Hogyan változik az anyai szervezet? (2. rész)

Hormonális hatások

A fogamzás után a szervezetben előre pontosan meghatározott természetes változások és alkalmazkodási folyamatok indulnak be. A terhességi hormonok – a progesztogén és ösztrogén – emelkedett szintje egy nagy hatású jelzőrendszert kapcsol be, mely gondoskodik arról, hogy a szervezet a magzat fejlődéséhez megfelelő környezetet tudjon biztosítani. Amikor először észleli menstruációja kimaradását, szervezetében már fontos változások mentek végbe és az embrió (ahogy a babát ebben a fejlődési szakaszban nevezik) már jelentős növekedésnek indult.

A várandós nő számára ezek a hormonális változások olyan korai várandós panaszok formájában mutatkoznak meg, mint például mellfeszülés, fáradtság, sűrű vizelési inger, émelygés, gyakori hangulatváltozások.

A várandósság előrehaladtával a növekvő embrió, majd magzat igényeinek megfelelően további változások mennek végbe. Egy részük kisebb közérzeti és egyéb kellemetlenségeket okoz, melyek teljesen természetesek a várandósság folyamán.

Az immunrendszer változásai 

Az egyik változás, amely a várandósság korai időszakában jelentkezik, az immunrendszer hatékonyságának enyhe csökkenése. Különös figyelmet kell fordítania arra, hogy az egyéb, kevésbé gyakori fertőzések kockázatát is elkerülje. Ne utazzon olyan országba, ahol fertőzéses járvány dúl! Az oltások sok esetben nem javasoltak a várandósság ideje alatt, vagy nem hatásosak, mint például kolera esetén. Konzultáljon orvosával, mielőtt külföldre utazna!

A keringô vér mennyiségének növekedése

A várandósság korai szakaszától kezdve a keringő vér mennyisége fokozatosan növekszik, a véredények 30–50%-kal több vért tartalmaznak. Ez a jelentős változás ahhoz szükséges, hogy a magzat növekedéséhez és fejlődéséhez folyamatosan megfelelő mennyiségű oxigénben és ásványi anyagokban gazdag vér álljon rendelkezésre. Ezenkívül a kismama szervezetének is több vérre van szüksége ahhoz, hogy a baba igényeinek megfelelően reagálhasson.

Néhány jellemző változás: a pulzusszám növekszik, esetenként bőrpirulást tapasztal, a fokozott verítékezés is gyakori tünet. A súly és a légzésszám fokozatosan növekszik, a fáradékonyság fokozódik. Alkalmazkodjon ezekhez a tünetekhez! Étkezzen megfelelően, pihenjen, amennyiben módja van rá, ne erőltesse túl magát! Gyakran zuhanyozzon, viseljen pamut ruhát és pamut alsóneműt. Abban az esetben, ha bármi tünet aggasztja, bármennyire jelentéktelennek tűnik is, minden változást említsen meg orvosának! A fáradékonyságnak lehet oka vérszegénység is, ennek megállapításakor az orvos vaskészítmény szedését írja elő.

Az emlők növekedése

Rendkívül fontos, hogy az anya szoptatni tudja gyermekét. Az emlők növekedése az egyik legnyilvánvalóbb velejárója a várandósságnak. A második harmad során a tejmirigyek méretének és számának növekedése következtézzen az emlők jelentősen megnövekednek. A mellbimbó és a bimbóudvar sötétebb lesz. A negyedik hónaptól előfordulhat, hogy a mellbimbóra gyakorolt nyomás következtében sárgás folyadék jelenik meg. Ez a colostrum, az előtej, ami a szülést követő néhány napban rendkívül fontos táplálék lesz a baba számára. Érintés, törölközés után a bimbók kiemelkednek. Ha nem így tapasztalja, vagy ezzel kapcsolatban kérdése van, beszélje meg orvosával, védőnőjével! A szülés után, közvetlen a szoptatás előtt használhat speciális bimbókiemelőt.

