Rád vártam

Moffi dühöngött. A feje búbja is vöröslött belé. Száz lába közül huszonöt pár toporzékolt, a maradék huszonöt pedig csapkodott mindent, amihez csak fért.

Moffi egy kis zöld csíkos százlábú gyerek volt. Már napok óta nem tehette ki egyetlen vékonyka lábacskáját sem a tölgyfa odúban rejtőző szobácskájából. Kint éppen madarak lakmároztak napok óta. Árgus szemekkel figyelték az előlopakodó óvatlan kis bogarakat, kukacokat és persze százlábúakat, így szülei hallani sem akartak róla, hogy az apró soklábú akárcsak kikukucskáljon a házukul szolgáló üreg ajtaján.

Tehát Moffi dúlt-fúlt és csapkodott és rugdosott és kalimpált és kiabált és egyáltalán-DÜHÖNGÖTT!!!

Mérges volt az egész világra: a madarakra, akik meg akarták enni; a szüleire, akik bezárták a házba; de főleg arra, hogy otthon aztán egy idő után borzasztóan unatkozott! Ő gyerek volt, új dolgokat akart megismerni! Hajtotta a kíváncsiság és vitte volna száz kis lába, de MOST NEM MEHETETT SEHOVÁ!

Berántotta magára a szobája ajtaját és kikiabálta, hogy látni sem akar senkit.

És tényleg. Moffi két napon keresztül kuksolt egymagában a szobájában. Akkor már mérhetetlenül szomorúan érezte magát. Úgy érzete, valami nagyon hiányzik neki. Kikukucskált az ajtaján. Anyukája épp arra sétált és meglátta a szomorúságában, magányában szinte elszürkült csemetéjét. Anya tudta, hogy kell meggyógyítani a „magányszürkülést”. Odalépett Moffihoz, majd szépen sorban 25 pár lábacskájával átölte csemetéjét. Négy ölelés után Moffi pofiján megjelent az első mosoly, a nyolcadik ölelésre elkezdett visszatérni szépséges fűzöld színe és mire mind a 25 ölelés célba ért anyától, már nem is látta olyan szörnyűnek a világot. Hiszen ott volt anya, aki szerette és bármit megtett volna érte. Ott volt az otthona, ami megóvta őt minden veszedelemtől. Ennyi ölelés után pedig, a szíve is csordultig telt hálával és szeretettel.

Virginia Satir kutatásai szerint napi 4 ölelés elég a túléléshez, 8 szükséges a szinten tartáshoz, 12 kell a fejlődéshez.

Gyermekednek akkor van a legnagyobb szüksége a biztonságot nyújtó, ölelő karokra, amikor a legrosszabbul érzi magát a saját bőrében.

Te megölelted ma elégszer?

Posztós Réka

https://posztosreka.hu/

 

  További cikkeink

  Biztonságos grillezés a kicsikkel

  Ráharapni egy zöldfűszeres olajban pácolt, vajpuha csirkemellre, parázs felett sütött cukkinivel, padlizsánsalátával, szaftos, napon érett paradicsommal és egy szelet kovászos kenyérrel… ugye, neked is összefutott a nyál a szádban? Hm, de mi lesz a gyerekekkel, tüzet gyújtani, éles késekkel futkosni a házból ki-be nem éppen gyerekbarát program… pláne, ha a kismama vagy és hugi, öcsi éppen útban van…

  Utazás, nyaralás és várandósság

  Kismamáktól gyakori kérdésként hangzik el a nyári időszakban, hogy vajon mik azok a tevékenységek, amelyeket biztonsággal végezhetnek, elmehetnek-e a régóta tervezett utazásra, nyaralásra.

  Hogyan ébredj kipihenten egy fárasztó nap után?

  Egész nap azt hallod, hogy… Anya? Anyaa? Anyaaa? Apa? Apaa? Apaaa? S mire odaérsz, hogy lefektetted a gyerekeket, a lábadon alig állsz és csak bezuhansz az ágyba, miután a gyerekek elaludtak. De persze elaludni nem fogsz tudni, hiszen azon töröd az agyad, mit felejtettél el? Holnap mit csinálsz másként!? Úristen, a mosás! Másnap pedig minden kezdődik előröl, és olyan érzésed van, mintha csak pár perce hunytad volna le a szemed. 

