Spájz

Hogy alakítsunk ki egészséges táplálkozási szokásokat a gyerekeknél? – 1. rész

A gyerekek táplálkozási szokásainak kialakítása mindenképp egy folyamat. Igazából nem szívesen használom az “egészséges”, “egészségtelen” címkéket, mert úgy gondolom, hogy rengeteg árnyalat létezik a két véglet között. Itt a Spájz rovatban ezzel a cikkel útjára indítok egy sorozatot, amiben összegyűjtök pár fontos szempontot, amit érdemes végiggondolni, és amik segítségedre lehetnek, hogy a táplálkozási szokások kialakításánál az egészségesebb irányba indulj.

Kezdjük az elején: először is beszéljünk a kezdetekről!

Kezdd jól!

Az első 1000 nap a fogantatástól a gyermek 3 éves koráig tartó, kiemelkedően fontos időszak. Ez alatti táplálkozás meghatározó szerepet játszanak számos felnőttkori népbetegség – pl. az elhízás, a diabétesz, a szív- és érrendszeri megbetegedések – megelőzésében. A Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület létrehozott egy programot Első 1000 nap néven, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet erre a gyermekek fejlődése és táplálása szempontjából kritikus időszakra.

Érdemes megfontolni az 5 alapszabályt,  amelyeket azért alkottak meg, hogy támogassák a szülőket megfelelő információkkal, hogy mit tudnak tenni a gyermekek felnőttkori egészségéért. 

  1. Nem a génjeinkben hordozzuk végzetünket: 

Az orvostudomány legfrissebb álláspontja  szerint az életmód és a táplálkozási szokások, a fogantatástól számított első 1000 nap környezeti hatásai nagyobb jelentőséggel bírnak a felnőttkori egészségre nézve, mint a gének.  Mint dietetikus és coach én is azt gondolom, hogy érdemes arra fókuszálni a figyelmünket, hogy mi az, amire van ráhatásunk, amit mi magunk megtehetünk egy adott ügyért. A jó hír az, hogy ha az életmódbeli tényezők alakítása a mi kezünkben van!

Az anya étrendjétől is  függ a baba fejlődése: Már a várandósság alatt, a fogantatástól – optimális esetben már a babatervezés időszakában is – érdemes odafigyelni az étrendre, hogy az tartalmazza, a megfelelő tápanyagokat, és a megnövekedett vitaminszükségleteket. Felejtsd el a köztudatba beépült “egyél kettő helyett” elvet! Nem a mennyiség, mint inkább a minőség a fontos! Az energiaszükséglet csak kisebb mértékben nő a várandósság alatt (kb. 300 kcal, ami mondjuk egy kisebb szendvicsnek felel meg). A vitamin- és ásványianyag-szükséglet viszont 30-80%-kal emelkedik. Ennek fedezésében sokat segíthet az is, ha odafigyelsz például arra, hogy naponta kerüljenek a tányérodra legalább 4-5 alkalommal zöldségek, gyümölcsök is, és a finomított pékáruk helyett előnyben részesíted a teljes kiőrlésű fajtákat.

2. A legjobb táplálék a babának az anyatej: ami tartalmaz minden vitamint és ásványi anyagot, amire szüksége van a Babádnak, tökéletes a tápanyagtartalma, és  folyamatosan igazodik az igényeihez és még hosszan lehetne sorolni számos előnyét. Nekem ami a legtöbbet segített a szoptatás megvalósításában, hogy megfelelő információkhoz és az elakadások esetén segítséghez, támogatáshoz jutottam egy szoptatási tanácsadótól. Az a tapasztalatom, hogy ez a téma kicsit olyan, mint a foci és a táplálkozás: mindenki érteni vél hozzá, és számos régi, elavult hiedelem kering mind a neten, mint az ismerősök között: anyós, após, nagymama, szomszéd néni, kiskutya, kismacska boldogon meg is osztja és sokszor elbizonytalanítják vele az édesanyákat. Szóval ha úgy tervezed, hogy szoptatni szeretnéd a Babádat, azt javaslom, hogy nézd meg mindig hiteles forrásból tájékozódsz-e, és elakadás esetén bátran kérj segítséget szoptatásban jártas szakembertől, mert a legtöbb probléma orvosolható.

3. A hozzátáplálás nem verseny: Fontos, hogy a Baba étrendjébe csak akkor vezess be új ételt, amikor az emésztőrendszere már megérett rá. Érdemes fokozatosan haladni, és egyszerre csak egy újdonságot bevezetni.

4. A kisgyerek nem „mini felnőtt” – érdemes odafigyelni a hozzátáplálás után is a gyerekek táplálkozására. Sokszor mi felnőttek állítunk irreális elképzeléseket fel arról, hogy mennyit kellene enni egy gyereknek: érdemes megvizsgálni a saját hozzáállásunkat ehhez a kérdéshez. A megfelelő D-vitamin bevitel például továbbra is fontos ebben az időszakban is – igazából az összes korcsoportban – a gyermek immunrendszerének normál működéséhez, és táplálkozás útján nem fedezhető, így ennek a vitaminnak továbbra is szükséges a pótlása. 

