Kisbabád életének már az első pár napján, az elkövetkező hónapokban pedig látványos gyorsasággal változik. Bőrének és szemének színe, fejének alakja, súlya stb. – szinte minden nap fogsz rajta némi változást észlelni.

Kisbabád bőre

A kórházak szülészeteinek egy része lemossa, míg a többi rajta hagyja a babán a magzatmázat, ami tele van vitaminokkal, így a legtökéletesebb védelmet tudja nyújtani a pici érzékeny bőrének. Ez lehet az első dolog, amit születése után meglátsz rajta.

Ahogy fokozatosan beszívódik, azt is fogod látni, hogy babád testét több helyen apró pihék fedik – ez a lanugo -, ami fokozatosan elkopik majd, ezért ne aggódj, ha esetleg azt látod, hogy babád fülecskéje, vagy háta olyan, mintha szőrös lenne. Pár hét vagy hónap alatt kikopik majd.

Láthatsz még a pici tarkóján, orrnyergén és akár szemhéján is vöröses elszíneződéseket – ezeket nevezik „gólyacsípésnek” – a legtöbb baba ezekkel születik. Ezek szépen lassan elhalványodnak idővel.

Előfordulhat, hogy úgynevezett éranyajegyeket fedezel fel kisbabádon, melyek közvetlen születése után, de néhány héttel később is jelentkezhetnek. Kis pirosas, kidudorodó pöttyök ezek, melyek idővel kisimulnak, halványodnak, és a legtöbbe esetben pedig nyomtalanul eltűnnek a pici 1-2 éves korára.

Az élénk piros vagy lila foltok azonban maradandók, a kitágult hajszálereknek köszönhetők. Problémát nem okoznak ugyan, de indokolt esetben kezelést kaphat a baba – ez többnyire akkor szükséges, ha felszíne kiemelkedik. Ha nem tudod eldönteni egy pöttyről vagy foltról, hogy az mi lehet, mindenképpen kérdezd meg akár még a kórházban, akár már a hazamenetel után orvosaidat vagy védőnődet. Jobb, ha szakemberek azok akik megnyugtatnak – de többnyire ez is normális jelenség.

Tapasztalhatod azt is, hogy babád bőre az első néhány napban kicsit mintha sárgásabb lenne. Ez annak köszönhető, hogy még nem kap elegendő folyadékot, ami ki tudná hajtani szervezetéből a szétesett vörösvértesteket. Ez a szín egy pár hetes korra, ha a normális, élettani sárgaságról van szó, magától elmúlik.

Ha viszont kisbabád jobban besárgult, mint a normális (ez még a szülészeten kiderül) akkor előfordulhat, hogy kék fény alá helyezik egy időre, hogy a folyamatot meggyorsítsák – de ennek szükségességéről mindenképpen tájékoztatnak Téged. 

Babád fejformája

Születése után közvetlenül kisbabád fejecskéje még csak megközelítőleg sem hasonlít arra, amilyennek néhány óra vagy néhány nap múlva fogod látni. A természetes úton született babák koponyacsontjai jóval nagyobb nyomásnak vannak kitéve a születés alatt, mint a császáros babáké, ettől függetlenül minden csöppség fejformája jelentősen megváltozik.

Előfordulhat az is, hogy nehezebb szülést követően kisebb dudor vagy nagyobb véraláfutásnak tűnő elváltozás van a pici fején – ezeket mind megvizsgálják az orvosok a születést követően, többnyire azonban ezek is a nyomásnak köszönhetően alakulnak ki –, ezek néhány hónap alatt el is tűnnek.

Kutacsok

Óvatosan tapintva érezhetsz 2 olyan pontot babád fején, ahol születését követően még nem záródtak a koponyacsontok. A kiskutacs található a baba fejének hátsó részén, ami kb. 2 hónapos kor körül záródik, a nagykutacs pedig az, ami a homlok fölött pár centivel található – ez a pici 7 hónapos korától lassan záródik, kb. 18 hónapos korára teljesen.

A fejecskéjét fürdetéskor megmosni ezeken a részeken is lehet, de arra figyelned kell, hogy nagy nyomásnak ne legyen egyik lágy rész sem kitéve.

Az nagykutacs szerepe több, mint a születéskori funkció (el tudtak mozdulni a csontok annak érdekében, hogy a baba feje kiférjen), nagy segítség például abban is, ha tudni szeretnéd, gyermeked elegendő folyadékot kapott-e? Ha a kutacs besüpped, akkor azonnali folyadékpótlásra van szükség, ha viszont kiemelkedik, rögtön orvoshoz kell fordulnod a picivel, mert ez lehet akár agyhártyagyulladás jele is.