Végezzen rendszeresen, naponta a terhestorna keretében mellizom erősítő gyakorlatokat! Amikor mellei igazán elkezdenek nőni, jó, ha kifejezetten kismamáknak készített melltartót vesz, amelyet a későbbiekben szoptatós melltartóként is tud viselni. Olyan melltartót válasszon, amely minél nagyobb arányban természetes alapanyagú, felveszi a mell természetes formáját és lehetőleg a bimbórésznél nincs varrása. Amennyiben a mellbimbók váladékoznának, forduljon orvoshoz!

A felvett táplálék fokozott raktározása

A várandósság korai szakaszától kezdve a női szervezet fokozott mértékben halmoz fel fehérjéket, zsírokat és ásványi anyagokat. Ez biztosítja, hogy ezek az anyagok megfelelő mennyiségben álljanak rendelkezésre a magzat fejlődése során. A fehérjék és az ásványi sók az egészséges vérellátáshoz és a megfelelő szövetképzéshez szükségesek. A zsírtöbblet biztosítja az energiát, előkészíti az emlőket a szoptatáshoz. 

A várandósság alatt igen fontos a megfelelően összeállított étrend, amely kielégíti mind a kismama, mind magzata szükségletét.

Súlygyarapodás – alakváltozás

Az első hónapokban súlya fokozatosan és kismértékben növekszik. Előfordulhat azonban, hogy átmenetileg csökken a testsúly (hányás, étvágytalanság miatt). Megeshet, hogy ruháinak nagy része ebben az időszakban még kényelmes. Bár a magzat jelentős súlynövekedése csak a 6. hónap tájékán kezdődik, az Ön súlygyarapodása korábban kezdődik a szervezetében végbemenő változások következtében.

Súlya a várandósság végére 11–13,5 kilogrammal nő, majd két héttel a szülés után körülbelül 9 kilogrammal csökken (beleértve a baba súlyát is). Megfelelő étrend mellett az anya eredeti testsúlya körülbelül a gyermek egyéves korára visszaáll.

A méh növekedése

A magzat fejlődésével és a méh növekedésével a has alakja fokozatosan változik. A korai időszakban – mivel a magzat a kismedencében helyezkedik el – az alak változása még nem szembetűnő.

A negyedik hónaptól, amikor a már teljesen kifejlődött magzat mérete és súlya gyarapodni kezd, a méh kezd kiemelkedni a kismedencéből. A 24. hét végén a méh teteje (fundus) eléri a köldök magasságát.

A későbbiekben a méh teteje fokozatosan magasabban tapintható, s ennek révén a magzat testtömeggyarapodása is követhető.

A hetedik hónap táján, amikor a magzat növekedése felgyorsul, a méh a köldök fölé emelkedik, a has pedig a várandós mamákra jellemző formát veszi fel.

Az utolsó harmadban kerülni kell a háton fekvést, mert a méh növekvő súlya nyomást gyakorol az erekre. Ilyenkor a kialakult keringési zavar miatt az anya rosszullétre panaszkodik, elgyengül, de a magzat szívműködésére, vérellátására is kedvezőtlen hatással van.

A nyolcadik hónapban a méh teteje eléri a gyomorgödör szintjét, ilyenkor van a legmagasabban. A bordáknál feszülést érez, nehézlégzést tapasztal. Újra előjöhetnek a gyomorpanaszok, émelygés jelentkezhet, melyen többszöri, kevesebb étel fogyasztásával könnyíthet.

Kilencedik hónapban a szülés előtti hetekben a méh „leszáll”, a magzat a medence bemenetbe illeszkedik. Ilyenkor megszűnnek a nyolcadik hónapban tapasztalt kellemetlenségek, viszont a magzat erőteljesebben nyomja a hólyagot, ezért gyakran kell vizeletet ürítenie.

Mivel a magzatok különböző módon helyezkednek el, nem lehet mindenkire érvényes várandóssági formulát megállapítani. Az alak változása függ a nő magasságától, testfelépítésétől, izomzatától is.