Hamarosan folytatjuk a témát további nézőpontokkal! 

www.hatszinvirag.hu

További cikkeink

Biztonságos grillezés a kicsikkel

Ráharapni egy zöldfűszeres olajban pácolt, vajpuha csirkemellre, parázs felett sütött cukkinivel, padlizsánsalátával, szaftos, napon érett paradicsommal és egy szelet kovászos kenyérrel… ugye, neked is összefutott a nyál a szádban? Hm, de mi lesz a gyerekekkel, tüzet gyújtani, éles késekkel futkosni a házból ki-be nem éppen gyerekbarát program… pláne, ha a kismama vagy és hugi, öcsi éppen útban van…

Utazás, nyaralás és várandósság

Kismamáktól gyakori kérdésként hangzik el a nyári időszakban, hogy vajon mik azok a tevékenységek, amelyeket biztonsággal végezhetnek, elmehetnek-e a régóta tervezett utazásra, nyaralásra.

Hogyan ébredj kipihenten egy fárasztó nap után?

Egész nap azt hallod, hogy… Anya? Anyaa? Anyaaa? Apa? Apaa? Apaaa? S mire odaérsz, hogy lefektetted a gyerekeket, a lábadon alig állsz és csak bezuhansz az ágyba, miután a gyerekek elaludtak. De persze elaludni nem fogsz tudni, hiszen azon töröd az agyad, mit felejtettél el? Holnap mit csinálsz másként!? Úristen, a mosás! Másnap pedig minden kezdődik előröl, és olyan érzésed van, mintha csak pár perce hunytad volna le a szemed. 

Iskola- és ovikezdés: hogyan legyen zökkenőmentes -legalább otthon- a tanév?

Az ősz kezdete nem csak a nyár végét jelenti, hanem az új tanév kezdetét is. Akinek nincsen gyermeke, az is megérzi, hogy itt újabb év kezdődött: többen utaznak a tömegközlekedésen, nagyobb lesz az autós forgalom és az utcákon is többen sietnek a dolgukra. Ha pedig iskola vagy óvoda van a közelben, ez mind hatványozottan igaz. De mit tehetünk annak érdekében, hogy már az elején elcsípjük a rendetlenséget? Nézzük meg, hogy ebben az időszakban hol képes a leginkább megjelenni a kupi és mit lehet tenni ennek megakadályozására!

Házi kedvenceink: Cicák, Kutyák!

A szőrös családtagok mellé érkezik a gyermek? Nézzük, mik azok, amikre érdemes odafigyelned a gondtalan együttéléshez!

Várandósság hetekben – 20. hét

Babád fejlődése Már jól és biztosan érezhetőek a mozgások első baba esetén is. Forog, ugrál, úszkál, nem unatkozik és mivel a magzatvíz jelentős mennyiségben nő, így elég helye is van minderre. A méhed felső része a köldök magasságában található már. A véredből...

Várandósság hetekben – 19. hét

Babád fejlődése Babádnak egyre jobban nő a haja, bőrén pedig megindul a magzatmáz képződése. A magzatvízből kortyol a magzatmázból leváló darabkákkal együtt – ebből lesz majd a magzatszurok, az első béltartalom (sötétzöld, valóban szurokszerű).  Szívecskéje 140/perc...

Várandósság hetekben – 18. hét

Babád fejlődése Sokat mozog, boxol, forog, rugdos mostanra, így szinte biztos, hogy már érzed a pici mozgásait. Tejfogcsírái mögött a maradandó fogak csírái is kezdenek kialakulni – Neked ezért különösen fontos a kalciumban gazdag étkezésre figyelni! Kialakulnak az...

Várandósság hetekben – 17. hét

Babád fejlődése A babád elnyeri végleges formáját, de növekedése innentől gyors ütemben folytatódik. A zsírlerakódás megkezdődik a bőre alatt, így mire megszületik, már nem lesz ráncos. Kézujjai mellett már lábujját is kóstolgatja és a köldökzsinórt is szájába veszi -...

Falmatrica kisokos, avagy tippek és trükkök a falmatrica felhelyezéséhez

Az 5 részes falmatrica-cikksorozatunk első részében megnéztük, kiknek is ajánljuk a falmatricával való dekorálást. A mostani részben pedig megnézzük, mire érdemes figyelni a falmatricák felhelyezésekor.

Anyacsak1van – túlélőkalauz 2 kisgyerekhez

Éppen csak túl vagy a “nemalvásos” időszakon, végre jut egy pici időd magadra, mert a babád már 1-2 éves, szinte “önálló”. A nagyival is elvan, néha egyedül is játszik, sokat mosolyog. Esetleg már oviba megy, egyedül iszik, szépen fejlődik. És ekkor érkezik az örömhír: úton a kistesó! Mi lesz most? Hogyan fogsz tudni egyszerre két apróságot is ellátni, mindent megadni nekik? Hiszen nem tudsz kétfelé szakadni. Szeretnénk Neked segíteni pár hasznos tanáccsal.

Várandósság hetekben – 16. hét

Babád Kisbabádnak már szempillája is van, testét pedig egy piheszerű szőrzet borítja (ez a lanugo). A bőre olyan vékony, hogy átlátszanak rajta az erek. Végtagjai teljesen kifejlődtek, csontosodnak, ízületei is jól működnek; markol, rúg, bukfencezik – mint egy kis...

Várandósság hetekben – 15. hét

Babád Mivel a baba ízlelőbimbói már működnek – így a csípős ételeket, ha lehet, kerüld – hiszen a magzatvízben megjelenik az általad fogyasztott ételek íze. Szemöldöke is megjelenik lassan, bőre viszont olyan vékony, hogy az erecskék még átlátszanak rajta. Már hall is...