Fontos tudnod azonban, hogy nyugalmi helyzetben egy pici lüktetés vagy sírásnál egy enyhe kidudorodás még teljesen normális jelenség – de ha aggódsz miatta, mindenképpen kérd ki gyermekorvosod vagy védőnőd véleményét.

Kisbabád szeme

Ne ijesszen meg, ha az első pár napban a pici szemhéja duzzadt, pirosas vagy lilás foltkat látsz rajta. Ezek mind a születés alatti nyomás miatt alakultak ki és általában 1-2 nap alatt elmúlnak. Ha ennél többről lenne szó, az orvosok úgyis tájékoztatnának, hiszen a babákat a kórházban töltött napok alatt naponta többször is megvizsgálják.

Szinte minden kisbaba kék szemmel érkezik a világra. Hogy milyenné válik később, az attól függ, mit örökölt a szüleitől. Változhat gyorsan, akár az első fél évben elérve a végleges árnyalatát, de lehet, hogy csak 1 éves kora körül kezd kialakulni a pici szemszíne.

Nem kell megijedned viszont attól, ha az első pár hónapban kicsit kancsalnak látod babádat – ez teljesen normális dolog, hiszen szemizmai még csak most kerültek használatba igazán, most kezdenek erősödni. Orvosod és védőnőd erre figyelni fog, de magad is látod majd az első néhány hónap alatt. Ahogyan egyre jobbá válik látása, helyére kerül majd a két pupilla is.

Persze, ha elfárad a sok új információtól, még mindig (akár egészen nagy korában is) beszaladhat a pici szeme.

Előfordulhat, hogy akár még a kórházban vagy már otthon babád szeme váladékozni kezd – ezt ilyenkor mindenképpen kell orvosnak jelezned, mert valamilyen fertőzés áll a háttérben. Tisztítás addig is felforralt és lehűtött vízbe mártott vattapamaccsal történhet, a külső szemzugtól befelé – egy vattával egyszer törölve, hogy a fertőzés nem terjedhessen tovább – ez nagyon fontos és igaz mindenféle tisztításra. Mindig, mindennel, mindent csak egyszer! 

Babád súlya

Mivel az első pár napban nem kapnak nagy mennyiségű táplálékot, a babák a bőrük alatt felhalmozott zsírokat kezdik el felhasználni – ez az oka annak, hogy veszítenek súlyukból a születéskor mérthez képest.

Nagyjából 2 hét alatt kell, hogy visszanyerje kisbabád a születési súlyát. Megduplázni 4-6 hónapos koráig fogja, 1 éves korára pedig nagyjából a háromszorosa lesz.

Ha az átlagnál kisebb súllyal született, akkor Ő valószínűleg hamarabb hozza a duplázást és triplázást is – az aprócskának induló babák legtöbb esetben behozzák a súlylemaradást.

Nem kell azonban görcsösen ragaszkodni hozzá, hogy a pici minden nap az előírt mennyiséget egye meg. Néha többször lesz éhes, néha kevesebbel is beéri – ha jól fejlődik, és megugorja a szükséges heti/havi gyarapodási értékeket, legyél egészen nyugodt, szépen fejlődik. Mi felnőttek sem eszünk minden nap egyenletes mennyiségben.

Az éjszakai etetést viszont, ha kisbabád igényli, nem érdemes még egy darabig vízzel kiváltani. A picik szervezetéből az anyatej nagyon gyorsan ürül, tempós fejlődésükhöz pedig szükség van a folyamatos utánpótlásra. 

Az anyatej összetétele is más ilyenkor – az éjjel termelődő tejben van a legtöbb növekedési hormon, így az egészséges izomzathoz ez nagyon fontos elem.  

A baba bélműködése – az első széklet

Az első babaszéklet a zöldesfekete magzatszurok (meconium) lesz – ebben benne van minden, ami babád szervezetébe még az anyaméhben került. Fokozatosan világosodik és válik aranybarnává, majd sárgássá, ami már az anyatejes széklet megfelelő színe. 

Mennyisége és gyakorisága teljesen változó, előfordulhat, hogy egy pár napos csöppségnek minden szoptatás után lesz koszos pelenkája, de az is lehet, hogy csak pár naponta.

Ami biztos, hogy a hozzátáplált babák széklete szilárdabb, mint az anyatejeseké.

Sárgás bababőr

Nem kell tőle megijedni, a legtöbb baba egy picit besárgul – ez az élettani, azaz teljesen normális sárgaság. 

Azért alakul ki, mert a pici vörösvértestjeinek egy része szétesik, amit a máj még nem tud elég gyorsan feldolgozni – a folyamatot gyorsítani sok folyadékkal lehet, ezért fontos különösen, hogy a pici minél több anyatejet kapjon az első napokban – ha szükséges, akár éjszaka is.

A normál sárgaság kb. egy-két hét alatt múlik el, de erre gyermekorvosod és védőnőd is figyelni fog.

