran előfordul, hogy a sikertelenség, düh, frusztráció egyaránt sírásban jelenik meg, gyakran kontrollálhatatlanul, vigasztalhatatlanul, ez az ún. „distressz sírás”. Ilyenkor nagyon fontos, hogy elérhetőek legyünk számára, érzelmeit megnevezzük – ezáltal az érzelmi intelligenciája fejlődik – és elfogadó módon viszonyuljunk az érzelmeihez. Ez gyakran erőn felüli megpróbáltatás egy szülőnek, azonban, ha ezt „túléljük”, megtanítottuk gyermekünknek, hogy a különböző érzések kifejezése megengedett, kevésbé fogja elfojtani, elhárítani a későbbiekben.

Ahogy fejlődik az érzelmi és kommunikációs világa gyermekünknek, monitorozza környezetét, és elkezd utánozni, másolni. Nem csupán beszédfordulatokat, csúnya szavakat, hanem arra is figyelmes lesz, ha anyu hangszíne megváltozik, mikor aputól kérni szeretne valamit, vagy ha a szülők között érzelmi manipuláció van, hihetetlen gyorsan képes rátanulni. Itt röviden megjegyzem, hogy egészséges mértékben mindenkinél van érzelmi manipuláció, ez valahol egy kicsit része az emberi kapcsolatoknak. Például pozitív értelemben figyelem a másik érzelmi reakcióit, és úgy próbálok neki mondani, közölni valamit, hogy azt pozitívan értékelje.

Az „igazi” hiszti valahol innen származik. Amikor a gyerek megtanulja azokat a bizonyos mondatokat, amikkel érzelmi reakciót váltanak ki a szüleikből, vagy megtanulják egymás ellen kijátszani a szülőket.

A distressz sírás és az igazi hiszti között egy fontos különbség, hogy a distressz sírás nagyon nehezen megnyugtatható, illetve ha ott maradna a szobában, akkor folytatja, míg a hiszti esetében jól működik a figyelemelterelés, illetve, ha nincs „közönség”, a hiszti abbamarad.

Ezért nagyon fontos következetesnek lennünk ilyen helyzetekben, mert a gyerek viselkedése itt jól alakítható, hiszen teszteli a környezetét, hogy mi működik, tanulja az érzelmi és kommunikációs formákat. Ha azt látja, hogy figyelmen kívül marad egy viselkedés, nem hozza a kívánt hatást, akkor okafogyottá válik, és elmarad. 

Sokszor nagyon nehéz türelmesnek és következetesnek maradni ezekben a helyzetekben, hiszen elfogyhat a türelmünk, úgy érezzük, hogy kifogyott az eszköztárunk, és könnyebb megvenni egy játékot, mint következetesen „viselni” a hisztit. Nincs olyan módszer, ami mindenkinél egyformán működik, és ez így is van rendjén, hiszen mindannyian különbözőek vagyunk. Amit viszont tehetünk, az hogy mi magunk is tudatosan figyelünk az érzelmi manipulációkra a kapcsolatainkban, hiszen ha mi is következetesen viselkedünk, gyermekünk is ezt fogja lemásolni. Sehol nincs olyan, hogy tökéletes, csak elég jó 😊

Tusori Eszter

pszichológus, coach, tréner

www.tusorieszter.hu

További cikkeink

Biztonságos grillezés a kicsikkel

Ráharapni egy zöldfűszeres olajban pácolt, vajpuha csirkemellre, parázs felett sütött cukkinivel, padlizsánsalátával, szaftos, napon érett paradicsommal és egy szelet kovászos kenyérrel… ugye, neked is összefutott a nyál a szádban? Hm, de mi lesz a gyerekekkel, tüzet gyújtani, éles késekkel futkosni a házból ki-be nem éppen gyerekbarát program… pláne, ha a kismama vagy és hugi, öcsi éppen útban van…

Utazás, nyaralás és várandósság

Kismamáktól gyakori kérdésként hangzik el a nyári időszakban, hogy vajon mik azok a tevékenységek, amelyeket biztonsággal végezhetnek, elmehetnek-e a régóta tervezett utazásra, nyaralásra.

Hogyan ébredj kipihenten egy fárasztó nap után?

