A szülők negyven százaléka nem büntet

A szülők negyven százaléka arra törekszik, hogy ne büntesse meg a gyerekét, inkább elmagyarázza neki a helyes viselkedést - derült ki az eletrevalogyerek.hu Gyereknevelési IQ elnevezésű online felmérésből. A tesztet háromezer szülő töltötte ki, többségük három és tizenkét év közötti gyermeket nevel. (Mivel internetes felmérésről van szó, reprezentativitásról aligha lehet beszélni.)

A Gyereknevelési IQ-val azt szerettük volna felmérni, hogy a mai szülők hogyan viselkednek, milyen válaszokat adnak a mindennap előforduló helyzetekre, hogyan változtak a nevelési elveik - mondja Alkér Orsolya, az eletrevalogyerek.hu főszerkesztője, nevelési tanácsadó. Hozzáteszi: arra nem számítottak, hogy ilyen sokan töltik ki a kérdőívet.

A válaszadók harmada értett egyet azzal, hogy a büntetés a gyerek fejlődése szempontjából kedvezőtlen hatású. Mindössze 19 százalékuk állította, hogy megbünteti a helytelen viselkedést, 41 százalék inkább a helyes viselkedést igyekszik jutalmazni, 40 százalék pedig sohasem büntet, hanem magyaráz. Ez az eredmény a szakértőket is meglepte, hiszen tudják, hogy a büntetéskultúra erősen jelen van a magyar társadalomban - állítja Alkér Orsolya. Így szerinte a válaszok inkább azt tükrözik, milyen nevelési elveket tartanak helyesnek a szülők, mintsem a tényleges viselkedést.

A kérdőívet kitöltő szülők 9 százaléka vallotta be, hogy konfliktuskezelési problémákkal küzd a család. A válaszadók 35 százaléka hetente 3-4-szer vitatkozik, veszekszik gyerekével, 79 százalékuk ugyanakkor kijelentette, hogy a konfliktusok béküléssel fejeződnek be.

Egyvalamiben a szakértő szerint még bizonyosan konzervatív elveket vallanak a szülők: az iskolai házi feladat kérdésében. A válaszadók 73 százaléka ugyanis azt mondta, hogy rendszeresen ellenőrzi gyermeke házi feladatait, 24 százalékuk pedig rákérdez, hogy rendben van-e. Pedig Alkér Orsolya szerint a gyerek önállóvá nevelésében ez nem segít. Az idejétmúlt nevelési eszközök közé tartozik a pofon mellett az erős kontroll is - állítja. Rugalmas, nyitott, gyorsan alkalmazkodó, önellenőrzésre képes gyerekeket kellene nevelni - fogalmaz -, hiszen ők tudják majd megállni a helyüket a munkaerőpiacon. Álláspontja szerint a leckével a szülőnek csak akkor van dolga, ha a gyerek segítséget kér, akkor viszont nem szabad félvállról venni a kérést.

Alkér Orsolya hozzátette: a felmérés legnagyobb tanulsága, hogy igény van a tanácsokra, és már nem igaz, hogy a szülők "nem tűrnek beleszólást" nevelési kérdésekbe.

forrás: nol.hu

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.