Ha viszont a sárgaság erősödik, akkor további vizsgálatokra lehet szükség, vagy akár kék fénnyel való kezelésre is sor kerülhet. Ilyenkor a baba szemeit letakarják, hogy a látása ne károsodjon. Nagyon ritka az az erős sárgaság, amikor a picinek vérkészítményre is szüksége lehet – de ez nagyon súlyos esetekben fordul elő.

Ha arra koncentrálsz, hogy babád minél többet lehessen mellen, akkor gyorsan beindul a tejtermelődés, így kiküszöbölheted azt, hogy a sárgaság túlzott legyen – ez legyen a legfontosabb. 

A köldökcsonk kezelése

A köldökcsonk nem más, mint a köldökzsinór elvágása után megmaradó csonk, ami magától elszárad és leesik kb. 1-3 hét után (ez függ attól, hogy mennyire volt vastag a köldökzsinór) . Kezelni, a környékét fertőtleníteni viszont fontos, hiszen a baba bőre sok idegen anyaggal találkozik, melyek akármilyen tiszták, sterilnek nem nevezhetők. A köldökcsonk egy fertőzési kapu a babaszervezete felé, ezért komolyan kell venned a napi legalább 5x vagy akár minden pelenkázásnál történő tisztítását.

Egészen addig kell kezelni, míg a csonk leesése után már maga a köldök sem váladékozik. Alkoholba mártott vattával vagy vattás fültisztító pálcával kell a csonk környékéről a váladékot letörölni, de ennek pontos mikéntjét a kórházban a csecsemős nővérek és saját védőnőd is megmutatja, ha pedig valami nem egyértelmű, kérdezz bátran, hiszen az a dolguk, hogy Téged a lehető legtöbb információval lássanak el. Egészen addig, míg nem vagy 100%-ig biztos a dolgodban.

Hormonális változások a babán?

Kis százalékban ugyan, de előfordulhat, hogy a baba szervezetében az anyai hormonoknak köszönhetően nőies jellegű változások indulnak el. Fiúknál és lányoknál egyaránt előfordulhat, hogy mellük kissé duzzadtabb, vagy akár pár csepp tej is szivároghat belőle, illetve kislányok esetében a véres folyás sem kizárt. Ezek mindegyike pár nap alatt elmúlik kezelés nélkül, de ha aggódsz, akkor jelezd védőnődnek, orvosodnak.

Kuckót a gyerekszobába! 🙂

SzaranyaEz lehet sátor, bunker, bármi, ami pont akkora, hogy gyermekünk, és még a testvér, vagy a legjobb barát elfér benne.  A saját gyerekszoba is személyes territóriumukat jelöli ki csemeténknek, de annak „védettsége” nem azonos a bunkiéval.  A saját bunkert a…

Te is mindent megoldasz mások helyett?

SzaranyaValamelyik nap kint voltunk reggel a kutyákkal a futiban. Fire egyik lába alatt átfutott a póráz. Ki tudott volna lépni belőle. Én lehajoltam és megemelve a lábát, megigazítottam a pórázt és elindultunk haza. Barátnőm rám nézett és megkérdezte, hogy ugye…

Napvédelem a gyermekek számára

Megérkezett a nyár, mindenki élvezi a napsütést. Azonban fontos odafigyelni a saját és gyermeikeink bőrére is. Enek fontosságáról nem lehet eleget beszélni , mindig aktuális téma. dr. Kovács Barbara a Caola Zrt. szakértője írt ebben a témában egy rendkívül hasznos…

Kinőtte a gyermeked a kiságyat?

Minden gyermek életében eljön az a pont, amikor kinövi a gyerekszobát. Ilyenkor aktuális a komplett ifjúsági-bútor vásárlás. Általában a 9 – 13 év közötti időszakban hangzik el leggyakrabban a kérdés: mikor alakítjuk át a szobámat?Hatalmas lépés ez a felnőtté…

Az Apavédő

Hogy miért lettem „Apavédő”? Számomra mit jelent ez?Hitvallásommá vált, hogy minden családfenntartónak legyen egy komoly személybiztosítási védelme.Ez egy nagyon szomorú történetnek köszönhető, ami gyökeresen megváltoztatta a szakmához való hozzáállásomat.2004….

Édesapák, nektek félig tele vagy félig üres az a bizonyos…?

Mindig beszélünk arról, hogy szegény nők, milyen szerepekben kell helytállni. Félreértés ne essék, három gyermekes anyukaként írok, és a saját életünkben is látom, hogy az édesapáknak pont ugyanolyan nehéz lavírozni a szerepeikben, ugyanúgy meg akarnak felelni, jól…

Iskolaérett család

Rengeteg szó esik arról, hogy egy nagycsoportos ovisnak mi mindent kell tudnia, minden készségekkel és kompetenciákkal kell rendelkeznie az első osztály megkezdése előtt. Emellett viszont nagyon kevés szó esik arról a holisztikus szemléletről, ami talán a siker kulcsa…

EQ az új IQ?

