Tízórai és uzsonna? Egy kiadós turmix vagy smoothie a legjobb választás lehet a gyerekek számára is. Amellett, hogy szuper egészséges, olyan gyümölcsöket és zöldségeket is belecsempészhetsz, amiket magában nem eszik meg a kicsi. Igazi Jolly Jokerek!

A gyerekek táplálkozási szokásainak kialakításában érdemes odafigyelni a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára. Ha egyszerűen annyit megtanítunk, hogy minden étkezés tartalmazzon valamilyen formában zöldséget vagy gyümölcsöt, már tettünk egy nagy lépést az egészséges táplálkozási szokások kialakításának irányába. Nyáron bőséges a friss, hazai szezonális kínálat, érdemes kihasználni. A mai nap a gyakorlati megvalósításhoz hoztam néhány ötletet és egy receptet.

Készíts turmixokat!

A turmixokkal, smoothiekkal is színesíthetjük a táplálkozásunkat. Gyorsan, könnyen elkészíthetőek, sok vitamint, rostot tartalmaznak, és a napi folyadékfogyasztáshoz is hozzájárulnak.  Behűtve – esetleg fagyasztott gyümölccsel kiegészítve – nagyon jól tudnak esni a nyári melegben. Remek választás lehet kisétkezésekre: tízóraira, uzsonnára. Előnyük lehet még, hogy elrejthetünk olyan zöldségeket, gyümölcsöket is az összetevők között, amelyeket simán nem tartoznak a kedvencek közé, de így észrevétlenül becsempészhetjük őket és színesíthetjük a táplálkozásunkat. (Nem állítom, hogy minden, válogatásra hajlamos gyerkőc esetében működőképes, de érdemes tenni vele egy próbát.)

Turmix vagy smoothie?

Az elmúlt években divatos italnak számítanak a különböző smoothie-k. Felmerülhet a kérdés, hogy mi a különbség a turmix és e között. Az alapanyagok fontos összetevői mindegyiknél a különböző gyümölcsök – esetenként zöldségek. A különbség, hogy a turmixok esetében tejjel vagy tejtermékkel készítjük el az italokat, míg a smoothie vízzel, esetleg jégkockával, vagy teával, gyümölcslével elkeverve készül. 

Ízek és receptek

Érdemes kreatívan többféle íz kombinációt kipróbálni. Például:

 • görögdinnye+málna+víz
 • sárgabarack+alma+fahéj+víz
 • bogyós gyümölcs+natúr joghurt+vanília
 • nektarin+bogyós gyümölcsök+narancslé
 • sárgadinnye+őszibarack+görög joghurt
 • körte+kék szőlő+áfonya+víz

Találjatok ki fantázia neveket az italoknak a gyerek kedvenc meseszereplőit is segítségül hívva, pl. Ryder csodaitala, Hupikék törpikék kedvence … bármi amit a Te gyereked szeret. Van akinél ez is segít meghozni a kedvet a fogyasztására. 

Ha már nagyobbak a gyerekek, nyugodtan vond be őket is a kísérletezésbe és elkészítésbe is az életkoruknak megfelelően. 

Az alábbi recept az én 9 évesem saját összeállítása, már többször készítettük a nyáron. Az egrest önmagában nem kedvelő ismerősök is jóízűen elfogyasztották. 😀 Az egyes hozzávalókat természetesen nyugodtan cseréljétek ki kedvetekre.

Nyári smoothie

 • 2 nagyobb barack
 • 1 marék egres
 • 1 érett banán
 • egy csipet fahéj és vanília
 • 3 dl víz
 • fél citrom kifacsart leve

Minden hozzávalót összeturmixolunk és kész. 🙂

Te mivel színesíted ma a táplálkozásod? 

írta: Kiss-Dalmadi Mariann – dietetikus, art coach

www.hatszinvirag.hu


Legutóbbi cikkek a Blogból: