Szeretnénk előrebocsátani, hogy nem megbélyegzés az, amiről itt szó van, SŐT! Szerintünk minden anya fejében megfogalmazódnak kérdések, kimondva vagy kimondatlanul, mely kérdések egy témakör körül keringenek: Milyen anya vagyok?! Szerintünk minden anya jó, minden anya és apa a gyermeke javát szeretné szolgálni és gondoskodni akár saját erejének és képességének határait is feszegetve. Sok anyától kapjuk azt a visszajelzést, hogy Bababőrönd kezdeményezésünk mennyire segített és milyen komoly kapaszkodókat adott információszerzés és a babavárás során felmerült kérdések megválaszolására - Szívesen segítünk! És nem állunk meg, hiszen az anyaság komoly kihívások elé állít mindenkit a dackorszakok, bölcsőde, ovi választás, iskolakezdés és sorolhatnánk még a példákat, élethelyzeteket.

Szeretnénk megfelelő öniróniával megfogalmazni azokat a fontosnak vélt pontokat és eseményeket egy anya életében, amikor a szorongásokat, kételyeket legyőzve lép egy szülő át saját árnyékán, hoz meg döntéseket és feszeget határokat, saját határait. Szeretnénk, ha a gyermekvállalás és nevelés, életre való felkészítés minden kritikus pillanatában eszetekbe jutna, hogy nem vagytok "szaranyák"!
Fogadjátok írásainkat sok szeretettel!

 

BabaDirect Csapata

Miért fontos, hogy a sport a gyerekek mindennapi életének részévé váljon?

A rendszeres testmozgás elsődleges célja a gyermekeknél, hogy megfelelően fejlődjenek testi és szellemi értelemben egyaránt, illetve, hogy az egészséges életmódra neveljük őket. A kisebb gyerekek általában játékként élik meg a sportot, később viszont, kamaszkorban már előfordulhat, hogy unalmasnak találják, és elmegy tőle a kedvük. Ennek megelőzése érdekében mindenképp olyan mozgásformát válasszunk számukra – természetesen velük együtt –, ami boldoggá teszi őket, amiben sikerélményük van és ami testalkatuknak, illetve habitusuknak is megfelel. A sport által a gyerekek pszichéje is fejlődik. Nem csak különféle hasznos készségeket sajátítanak el általa, hanem megtanulják kifejezni magukat, segít nekik az önismeretben, szociális kapcsolataikban és értékrendjük felállításában. 

Szociális kapcsolatok, barátságok

Ha a gyermek csapatsportot választ, kiváló lehetősége nyílik arra, hogy iskolán kívül is barátságokat kössön, melyek egy része akár egy életen át is tarthat. A személyes kapcsolatok által kommunikációjuk és interakcióik sokkal fejlettebbek lesznek, mint azoknak a gyerekeknek, akik suli után csak a közösségi média felületein írogatnak egymásnak. Együtt örülnek a győzelemnek és együtt küzdenek meg az esetleges vereséggel. A sport által megtanulják hogy működik a csapatmunka és mi az összetartozás.

Megtanulnak veszíteni

A vereség elfogadása és az azzal való megbirkózás folyamatának elsajátítása rendkívül fontos az életben. Azáltal, hogy már gyermekkorban megtanulják kontrollálni és megérteni a feltörő érzelmeket egy egy vereség után, nagy valószínűséggel felnőtt korukban is sokkal méltóságteljesebben kezelik majd a kudarcokat, illetve könnyebben állnak fel egy esetleges bukás után. 

A fegyelem és a tekintély tiszteletben tartása

A sportpályán különleges szabályok érvényesek, melyeket az edzők, játékvezetők határoznak meg. A szabályok betartása fegyelmet, mások döntésének tiszteletben tartását igényli. Az együttműködés és a fegyelem a sportpályán elengedhetetlen a siker eléréséhez. Az építő kritika fogalma is megjelenik már gyermekkorban azoknál, akik sportolnak, hiszen ez a szükséges készségek fejlesztésének egyik fő alkotóeleme. A gyerekek megtanulják tisztelni az edzőket, az ellenfeleket és egymást még akkor is, ha nem értenek egyet velük, hiszen hosszú távon ők is tapasztalják saját fejlődésüket. A sport – a tanárok és a szülők mellett – tiszteletre neveli a fiatalokat, ami szintén elengedhetetlen az egészséges szellemi fejlődéshez.

A kitartás, az odaadás és a türelem fejlesztése

A versenyzés – nem feltétlenül élsport – révén a gyerekekben természetes módon alakul ki a motiváció a vereség elkerülésére. Azáltal, hogy az edzések során keményen dolgoznak és összpontosítanak a céljaikra, a gyerekek kitartóbbak, türelmesebbek lesznek és nem utolsó sorban megtanulják, hogy a kemény munka hosszú távon megtérül. Kutatások azt is bizonyították, hogy a sport iránti hosszú távú elkötelezettség pozitívan befolyásolja a gyerekek iskolai viselkedését is. Ebben az értelemben a testmozgás képes a tanulásban is motiválni a fiatalokat.

Az önbecsülés fejlesztése

A sportban való részvétel hasznos lehet a gyermekek önértékelésének kialakításában még akkor is, ha nem feltétlenül kiemelkedőek benne. Egy sikeres edzés után az edző bíztató és dicsérő szavai rendkívül nagy hatással vannak egy gyerek önbizalmára, másrészt az sem elhanyagolható, hogy ezáltal arra összpontosítanak, hogy mennyire élvezik az adott sportágat és nem arra, hogy éppen vesztettek, vagy nyertek. A túlzott versenyszellem nem minden esetben előnyös, mert az erre hajlamos gyermek hamar önbizalomhiányossá válik, ha veszít. Elsősorban a szülők feladata tudatosítani a gyerekben, hogy nem csak a győzelem számít, élvezze inkább, amit csinál. (Mikor, ha nem gyermekkorban???) Természetesen a testmozgás a testnek és az általános közérzetnek is kedvez, így nem meglepő, hogy a sportoló lányok nagyobb arányban fogadják el saját testképüket, ami rendkívül fontos, különösen az érzékenyebb kamaszkorban.

A testmozgás természetesen egészségügyi előnyökkel is jár. A rendszeresen sportoló gyerekek esetében alacsonyabb a szervezet zsírszintje, így alacsonyabb a túlsúly kialakulásának kockázata. A testzsír csökkentése pozitív hatással van a szívműködésre, így csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. Fontos persze megemlíteni, hogy a helyes étkezési szokások követése szintén döntő fontosságú – különösen gyerekek esetében az egészség megőrzéséhez. A sportolás pozitív hatással lehet a csontok egészségére is, javíthatja a csont ásványi tartalmát, különösen a lányok körében.

A rendszeresen mozgó, sportoló gyermekek általában aktív felnőtté válnak, így a gyermekkorban való sportolás kulcsfontosságú eleme az egészség javításának és fenntartásának, valamint a hosszú élettartam elősegítésének.

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.