Ma már a csapból is folyik a sok beszélgetés az érzelmi intelligenciáról, azaz az EQ-ról. Pontosan mi is az EQ? Egyáltalán miért kell, és kinek kell? Mi a különbség az IQ és EQ között? A gyereknél szükséges-e, kell-e fejleszteni az EQ-t? Hiszen a szomszéd anyuka sem…

Férfiút! Nézzük most más szemüvegen át.

Férfiút! … Neked is a munkahelyi karrier ugrott be elsőre? Elhiszem. Nézzük most más szemüvegen át. Ismered a SHREK meséjét? Eszedbe jut a hagymás példa, ugye? Képzeld el, hogy hogyan épül fel az identitásod, ha egy képzeletbeli hagymaként tekintesz rá. Mik jutnak…

Mókás nyári játék ötletek a szünetre

A nyári szünet beköszöntével sok szülőnek fejtörést okoz, hogy milyen programokkal foglalja le gyermekét. Az óvodás korosztályt még jobban kell felügyelni, míg a kisiskolások hajlamosak látványosan unatkozni. Rengeteg érdekes program közül lehet válogatni a környéken,…

Elfogadás a szülők felé

Rossz szemmel néznek rád, amikor a gyermeked őrjöng? Otthon gyakran tépelődsz, amikor volt egy vita a családban? Kerülöd a családi összejöveteleket? Eltitkolod a családtagok elött a nehézségeket? Sajnos mindezek azt mutatják, hogy a családokban sokan nem éreznek kellő…

Hogyan ébredj kipihenten egy fárasztó nap után.

Szülőnek lenni a lehető legcsodálatosabb dolog, de olykor eljön az a pont, amikor teljesen kimerültnek, elveszettnek érezzük magunkat, és semmire sem vágyunk, csak hogy elmenekülhessünk a világ elől egy lakatlan szigetre.  Ahogy a mondás is tartja: “Akkor szép az…

Mit is jelent a “kiégés”? Milyen jelekre érdemes odafigyelni

Gyakran halljuk, olvassuk, benne van a köztudatban a “burnout” kifejezése. Miben lehet “kiégni”? Szerintem bármiben, amit az ember rendszeresen csinál…:-) Az általam, a témában legjobbank tartott könyvben sincs “definíció”.  Talán a legegyszerűbb megfogalmazás,…

Gyerkőcök az oviba, anya vissza dolgozni. Vagy mégsem?

Amikor megjön a határozat vagy csörög a telefon… Érzelmi cunami. És rengeteg kérdés, bizonytalanság. Aggodalom a gyermekért és magunkért, borul a rendszer és a rutinok, megannyi tervezni, intézni való, és végre talán egy covid mentes nyár, élvezni kéne az utazást,…

Baba matrac választás a család legkisebb tagjának!

A gyerekágy és a baba matrac fontos szerepet játszik az új családtag életében, hiszen ott tölti majd idejének nagy részét. A babák életük első hónapjaiban akár 17 órát is alszanak, így fontos, hogy a csöppség komfortosan érezze magát. Ha a baba boldog, a mama is…

Dühroham? Hiszti? Mi történik a gyerekemmel?

Megjelenik előtted is a kép? Ott állsz a gyermekeddel egy hatalmas áruház kellős közepén. Ő egy játékot AKAR,TELJES ERŐBEDOBÁSSAL és te nem tudod neki eljuttatni jól az üzenetet, hogy azt most nem viszitek haza…ÉS AKKOR ELSZABADUL A POKOL: csápolás, sírás,…

A fészekrakás öröme a babatervezéstől indul

Ahhoz, hogy a madarak fiókákat tudjanak nevelni, előbb fészket kell rakniuk. Már első alkalommal is tudják, hogy milyen formájú legyen a fészek, és hogy milyen anyagból építsék. Ez az ösztön bennünk, emberekben is megvan. Nőben és férfiban egyaránt. Már a párunkat is…

13+1 tipp a könnyebb mindennapokért

Olyan ötleteket olvashatsz lejjebb, amelyek segítenek abban, hogyan kezeld jól az idődet, avagy miként legyél hatékonyabb, kevesebb energia befektetéssel Ez az a terület, ahol a pontos tervezés és a rugalmasság, a folyamatos önreflexió kéz a kézben jár. Konkrét, a…

Hogyan bátorítsd introvertált gyermeked?

