Szeretnénk előrebocsátani, hogy nem megbélyegzés az, amiről itt szó van, SŐT! Szerintünk minden anya fejében megfogalmazódnak kérdések, kimondva vagy kimondatlanul, mely kérdések egy témakör körül keringenek: Milyen anya vagyok?! Szerintünk minden anya jó, minden anya és apa a gyermeke javát szeretné szolgálni és gondoskodni akár saját erejének és képességének határait is feszegetve. Sok anyától kapjuk azt a visszajelzést, hogy Bababőrönd kezdeményezésünk mennyire segített és milyen komoly kapaszkodókat adott információszerzés és a babavárás során felmerült kérdések megválaszolására - Szívesen segítünk! És nem állunk meg, hiszen az anyaság komoly kihívások elé állít mindenkit a dackorszakok, bölcsőde, ovi választás, iskolakezdés és sorolhatnánk még a példákat, élethelyzeteket.

Szeretnénk megfelelő öniróniával megfogalmazni azokat a fontosnak vélt pontokat és eseményeket egy anya életében, amikor a szorongásokat, kételyeket legyőzve lép egy szülő át saját árnyékán, hoz meg döntéseket és feszeget határokat, saját határait. Szeretnénk, ha a gyermekvállalás és nevelés, életre való felkészítés minden kritikus pillanatában eszetekbe jutna, hogy nem vagytok "szaranyák"!
Fogadjátok írásainkat sok szeretettel!

 

BabaDirect Csapata

Miért jó a gyerekeknek, ha sokat vannak mezítláb?

Mezítláb járni nagyon jó érzés, ezért szeretik a gyerekek is annyira. Amikor megtanulnak állni, majd megteszik életük első pár lépését, teljesen természetes, hogy mindezt mezítláb teszik, sőt otthon nem is gyötörjük a kis lábacskáit cipővel. Ez lehetővé teszi számukra, hogy könnyebben megszokják testük súlyát, illetve érezzék az egyensúlyt. A mezítláb járó gyermek nagyobb fokú biztonságot és stabilitást érez járás közben, hiszen közvetlenül érzi, hogy mi van a talpa alatt. Különböző felületeken, például frissen nyírt füvön, vagy száraz leveleken, vagy gömbölyű kavicsokon közlekedni mezítláb még felnőtteknek is kifejezetten pihentető érzés lehet, a gyerekeket is megnyugtatja. 

Ha a kicsi sokat jár mezítláb, szorosabban érintkezik a környezetével, és ez a tapasztalás hozzájárulhat ahhoz, hogy különleges módon érzékelje a világot és saját testét már egész fiatal korban. 

A mezítláb járásnak fizikai előnyei is vannak, ugyanis segít a talpív egészséges kialakulásában. A szakemberek javaslata az, hogy a gyerekek minél többet szaladgáljanak mezítláb a strandon, homokban, a kertben, akár kavicsos helyeken is. Ezek a felületek változatos érzéseket nyújtanak, ami amellett, hogy segít a talp egészséges fejlődésében, érzelmileg is pozitívan hathat a gyermekre.

Ha engedjük, hogy gyermekünk sokat legyen cipő nélkül, nem izzad meg a lába olyan könnyen, így kivédhetjük a különböző kellemetlen bakteriális és gombás felülfertőzéseket. A lábacskák ilyenkor fellélegezhetnek.

Fontos, hogy mivel gyermekünk nem járhat mezítláb mindig és mindenhol, feltétlenül gondoskodjunk a számára legmegfelelőbb lábbeliről is. Ha nem jó kialakítású cipőt hord, az könnyen botladozáshoz, szélsőséges esetben a lábfej deformitásához vezethet. A választott cipőméret ne legyen sem túl nagy, sem túl kicsi, anyagválasztás tekintetében pedig lehetőség szerint kerüljük a szintetikus anyagokat. Ezek nem szellőznek megfelelően, nagyon hamar beleizzad a lábuk, ami a baktériumok és a gombák melegágya lehet. 

Szülőként próbáljuk meg elengedni azokat a félelmeinket, hogy mezítláb a gyerek biztosan megfázik, vagy belerúg valamibe és megsérül. Bízzunk a gyermekeinkben és engedjük nekik, hogy ilyen formán is megtapasztalják a világot maguk körül. (Persze azért a megfelelő óvintézkedések mellett.)

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.