Amíg orvosa elégedett a baba fejlődésével, nincs miért aggódnia.

Bôrelváltozások

Sokan bőrük állagának javulását tapasztalják, némelyek azonban aggódnak a fokozott elszíneződések, pigmentáció miatt. Az úgynevezett chloasmák, „májfoltok” megjelenése a

bőrön nem ritka jelenség, mely a nemi hormonok hatásának következménye. A bőrön levő foltok, szeplők, pigmentek elsötétednek, különösen, ha fokozott fényhatásnak vannak kitéve. Terhességi csíkok a várandósok háromnegyed részénél figyelhetők meg. A terhességi csíkok (striák) a has, mell, csípő, far, comb táján alakulhatnak ki az ötödik hónap vége felé.

Szülés után ezek a csíkok rózsaszínből fokozatosan gyöngyház színűvé halványodnak. Egyes alkati típusoknál a terhességi csíkok nem előzhetők meg. Speciális krémek, testápolók használatával nagy valószínűséggel megőrízhetjük a bőr rugalmasságát, puhaságát, így megelőzhetjük a striák kialakulását, de legalábbis enyhíthetjük azok mértékét. A várandósság során fokozódhat a verejtékezés. Nagyobb figyelmet kell fordítani az összefekvő bőrfelületek ápolására (gyakoribb zuhanyozás, hintőpor használata).

Csontok, ízületek, szalagok és izmok

A várandósság második felétől kezdve a test fokozatosan alkalmazkodik ahhoz, hogy a növekvő méretű magzat számára megfelelő helyet biztosítson, valamint felkészül a szülésre.

A magzat növekedéséhez, csontrendszerének felépítéséhez az anyai szervezetből nagy mennyiségű kalciumot von el, ezért a csontok és a fogak állománya gyengülhet. Megfelelő táplálkozással, vitaminokkal ellensúlyozhatjuk ezt a folyamatot, ugyanakkor tanácsos a fogak rendszeres ellenőrzése, kezelése. Előfordulhat, hogy viszket vagy megduzzad az íny. Használjon puha, kisfejű nylon fogkefét, érzékeny ínyre való fogkrémet, szájvizet!

A has izomzata a méh növekedésével párhuzamosan nyúlik. A szülés utáni időszakban ezek az izmok újra összehúzódnak. Ezek a változások a súlygyarapodással együtt kihatással vannak az életvitelre. Az ízületek kevéssé stabilak, a test súlypontja megváltozik. A terhesség előrehaladtával, ahogy a méh mérete és súlya növekszik, egyre nagyobb terhelés hárul a hátizmokra. A csípő magasságában a gerinc egyre inkább behajlik, ami hátfájásokhoz vezethet.

Érzelmi változások

A várandósság korai fizikai változásai mellett gyakran észlelnek a nők érzelmi változásokat. Szinte a legtöbb várandós nőnek hangulatváltozásai vannak. Ezek teljesen természetesek, a jelentős hormonszint emelkedések következményei a várandósság első 12 hetében. A 14. várandóssági héten ezek a hangulatváltozások várhatóan eltűnnek, mivel a test ekkorra már hozzászokik a terhességi hormonváltozásokhoz. Abban az esetben ha a várandós nő nem tervezte el előre a várandósságot, esetleg anyagi vagy más, személyes jellegű problémái vannak, a várandósság gondolatának elfogadása nehezebb lehet. Amennyiben komoly szorongások gyötrik, vagy erősen aggódik a jövője miatt, mondja el orvosának, védőnőjének és kérjen tőlük tanácsot!