Ha gyermeked félénk vagy introvertált, akkor biztosan tudod, hogy megfelelő tanórán kívüli tevékenység megtalálása kihívást jelenthet… A népszerű csapat sportok, iskola utáni programok több szorongást okozhatnak, mint bármi más. A kultúránk az extrovertáltaknak…

3 ok, amiért ne halogasd, ha gyereked játszani hív

Látod magad előtt? A gyereked játszik a szőnyegen: éppen garázst épít nagyban a kisautóinak. Közben daruzik, brümmög halkan vagy hangosan motyog is hozzá. Egyszer csak hangosan kikiált a játékból: -ANYU! GYERE! És akkor a fejedben elkezdi tekerni a mókuskereket a…

Gyermeknevelési IQ: A szülők 40 százaléka nem büntet

A szülők negyven százaléka arra törekszik, hogy ne büntesse meg a gyerekét, inkább elmagyarázza neki a helyes viselkedést – derült ki az eletrevalogyerek.hu Gyereknevelési IQ elnevezésű online felmérésből. A tesztet háromezer szülő töltötte ki, többségük…

Így rendezd be a gyerekszobát életkortól függően!

Rengeteg lehetőséget és egyben kihívást is rejt magában egy gyerekszoba berendezése. Mivel a gyerekszobabútor kínálat óriási, és a dekorációs megoldások között is könnyedé elveszhetsz, így amit tehetsz az az, hogy a gyerkőc korának megfelelően minél több praktikus…

18 ötlet, hogyan rendezd be a gyerekszobát

A gyerekszoba kialakítása a szülők egyik igen nehéz feladata, hiszen a csemeték gyorsan változnak, így nehéz olyan kuckót tervezni amiben akár évekig is szívesen játszanak, tanulnak. Egy-egy felújítás kapcsán próbáljunk arra törekedni, hogy minél hosszabb ideig jól…

Hogyan rendezd be a gyerekszobát, ha két gyerkőcöd van

A gyermek a legnagyobb áldás és a legszebb ajándék minden családban. Izgatottan várjuk a kisbabát, és már hónapokkal a születése előtt elkezdünk készülődni: ruhákat, játékokat vásárolunk, és hozzáfogunk a gyerekszoba kialakításához és berendezéséhez. Komoly töprengés…

Így rendezd be praktikusan a kisméretű gyerekszobát

Jelige: kis helyen is ügyesen! Veled is előfordult már, hogy a Pinteresten látott csodás képektől azonnal szárnyalni kezdett a fantáziád? A fejünkben nagyon könnyű összeállítani az álom gyerekszobát, de ezt sokszor követi egy olyan pillanat, amikor rádöbbenünk, nem…

A bababiztos otthon kialakítása

A bababiztos otthon megteremtése nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gyermeked biztonságban legyen. Bár az újszülöttek még nem kúsznak-másznak mindenfelé, de néhány hónap és a babád felfedezőútra indul. Jobb, ha nem élesben derül ki, hogy az otthonod még nem bababiztos,…

A várandósság 11 stációja, amire jobb, ha előre felkészülsz

Pár hét, és megszületik a kislányunk, alig várjuk, hogy találkozzunk vele, egyre izgalmasabb, egyre beszűkültebb ez az állapot. Egy pszichológus kollégám mondta korábban, hogy a várandósság önmagában felér egy önismereti folyamattal… és igaza lett. Íme, 11 dolog, amit…

Mi az a fészekrakó ösztön?

Szekrények átrendezése, a fűszerek ábécé sorrendbe rendezése, minden apró porcica eltűntetése – ismerős? A sort hosszan lehetne folytatni, a kifestésen át, a nagytakarításig. Ez az a rituálé, amelyen sok várandós nő átesik és nem más célt szolgál, mint az otthon…

Rugalmasság: Mitől ellenállóbb egyikünk, mint a másikunk?

A rugalmasság olyan mentális tulajdonság, amelyből egyikünknek több jutott, mint másoknak kevesebb. Vannak, akik túlélnek több súlyos nehézséget is, míg mások számára a legkisebb megpróbáltatás is túl soknak bizonyul, akár bele is roppannak. Márpedig az élet nem…

Szívesen kölcsön kérnék egy kis szupererőt, hogy jobb legyen

Néha bizony mindenki elfárad. Ha sokat gyalogoltunk, egyszerűen leülünk pihenni. Ha sokat dolgozunk, akkor lazítunk egy időre. Hogy jobb legyen, és tudjuk tovább folytatni. De ha lelkileg fáradtunk el, akkor mit tehetünk? Kérjünk kölcsön egy kis szupererőt?…

Ez a 7 mondat segíthet a szorongó gyereknek

A szorongás alól nem kivétel sem a gyermek, sem a felnőtt. Az ovis csúfolódás, egy iskolai beadandó, felmérő vagy a munkahelyi, családi gondok is előidézhetik a félelmet. A szülők egyik fő feladata az, hogy enyhítsék gyermekeikben a feszültséget. Lisa Petsinis…

Már a kétéves gyerekek fele „kütyüzik”.

