Rád vártam

Akár természetes úton, akár császármetszéssel jött világra gyermeked, az első reakciód biztosan az volt, miután hallottad felsírni, hogy minden rendben van-e? Valóban egészséges? Hiába mutatnak ugyanis mindent megnyugtatónak az ultrahang és a vizsgálati eredmények, hogy minden a legnagyobb rendben van, azt úgyis csak saját szemének hiszi el egy édesanya.

Hogy ez orvosi szempontból is biztos legyen, kisbabádon a születését követő 1. és 5. percben elvégezték az 5 vizsgálatot tartalmazó Apgar-tesztet, mely ezekből áll össze:

APGAR – táblázat

Pontszám

0

1

2

Bőrszín

fehér vagy sápadt

rózsaszín test, kék végtagok

rózsaszín

Szívműködés (szívverés)

nem érzékelhető

100 alatt

100 felett

Reflex-ingerlékenység

nem reagál

grimaszol

köhög, tüsszög

Izomtónus

ernyedtség

végtagok bizonyos fokú mozgása

mozgás

Légzés

nincs

gyenge, kapkodó, rendszertelen

sírás, rendszeres légzés

 

Ezeket az eredményeket Te is láthatod majd a zárójelentésen, sőt akár rá is kérdezhetsz, hogy a kapott pontokból melyik volt kevesebb, mint 2, ha babád értéke nem 10/10.

10/10 akkor lesz az érték, ha minden tökéletes – ez altalában az 5 perces vizsgálatnál már rendben szokott lenni, az 1 percesnél még lehet, hogy csak pl. 8/10 lesz az eredmény – aggodalomra semmi ok, ha az 5 percesre eléri a 10/10-et, akkor minden a legnagyobb rendben.

Ha az érték a 2. körben is 8 alatti – ez lehet attól is, ha a baba a születés alatt nagyon elfáradt -, akkor oxigént kap és ismét leszívják a nyákot légutaiból – ez után legtöbbször rendben szokott lenni minden.

Sok kórházban eltér egymástól a rutin, van, ahol az Apgar-teszt után azonnal az anyuka hasára fektetik a kisbabát, hogy az első 30 percben legerősebb szopóreflex jól működhessen és az úgynevezett „arany-óra”, azaz a baba születése utáni első óra is együtt teljen el. És van, ahol először felöltöztetik és elvégzik a további vizsgálatokat a picin, mielőtt még édesanyjához kerülne (más kórházakban előfordulhat, hogy mindez a bent tartózkodás ideje alatt több lépésben zajlik le):

 • méretvétel (súly, hossz, fejkörfogat, mellkas körfogat)
 • bőrszín ellenőrzése
 • hőmérséklet mérése
 • szívműködés ellenőrzése
 • légzés megfigyelése
 • köldökzsinór vizsgálata
 • hasüreg vizsgálata
 • kutacsok kitapintása
 • nemi szerv vizsgálata
 • reflex és izomtónus ellenőrzése
 • szopóreflex megfigyelése
 • nyelési reflex ellenőrzése
 • csípőficam kialakulási lehetőségének vizsgálata
 • vérvizsgálat PKU szűréshez (ezt rendszerint csak néhány nap múlva végzik el, amikor a baba már tudott táplálkozni)

A PKU (fenilketonuria) egy olyan anyagcsere rendellenesség, melyet időben szűrve a baba speciális diétájával biztosítható a zavartalan fejlődés. Nem kell megijedned azonban, ha az első eredmény (amit postán kapsz meg) pozitív, ha kisbabád nem tudott megfelelő mennyiségű anyatejhez jutni a vizsgálat előtt, akkor ez előfordulhat. Pont ezért szoktak ezzel a levéllel együtt egy újabb tesztlapot is küldeni, amivel a vizsgálatot védőnőd vagy gyermekorvosod meg tudja ismételni.

A baba fontosabb adatai egyúttal bele is kerülnek egészségügyi kiskönyvébe.

Amit Te magad is észrevehettél már és még tapasztalni is fogsz, hogy babád fejecskéjének alakja rengeteget változik – eleinte akár egy napon belül is, de az első pár héten mindenképpen érdemes sűrűn fotókat készíteni – így lesz igazán szembetűnő a változás, mire elnyeri koponyája a valódi formáját.

Hormonális változások a babán

Kis százalékban ugyan, de előfordulhat, hogy a baba szervezetében az anyai hormonoknak köszönhetően nőies jellegű változások indulnak el. Fiúknál és lányoknál egyaránt előfordulhat, hogy mellük kissé duzzadtabb, vagy akár pár csepp tej is szivároghat belőle, illetve kislányok esetében a véres folyás sem kizárt. Ezek mindegyike pár nap alatt elmúlik kezelés nélkül, de ha aggódsz, akkor jelezd védőnődnek, orvosodnak.

Ha minden rendben van, úgyis arra törekszik majd a kórházban is mindenki, hogy Ti minél több időt tölthessetek együtt kisbabáddal. Számára ez – amellett, hogy látszólag úgyis egész nap csak alszik – mindennél fontosabb, Hiszen amióta csak él, tested védelmében létezett, amit hirtelen felváltott egy ingerekkel teli világ, sokszor távol Tőled. Pedig Neki még mindennél nagyobb szüksége csak egyetlen „dologra” van: Rád.

