Szeretnénk előrebocsátani, hogy nem megbélyegzés az, amiről itt szó van, SŐT! Szerintünk minden anya fejében megfogalmazódnak kérdések, kimondva vagy kimondatlanul, mely kérdések egy témakör körül keringenek: Milyen anya vagyok?! Szerintünk minden anya jó, minden anya és apa a gyermeke javát szeretné szolgálni és gondoskodni akár saját erejének és képességének határait is feszegetve. Sok anyától kapjuk azt a visszajelzést, hogy Bababőrönd kezdeményezésünk mennyire segített és milyen komoly kapaszkodókat adott információszerzés és a babavárás során felmerült kérdések megválaszolására - Szívesen segítünk! És nem állunk meg, hiszen az anyaság komoly kihívások elé állít mindenkit a dackorszakok, bölcsőde, ovi választás, iskolakezdés és sorolhatnánk még a példákat, élethelyzeteket.

Szeretnénk megfelelő öniróniával megfogalmazni azokat a fontosnak vélt pontokat és eseményeket egy anya életében, amikor a szorongásokat, kételyeket legyőzve lép egy szülő át saját árnyékán, hoz meg döntéseket és feszeget határokat, saját határait. Szeretnénk, ha a gyermekvállalás és nevelés, életre való felkészítés minden kritikus pillanatában eszetekbe jutna, hogy nem vagytok "szaranyák"!
Fogadjátok írásainkat sok szeretettel!

 

BabaDirect Csapata

Különóra? Hogyne....

A szülők 81 százaléka tanul heti szinten gyerekével, átlagosan 8,3 órát hetente, derül ki az NN Biztosító friss felméréséből. A továbbtanulás és az idegennyelv-tudás fontossága egyértelmű, a különórák kérdésében viszont nagy a megosztottság a szülőknél.

Az NN Biztosító 3–14 éves gyerekek szülei körében végzett reprezentatív kutatása szerint nagy dilemmát jelent a szülőknek az, hogy járassák-e gyerekeiket különórákra, vagy sem: fejlesztik ugyan a gyereket, de kevesebb idő jut a pihenésre, a családra.

A magyar szülők több mint fele, 54 százaléka gondolja úgy, hogy nem jó, ha az iskolai feladatok mellett még különórákkal terhelik a gyerekeket.

A tanulás fontosságát kevesen vitatják, tízből nyolc szülő vár gyerekétől folyamatosan jó tanulmányi eredményt, kilenc pedig azt szeretné, ha legalább egy nyelvet folyékonyan beszélne a gyereke.

A felmérésből az is kiderül, hogy rengeteg idő megy el a közös tanulásra. A szülők 81 százaléka tanul heti szinten gyerekével, átlagosan gyakorlatilag egy hatodik munkanapot, 8,3 órát kitéve. Különórákra és sportra viszont csak kevesebb mint kétharmaduk költ, átlagosan havi 13 300 forintot. (Ezt befolyásolja a családban lévő gyerekek száma, az egykékre 7,4 órányi tanulás és 10 500 forintos havi különóra-költség jött ki átlagnak, három vagy több gyerekre összesen jut 8,7 óra és 14 500 forint.) A kutatásból az is kiderül, kik a különóra-pártiak, jellemzően budapesti, felsőfokú végzettséggel rendelkező szülők.

A felmérés kitér a továbbtanulásra is. A szülők 66 százaléka közös tanulással, fejlesztő játékkal, mesével támogatja a gyerekét, a megtakarítás ehhez képest háttérbe szorul. Bár a felnőttek 73 százaléka érzi fontosnak gyereke továbbtanulását, 81 százalékuk pedig kiemelt jelentőséget tulajdonít annak, hogy minél hamarabb önállóak legyenek, mindössze 19 százalék takarít meg rendszeresen kifejezetten a gyerek számára.

A kutatást az NN Biztosító megbízásából az NRC készítette 2018 februárjában online megkérdezéssel, 25-60 éves, 3-14 éves gyereket nevelő szülők mintáján. A felmérés reprezentatív nem, korcsoport, végzettség, településtípus és régió alapján.

forrás: forbes.hu

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.