Kutatás: már a kétéves gyerekek fele „kütyüzik” 2019. 11.07., csütörtök, 16:00 | MTI A gyerekek digitális eszközhasználatáról készült kutatás az ELTE-n több mint ezer szülő megkérdezésével. A felmérés szerint a gyerekek egyre korábban és nagyobb arányban használnak…

Az őrületbe kergetnek a gyerekeid?

Jól csinálod! – Egy pszichológus üzenete mindenkinek, aki rossz anyának érzi magát Rossz anyának érzed magad, akit néha őrületbe kergetnek a saját gyerekei? Íme a feloldozás egy pszichológustól, akinek üzenetét egy blogger anyuka osztotta meg – minden magában…

Sztárolt gyerekek és a kudarctűrés

SzaranyaEgy szülő számára a gyermeke egy csoda, mindenben a legjobb, legszebb, legfantasztikusabb. Ez így is van rendjén. Gyakran azonban a nevelés során ezt az érzésünket direkt közvetítjük gyermekünk számára, azaz mindent csodálattal figyelünk, amit gyermekünk…

Hisztimanók a családban – avagy mit tehetek, ha manipulál a gyerekem?

Szaranya Bizonyára előfordult már velünk is, vagy másoknál is láthatunk hasonló esetet, mikor egy gyerek hisztizik a boltban, krokodilkönnyeket hullat, mert valamit nem veszünk meg neki, valamit nem kap meg. Ilyenkor gyakran mi is frusztráltak leszünk, és…

„Bezzeg”-gyereknek lenni nem könnyű

SzaranyaBiztosan mi is emlékszünk gyerekkorunkból azokra a bizonyos mondatokra, hogy „Bezzeg a szomszéd Pistike…..”. Észrevétlenül ezek a „Bezzeg”-gyerekek a családunk részei lettek: a „Bezzeg”-gyerek mindig ügyesebben tornázik, mindig szófogadó, csendben tud maradni,…

Ölelős mese

Rád vártamMoffi dühöngött. A feje búbja is vöröslött belé. Száz lába közül huszonöt pár toporzékolt, a maradék huszonöt pedig csapkodott mindent, amihez csak fért. Moffi egy kis zöld csíkos százlábú gyerek volt. Már napok óta nem tehette ki egyetlen vékonyka…

Segítség! Intézményváltás!

SzaranyaMikor kerülhet erre sor intézményváltásra? Intézményen kívüli tényezők miatt: Az intézmény bezár: Ebben az esetben sajnos nekünk, mint szülőnek nem sok ráhatásunk van arra, hogy az intézményváltás megtörténik vagy nem. Ebben az esetben legfőbb feladatunk, hogy…

Szeretnéd, hogy már akkor rád figyeljen, amikor először szólsz neki? -Itt a recept!

  Van egy sztorim! Szerintem ismerős lesz neked is, ha gyereked van…. A kisfiam csak minden harmadik kérésemre hallgatott. Ekkor elkezdtem gondolkodni, hogy ne járjak úgy pszichológusként, mint Alíz a róla szóló mesében: ”Adnék én jótanácsot, de nem hallgatnék…

Gyereknek gyerek a barátja!

A te gyermeked, hogy viselkedik, amikor megtudja, hogy barátaival lehet? Örömében pattog, visít, tapsol? Ha igen, tudható, hogy jó közegben van !   De vajon miért élvezi ennyire társai közelségét? Mi az a plusz, amit ők adnak neki, amit TE NEM TUDSZ? Csak a játék…

Jutalmazás – Hogyan csinálhatom tudatosan és jól?

A jutalmazással kapcsolatban nagyon sok információt olvashatunk, illetve gyakran tévhitek is terjednek róla a köztudatban. Most néhány gondolatban, a teljesség igénye nélkül, nézzük meg, hogyan tudunk “jól” jutalmazni, mi számít arányos jutalmazásnak, mitől tud jól…

Bandázz úgy, hogy te legyél a bandavezér!

Ha családban élsz, gyerekeid vannak, nagyon fontos, hogy olyan pozíciót teremts meg magadnak, ami támogatja, hogy hatékonyan, nyugodtan, boldog légkörben érd el, hogy “vezető szerepbe kerülj”. Tehát gyermekeid könnyedén elfogadják döntéseidet és hagyják magukat…

“Anya, mesélj még!”