További cikkeink

Biztonságos grillezés a kicsikkel

Ráharapni egy zöldfűszeres olajban pácolt, vajpuha csirkemellre, parázs felett sütött cukkinivel, padlizsánsalátával, szaftos, napon érett paradicsommal és egy szelet kovászos kenyérrel… ugye, neked is összefutott a nyál a szádban? Hm, de mi lesz a gyerekekkel, tüzet gyújtani, éles késekkel futkosni a házból ki-be nem éppen gyerekbarát program… pláne, ha a kismama vagy és hugi, öcsi éppen útban van…

Utazás, nyaralás és várandósság

Kismamáktól gyakori kérdésként hangzik el a nyári időszakban, hogy vajon mik azok a tevékenységek, amelyeket biztonsággal végezhetnek, elmehetnek-e a régóta tervezett utazásra, nyaralásra.

Hogyan ébredj kipihenten egy fárasztó nap után?

Egész nap azt hallod, hogy… Anya? Anyaa? Anyaaa? Apa? Apaa? Apaaa? S mire odaérsz, hogy lefektetted a gyerekeket, a lábadon alig állsz és csak bezuhansz az ágyba, miután a gyerekek elaludtak. De persze elaludni nem fogsz tudni, hiszen azon töröd az agyad, mit felejtettél el? Holnap mit csinálsz másként!? Úristen, a mosás! Másnap pedig minden kezdődik előröl, és olyan érzésed van, mintha csak pár perce hunytad volna le a szemed. 

Iskola- és ovikezdés: hogyan legyen zökkenőmentes -legalább otthon- a tanév?

Az ősz kezdete nem csak a nyár végét jelenti, hanem az új tanév kezdetét is. Akinek nincsen gyermeke, az is megérzi, hogy itt újabb év kezdődött: többen utaznak a tömegközlekedésen, nagyobb lesz az autós forgalom és az utcákon is többen sietnek a dolgukra. Ha pedig iskola vagy óvoda van a közelben, ez mind hatványozottan igaz. De mit tehetünk annak érdekében, hogy már az elején elcsípjük a rendetlenséget? Nézzük meg, hogy ebben az időszakban hol képes a leginkább megjelenni a kupi és mit lehet tenni ennek megakadályozására!

Házi kedvenceink: Cicák, Kutyák!

A szőrös családtagok mellé érkezik a gyermek? Nézzük, mik azok, amikre érdemes odafigyelned a gondtalan együttéléshez!

Várandósság hetekben – 20. hét

Babád fejlődése Már jól és biztosan érezhetőek a mozgások első baba esetén is. Forog, ugrál, úszkál, nem unatkozik és mivel a magzatvíz jelentős mennyiségben nő, így elég helye is van minderre. A méhed felső része a köldök magasságában található már. A véredből...

Várandósság hetekben – 19. hét

Babád fejlődése Babádnak egyre jobban nő a haja, bőrén pedig megindul a magzatmáz képződése. A magzatvízből kortyol a magzatmázból leváló darabkákkal együtt – ebből lesz majd a magzatszurok, az első béltartalom (sötétzöld, valóban szurokszerű).  Szívecskéje 140/perc...

Várandósság hetekben – 18. hét

Babád fejlődése Sokat mozog, boxol, forog, rugdos mostanra, így szinte biztos, hogy már érzed a pici mozgásait. Tejfogcsírái mögött a maradandó fogak csírái is kezdenek kialakulni – Neked ezért különösen fontos a kalciumban gazdag étkezésre figyelni! Kialakulnak az...

Várandósság hetekben – 17. hét

Babád fejlődése A babád elnyeri végleges formáját, de növekedése innentől gyors ütemben folytatódik. A zsírlerakódás megkezdődik a bőre alatt, így mire megszületik, már nem lesz ráncos. Kézujjai mellett már lábujját is kóstolgatja és a köldökzsinórt is szájába veszi -...

Falmatrica kisokos, avagy tippek és trükkök a falmatrica felhelyezéséhez

Az 5 részes falmatrica-cikksorozatunk első részében megnéztük, kiknek is ajánljuk a falmatricával való dekorálást. A mostani részben pedig megnézzük, mire érdemes figyelni a falmatricák felhelyezésekor.

Anyacsak1van – túlélőkalauz 2 kisgyerekhez

Éppen csak túl vagy a “nemalvásos” időszakon, végre jut egy pici időd magadra, mert a babád már 1-2 éves, szinte “önálló”. A nagyival is elvan, néha egyedül is játszik, sokat mosolyog. Esetleg már oviba megy, egyedül iszik, szépen fejlődik. És ekkor érkezik az örömhír: úton a kistesó! Mi lesz most? Hogyan fogsz tudni egyszerre két apróságot is ellátni, mindent megadni nekik? Hiszen nem tudsz kétfelé szakadni. Szeretnénk Neked segíteni pár hasznos tanáccsal.

Várandósság hetekben – 16. hét

Babád Kisbabádnak már szempillája is van, testét pedig egy piheszerű szőrzet borítja (ez a lanugo). A bőre olyan vékony, hogy átlátszanak rajta az erek. Végtagjai teljesen kifejlődtek, csontosodnak, ízületei is jól működnek; markol, rúg, bukfencezik – mint egy kis...

Várandósság hetekben – 15. hét

Babád Mivel a baba ízlelőbimbói már működnek – így a csípős ételeket, ha lehet, kerüld – hiszen a magzatvízben megjelenik az általad fogyasztott ételek íze. Szemöldöke is megjelenik lassan, bőre viszont olyan vékony, hogy az erecskék még átlátszanak rajta. Már hall is...