  Iskola- és ovikezdés: hogyan legyen zökkenőmentes -legalább otthon- a tanév?

  Az ősz kezdete nem csak a nyár végét jelenti, hanem az új tanév kezdetét is. Akinek nincsen gyermeke, az is megérzi, hogy itt újabb év kezdődött: többen utaznak a tömegközlekedésen, nagyobb lesz az autós forgalom és az utcákon is többen sietnek a dolgukra. Ha pedig iskola vagy óvoda van a közelben, ez mind hatványozottan igaz. De mit tehetünk annak érdekében, hogy már az elején elcsípjük a rendetlenséget? Nézzük meg, hogy ebben az időszakban hol képes a leginkább megjelenni a kupi és mit lehet tenni ennek megakadályozására!

  Házi kedvenceink: Cicák, Kutyák!

  A szőrös családtagok mellé érkezik a gyermek? Nézzük, mik azok, amikre érdemes odafigyelned a gondtalan együttéléshez!

  Várandósság hetekben – 20. hét

  Babád fejlődése Már jól és biztosan érezhetőek a mozgások első baba esetén is. Forog, ugrál, úszkál, nem unatkozik és mivel a magzatvíz jelentős mennyiségben nő, így elég helye is van minderre. A méhed felső része a köldök magasságában található már. A véredből...

  Várandósság hetekben – 19. hét

  Babád fejlődése Babádnak egyre jobban nő a haja, bőrén pedig megindul a magzatmáz képződése. A magzatvízből kortyol a magzatmázból leváló darabkákkal együtt – ebből lesz majd a magzatszurok, az első béltartalom (sötétzöld, valóban szurokszerű).  Szívecskéje 140/perc...

  Várandósság hetekben – 18. hét

  Babád fejlődése Sokat mozog, boxol, forog, rugdos mostanra, így szinte biztos, hogy már érzed a pici mozgásait. Tejfogcsírái mögött a maradandó fogak csírái is kezdenek kialakulni – Neked ezért különösen fontos a kalciumban gazdag étkezésre figyelni! Kialakulnak az...

  Várandósság hetekben – 17. hét

  Babád fejlődése A babád elnyeri végleges formáját, de növekedése innentől gyors ütemben folytatódik. A zsírlerakódás megkezdődik a bőre alatt, így mire megszületik, már nem lesz ráncos. Kézujjai mellett már lábujját is kóstolgatja és a köldökzsinórt is szájába veszi -...

  Falmatrica kisokos, avagy tippek és trükkök a falmatrica felhelyezéséhez

  Az 5 részes falmatrica-cikksorozatunk első részében megnéztük, kiknek is ajánljuk a falmatricával való dekorálást. A mostani részben pedig megnézzük, mire érdemes figyelni a falmatricák felhelyezésekor.

  Anyacsak1van – túlélőkalauz 2 kisgyerekhez

  Éppen csak túl vagy a “nemalvásos” időszakon, végre jut egy pici időd magadra, mert a babád már 1-2 éves, szinte “önálló”. A nagyival is elvan, néha egyedül is játszik, sokat mosolyog. Esetleg már oviba megy, egyedül iszik, szépen fejlődik. És ekkor érkezik az örömhír: úton a kistesó! Mi lesz most? Hogyan fogsz tudni egyszerre két apróságot is ellátni, mindent megadni nekik? Hiszen nem tudsz kétfelé szakadni. Szeretnénk Neked segíteni pár hasznos tanáccsal.

  Várandósság hetekben – 16. hét

  Babád Kisbabádnak már szempillája is van, testét pedig egy piheszerű szőrzet borítja (ez a lanugo). A bőre olyan vékony, hogy átlátszanak rajta az erek. Végtagjai teljesen kifejlődtek, csontosodnak, ízületei is jól működnek; markol, rúg, bukfencezik – mint egy kis...

  Várandósság hetekben – 15. hét

  Babád Mivel a baba ízlelőbimbói már működnek – így a csípős ételeket, ha lehet, kerüld – hiszen a magzatvízben megjelenik az általad fogyasztott ételek íze. Szemöldöke is megjelenik lassan, bőre viszont olyan vékony, hogy az erecskék még átlátszanak rajta. Már hall is...