“Anya, mesélj még!” “Anya, meséld el még egyszer!” Gyakran hallhatjuk a fenti mondatokat gyermekünktől, és ugyan sokszor érezzük nyűgnek a mesélést, mert fáradtak vagyunk, nézzük meg alaposabban, miért is olyan fontos a gyerekek számára a mese. A mesével elültetjük…

Így ápold a bőröd, hogy ne árts a babának

Szépség sarokA babavárás kezdeti időszaka romantikus, rózsaszínfelhőbenúszós. Majd kibújsz a bőrödből boldogságodban és a párod, férjed nyakába veted magadat. A testedet elárasztják a hormonok és úgy érzed, a világ is a feje tetejére állt – aztán jönnek azok a kevésbé…

Mit érdemes megtanulnom magamról, ha gyermekem született?

Rád vártamAmikor először a kezembe adták a lányomat, alig láttam Őt. Remegtem, mint egy nyárfalevél. A könnyeim eltakarták előlem. Megszámlálhatatlanul sok gondolat cikázott a fejemben, szinte fel sem tudtam fogni a pillanatot, csak sodortak magukkal az események,…

Az elég jó családi nyaralás

SzaranyaMik segítenek abban, hogy emlékezetes és mindenki számára komfortos nyaralása legyen egy családnak? Adok ehhez kérdéseket és bízom benne, hogy válaszokat is. Olyan fogalmakat említek, amiket azt gondolom, nem lehet megkerülni ahhoz, hogy igazán emlékezetesen…

Színes nyári táplálkozási tippek

SpájzA nyári szezon sok értékes idény zöldséget és gyümölcsöt kínál, amelyekkel érdemes színesíteni a táplálkozásunkat. Használjátok ki! A mai nap ezekről gyűjtöttem össze pár érdekes információt és felhasználási ötletet.A zöldségek és gyümölcsök szerepe egészségünk…

Bensőséges családi fotózás

Rád vártamSzámomra a családi fotózás sokkal inkább dokumentarista fotózás, semmint pontosan beállított pózok sokasága. Legjobban azt szeretem, ha észrevétlen maradhatok, mint egy légy a falon (vagy egy pillangó a faágon, ha szabadtéren fotózunk). Hagyom, hogy a család…

Kuckót a gyerekszobába! 🙂

SzaranyaRossz és jó konfliktuskezelés – mi a különbség?Egy magánéleti vagy munkahelyi konfliktus rendkívül stresszes lehet, főként, ha nem oldjuk meg, hosszú távra kihatnak lelkivilágunkra, egészségünkre és mindennapjainkra. Ezért fontos, hogy megfelelően megbeszéljük…

Születésfotózás – interjú Halász Judittal

Valaki új – A SZÜLETÉS MINDEN ESETBEN CSODA, EGY ÚJ ÉLET ÉRKEZIK A FÖLDRE. EZ AZ ESEMÉNY ÓRIÁSI ÉRZELMI VIHAROKAT KAVAR MINDENKIBEN, AZOKBAN IS, AKIK ÁTÉLIK, ÉS AZOKBAN IS, AKIK CSAK VÉGIG KÍSÉRIK. OLYAN ENERGIAÁRAMLÁSOK MOZOGNAK, AMIKET NEHÉZ KÉPBE SŰRÍTENI, MÉGIS…

Hello, ez itt a „4.trimeszter”

Rád vártamUgyan az elnevezés elég ellentmondásosan hangzik (tri = 3 szakaszra utal), a 4. trimeszter jelensége mégis létezik. Ha megnézzük az állatvilágot, a legtöbb esetben a világra hozott utód néhány órán belül képes arra, hogy felálljon, édesanyját megtalálja vagy…

Megérkeztél hát… – a születés utáni első pillanatok

Rád vártamAkár természetes úton, akár császármetszéssel jött világra gyermeked, az első reakciód biztosan az volt, miután hallottad felsírni, hogy minden rendben van-e? Valóban egészséges? Hiába mutatnak ugyanis mindent megnyugtatónak az ultrahang és a vizsgálati…

Hogyan alakítsunk ki egészséges táplálkozási szokásokat a gyerekeknél_1.rész

SpájzHogy alakítsunk ki egészséges táplálkozási szokásokat a gyerekeknél? – 1. rész A gyerekek táplálkozási szokásainak kialakítása mindenképp egy folyamat. Igazából nem szívesen használom az “egészséges”, “egészségtelen” címkéket, mert úgy gondolom, hogy rengeteg…

Ha úgy érzed rossz anya vagy

SZINTE HALLOM, AHOGY SZIDOD, MEGKÉRDŐJELEZED ÉS KRITIZÁLOD MAGAD. „RETTENETES, ROSSZ ANYA VAGYOK. SZÖRNYŰ ANYA VAGYOK” – EZEKET GONDOLOD MAGADRÓL. ROSSZ ANYA VAGYOK. És úgy gondolod, hogy igazad van…ugye? Mert ma elvesztetted a türelmed és kiabáltál a lányoddal. Mert…