Szexuális kapcsolat változásai

Zavartalan várandósság során a szexuális együttlét önmagában nem veszélyes, mivel a magzatot a magzatvíz és az őt körülvevő burok nagyon jól megvédi. A leendő szülők szexuális élete gyakran megváltozik a várandósság ideje alatt. Sok nőnél csökken a szexualitás iránti vágy a várandósság első három hónapjában, ami normális reakció a hormonális változásokra. Akkor sincs kedve az együttléthez, ha rosszul van vagy fáradt, ami gyakran előfordulhat az első hónapokban. A második három hónapban a szexuális érdeklődés növekedhet, sőt, a várandósság előtti időszak fölé is emelkedhet, majd ismét csökkenhet az utolsó három hónapban. Ebben az időben a nőnek egyre növekvő has méretei is problémát és kényelmetlenséget okozhatnak. Amennyiben erre orvosi ellenjavallat nincs, a szexuális kapcsolat folytatható a szülés előtti 3-4. hétig. Ha a magzat már kész arra, hogy megszülessen, a szexuális kapcsolat előidézheti a szülés megindulását. Ha Önnek és a partnerének szexuális problémái merülnének fel, nagyon fontos, hogy ezt megbeszéljék. Az aktív testi ragaszkodásnak nem kell feltétlenül a hagyományos szexuális élethez vezetnie. Az orális vagy kézi ingerlés mindkét partnert elvezetheti a szexuális gyönyörhöz. Simogatás, ölelés, csókolózás és masszázs is szexuális kielégüléshez vezethet. Különböző új helyzeteket is kipróbálhatnak, például mindkét partner az oldalán fekhet, vagy pedig a nő lehet felül. A térdelő helyzet is nagyon kedvező, mivel így nem nehezedik nyomás a nő hasára.

Mikor kerüljük a szexuális együttlétet?

Némely esetben az orvos tanácsára a várandósnak csökkentenie, illetve teljesen el kell kerülnie a szexuális együttlétet a következő okok miatt:

  • A korábbi várandósság első hónapjaiban bekövetkezett vetélés miatt.
  • Egy előző koraszülés miatt.
  • Ha vérzés következik be a várandósság folyamán.
  • Ha az anyának hüvelyi fertőzése van. 
  • Ha a medencében és alhasi területeken fájdalmat érez.
  • Ha a magzatburok megreped, illetve a magzatvíz szivárog.
  • Ha a méhszáj nyitott.
  • Ha a lepény fedi vagy eléri a méhszájat.

 

További cikkeink

Biztonságos grillezés a kicsikkel

Ráharapni egy zöldfűszeres olajban pácolt, vajpuha csirkemellre, parázs felett sütött cukkinivel, padlizsánsalátával, szaftos, napon érett paradicsommal és egy szelet kovászos kenyérrel… ugye, neked is összefutott a nyál a szádban? Hm, de mi lesz a gyerekekkel, tüzet gyújtani, éles késekkel futkosni a házból ki-be nem éppen gyerekbarát program… pláne, ha a kismama vagy és hugi, öcsi éppen útban van…

Utazás, nyaralás és várandósság

Kismamáktól gyakori kérdésként hangzik el a nyári időszakban, hogy vajon mik azok a tevékenységek, amelyeket biztonsággal végezhetnek, elmehetnek-e a régóta tervezett utazásra, nyaralásra.

Hogyan ébredj kipihenten egy fárasztó nap után?

Egész nap azt hallod, hogy… Anya? Anyaa? Anyaaa? Apa? Apaa? Apaaa? S mire odaérsz, hogy lefektetted a gyerekeket, a lábadon alig állsz és csak bezuhansz az ágyba, miután a gyerekek elaludtak. De persze elaludni nem fogsz tudni, hiszen azon töröd az agyad, mit felejtettél el? Holnap mit csinálsz másként!? Úristen, a mosás! Másnap pedig minden kezdődik előröl, és olyan érzésed van, mintha csak pár perce hunytad volna le a szemed. 

Iskola- és ovikezdés: hogyan legyen zökkenőmentes -legalább otthon- a tanév?