Egész nap azt hallod, hogy… Anya? Anyaa? Anyaaa? Apa? Apaa? Apaaa? S mire odaérsz, hogy lefektetted a gyerekeket, a lábadon alig állsz és csak bezuhansz az ágyba, miután a gyerekek elaludtak. De persze elaludni nem fogsz tudni, hiszen azon töröd az agyad, mit felejtettél el? Holnap mit csinálsz másként!? Úristen, a mosás! Másnap pedig minden kezdődik előröl, és olyan érzésed van, mintha csak pár perce hunytad volna le a szemed. 

Iskola- és ovikezdés: hogyan legyen zökkenőmentes -legalább otthon- a tanév?

Az ősz kezdete nem csak a nyár végét jelenti, hanem az új tanév kezdetét is. Akinek nincsen gyermeke, az is megérzi, hogy itt újabb év kezdődött: többen utaznak a tömegközlekedésen, nagyobb lesz az autós forgalom és az utcákon is többen sietnek a dolgukra. Ha pedig iskola vagy óvoda van a közelben, ez mind hatványozottan igaz. De mit tehetünk annak érdekében, hogy már az elején elcsípjük a rendetlenséget? Nézzük meg, hogy ebben az időszakban hol képes a leginkább megjelenni a kupi és mit lehet tenni ennek megakadályozására!

Házi kedvenceink: Cicák, Kutyák!

A szőrös családtagok mellé érkezik a gyermek? Nézzük, mik azok, amikre érdemes odafigyelned a gondtalan együttéléshez!

Várandósság hetekben – 20. hét

Babád fejlődése Már jól és biztosan érezhetőek a mozgások első baba esetén is. Forog, ugrál, úszkál, nem unatkozik és mivel a magzatvíz jelentős mennyiségben nő, így elég helye is van minderre. A méhed felső része a köldök magasságában található már. A véredből...

Várandósság hetekben – 19. hét

Babád fejlődése Babádnak egyre jobban nő a haja, bőrén pedig megindul a magzatmáz képződése. A magzatvízből kortyol a magzatmázból leváló darabkákkal együtt – ebből lesz majd a magzatszurok, az első béltartalom (sötétzöld, valóban szurokszerű).  Szívecskéje 140/perc...

Várandósság hetekben – 18. hét

Babád fejlődése Sokat mozog, boxol, forog, rugdos mostanra, így szinte biztos, hogy már érzed a pici mozgásait. Tejfogcsírái mögött a maradandó fogak csírái is kezdenek kialakulni – Neked ezért különösen fontos a kalciumban gazdag étkezésre figyelni! Kialakulnak az...

Várandósság hetekben – 17. hét

Babád fejlődése A babád elnyeri végleges formáját, de növekedése innentől gyors ütemben folytatódik. A zsírlerakódás megkezdődik a bőre alatt, így mire megszületik, már nem lesz ráncos. Kézujjai mellett már lábujját is kóstolgatja és a köldökzsinórt is szájába veszi -...

Falmatrica kisokos, avagy tippek és trükkök a falmatrica felhelyezéséhez

Az 5 részes falmatrica-cikksorozatunk első részében megnéztük, kiknek is ajánljuk a falmatricával való dekorálást. A mostani részben pedig megnézzük, mire érdemes figyelni a falmatricák felhelyezésekor.

Anyacsak1van – túlélőkalauz 2 kisgyerekhez

Éppen csak túl vagy a “nemalvásos” időszakon, végre jut egy pici időd magadra, mert a babád már 1-2 éves, szinte “önálló”. A nagyival is elvan, néha egyedül is játszik, sokat mosolyog. Esetleg már oviba megy, egyedül iszik, szépen fejlődik. És ekkor érkezik az örömhír: úton a kistesó! Mi lesz most? Hogyan fogsz tudni egyszerre két apróságot is ellátni, mindent megadni nekik? Hiszen nem tudsz kétfelé szakadni. Szeretnénk Neked segíteni pár hasznos tanáccsal.

Várandósság hetekben – 16. hét

Babád Kisbabádnak már szempillája is van, testét pedig egy piheszerű szőrzet borítja (ez a lanugo). A bőre olyan vékony, hogy átlátszanak rajta az erek. Végtagjai teljesen kifejlődtek, csontosodnak, ízületei is jól működnek; markol, rúg, bukfencezik – mint egy kis...

Várandósság hetekben – 15. hét

Babád Mivel a baba ízlelőbimbói már működnek – így a csípős ételeket, ha lehet, kerüld – hiszen a magzatvízben megjelenik az általad fogyasztott ételek íze. Szemöldöke is megjelenik lassan, bőre viszont olyan vékony, hogy az erecskék még átlátszanak rajta. Már hall is...