Várandósság hetekben: 37 – 40. hét

Rád várva 37 – 40. hét37. hét Babád fejlődése: Piheszőrök lassan eltűnnek, legtovább a karokon, háton és fülecskék élein maradnak – akár születése után is. Ne félj, ezek idővel kihullanak! Már nem tud nagy mozdulatokat tenni csak fészkelődni a helyszűke miatt, így…

Várandósság hetekben: 33 – 36. hét

Rád várva 33 – 36. hét33. hét  Babád fejlődése: A pici már képes tájékozódni a méhen belül, szeme érzékeny a fényre – pupillája tágul és szűkül, így homályosan, de már látja a körvonalakat. Kb. heti 25 dkg súlygyarapodással lehet számolni innentől kezdve, jelenlegi…

Várandósság hetekben: 29 – 32. hét

Rád várva 29 – 32. hét29.hét Babád fejlődése: Haja már szépen megnőtt, amit 4D ultrahangon nagyszerűen láthatsz, bőre is láthatóan egyre kevésbé ráncos. Fejecskéjét már a fény felé fordítja, így kislámpával pocakodon átvilágítva játszhatsz akár Vele. Agya már…

Várandósság hetekben: 25 – 28. hét

Rád várva 25 – 28. hét25.hét Babád fejlődése: Egyre kisebb lesz a helye, így a tipikus magzati póz már megfigyelhető. Nem olyan megterhelő ez számára, hiszen 16-20 órát is alszik egy nap. Napi 3-4 liter magzatvizet nyel (ne aggódj, a magzatvíz folyamatosan…

Várandósság hetekben: 21 – 24. hét

Rád várva 21 – 24. hét21.hét Babád fejlődése: Az ízeket mostanra már meg tudja különböztetni, így akár miatta is lehet, ha megkívánsz valamit. Bőre még mindig ráncos, mivel nincs még elég zsír alatta. Hallása is egyre jobb, így az erős, hirtelen zajokra élénk…

Várandósság hetekben: 17 – 20. hét

Rád várva 17 – 20. hét17. hétBabád fejlődése Zsírlerakódás megkezdődik bőre alatt, így bőre mire megszületik, mér nem lesz szörnyen ráncos. Kézujjai mellett már lábujját is kóstolgatja és a köldökzsinórt is szájába veszi – ne félj ,kárt  nem tehet benne :-)….

Várandósság hetekben: 13 – 16. hét

Rád várva13.hét Babád fejlődése: Ülőmagassága 65-78 mm, teljes hossza kb. 10,5 cm, Súlya 25-30g körüli. Leginkább belső szervei fejlődnek a héten, a belek és az emésztőrendszer több tajga mellett a baba pajzsmirigye is mostanában kezdi meg működést. Emiatt a jód…

Várandósság hetekben: 9 – 12. hét

Rád várva9.hét Ha ekkor történik a következő ultrahangos vizsgálat, már minden bizonnyal valódi baba-alakot látsz! Szem, szemhéj, fülkagyló vonalai már látszanak és babád egész csepp testével képes már mozogni. Végtagjai is külön mozognak, sőt már az ujjacskái is…

Várandósság hetekben: 5 – 8. hét

Rád várvaMi történik Veled? 5. hét Ha eddig nem is vettél észre semmit (ha most visszagondolsz, lehet, hogy már a 3. héttől éreztél ilyesmit, csak nem gondoltad, hogy ez lesz belőle :-)), most már érezhető változások indulnak be testedben – mell és alhas feszülés,…

Várandósság hetekben: 1 – 4. hét

Rád várvaVárandósság hetekben: 1 – 4. hét   Mi is történik valójában? A várandósság 1-4. hete A pete és hímivarsejt találkozásakor csodálatos folyamat indul. Az első 3 nap alatt a két egybeolvadt sejt 64 részre osztódik – ez az úgynevezett szedercsíra állapot –…

A fejlődő magzat tápanyagforrása

SpájzA fejlődő magzat tápanyagforrását az anyai szervezet biztosítja, épp ezért nem mindegy, hogyan táplálkozik a kismama. Ezen persze nem azt kell értenünk, hogy “két ember helyett” kell ennie: ilyenkor nem a mennyiség növelése szükséges, hanem elsősorban a minőségi…

Hogyan változik az anyai szervezet?

Hogyan változik az anyai szervezet? (2. rész)Hormonális hatások A fogamzás után a szervezetben előre pontosan meghatározott természetes változások és alkalmazkodási folyamatok indulnak be. A terhességi hormonok – a progesztogén és ösztrogén – emelkedett szintje egy…

Egy új élet kezdete

Egy új élet kezdeteA fogamzás Az „Új Élet” a fogamzással kezdődik. Ahhoz, hogy a magzat megfoganjon, nemi érintkezés szükséges a peteérés várható idejében. Szabályos menstruációs ciklus ban ez a termékeny időszak kb. félidőben van két menstruáció között. Ez azt…