Az ősz kezdete nem csak a nyár végét jelenti, hanem az új tanév kezdetét is. Akinek nincsen gyermeke, az is megérzi, hogy itt újabb év kezdődött: többen utaznak a tömegközlekedésen, nagyobb lesz az autós forgalom és az utcákon is többen sietnek a dolgukra. Ha pedig iskola vagy óvoda van a közelben, ez mind hatványozottan igaz. De mit tehetünk annak érdekében, hogy már az elején elcsípjük a rendetlenséget? Nézzük meg, hogy ebben az időszakban hol képes a leginkább megjelenni a kupi és mit lehet tenni ennek megakadályozására!

Házi kedvenceink: Cicák, Kutyák!

A szőrös családtagok mellé érkezik a gyermek? Nézzük, mik azok, amikre érdemes odafigyelned a gondtalan együttéléshez!

Várandósság hetekben – 20. hét

Babád fejlődése Már jól és biztosan érezhetőek a mozgások első baba esetén is. Forog, ugrál, úszkál, nem unatkozik és mivel a magzatvíz jelentős mennyiségben nő, így elég helye is van minderre. A méhed felső része a köldök magasságában található már. A véredből...

Várandósság hetekben – 19. hét

Babád fejlődése Babádnak egyre jobban nő a haja, bőrén pedig megindul a magzatmáz képződése. A magzatvízből kortyol a magzatmázból leváló darabkákkal együtt – ebből lesz majd a magzatszurok, az első béltartalom (sötétzöld, valóban szurokszerű).  Szívecskéje 140/perc...

Várandósság hetekben – 18. hét

Babád fejlődése Sokat mozog, boxol, forog, rugdos mostanra, így szinte biztos, hogy már érzed a pici mozgásait. Tejfogcsírái mögött a maradandó fogak csírái is kezdenek kialakulni – Neked ezért különösen fontos a kalciumban gazdag étkezésre figyelni! Kialakulnak az...

Várandósság hetekben – 17. hét

Babád fejlődése A babád elnyeri végleges formáját, de növekedése innentől gyors ütemben folytatódik. A zsírlerakódás megkezdődik a bőre alatt, így mire megszületik, már nem lesz ráncos. Kézujjai mellett már lábujját is kóstolgatja és a köldökzsinórt is szájába veszi -...

Falmatrica kisokos, avagy tippek és trükkök a falmatrica felhelyezéséhez

Az 5 részes falmatrica-cikksorozatunk első részében megnéztük, kiknek is ajánljuk a falmatricával való dekorálást. A mostani részben pedig megnézzük, mire érdemes figyelni a falmatricák felhelyezésekor.

Anyacsak1van – túlélőkalauz 2 kisgyerekhez

Éppen csak túl vagy a “nemalvásos” időszakon, végre jut egy pici időd magadra, mert a babád már 1-2 éves, szinte “önálló”. A nagyival is elvan, néha egyedül is játszik, sokat mosolyog. Esetleg már oviba megy, egyedül iszik, szépen fejlődik. És ekkor érkezik az örömhír: úton a kistesó! Mi lesz most? Hogyan fogsz tudni egyszerre két apróságot is ellátni, mindent megadni nekik? Hiszen nem tudsz kétfelé szakadni. Szeretnénk Neked segíteni pár hasznos tanáccsal.

Várandósság hetekben – 16. hét

Babád Kisbabádnak már szempillája is van, testét pedig egy piheszerű szőrzet borítja (ez a lanugo). A bőre olyan vékony, hogy átlátszanak rajta az erek. Végtagjai teljesen kifejlődtek, csontosodnak, ízületei is jól működnek; markol, rúg, bukfencezik – mint egy kis...

Várandósság hetekben – 15. hét

Babád Mivel a baba ízlelőbimbói már működnek – így a csípős ételeket, ha lehet, kerüld – hiszen a magzatvízben megjelenik az általad fogyasztott ételek íze. Szemöldöke is megjelenik lassan, bőre viszont olyan vékony, hogy az erecskék még átlátszanak rajta. Már hall is...