Spájz
A nyári szezon sok értékes idény zöldséget és gyümölcsöt kínál, amelyekkel érdemes színesíteni a táplálkozásunkat. Használjátok ki! A mai nap ezekről gyűjtöttem össze pár érdekes információt és felhasználási ötletet.

A zöldségek és gyümölcsök szerepe egészségünk megőrzésében, a krónikus (pl. szív- és érrendszeri, daganatos) betegségek megelőzésében kiemelten fontos. Fogyasztásukkal az egészségünk szempontjából igen fontos védőfaktoroknak a különböző változataihoz jutunk hozzá, amelyek segítenek a betegségek megelőzésében, és az egészségünk megtartásában. A hazai lakosság általános zöldség- és gyümölcs fogyasztási szokásai sajnos jóval a javasolt mennyiségek alatt vannak. A nyár sok szezonális finomságával remek alkalmat ad arra, hogy ezen változtassunk és növeljük a napi zöldség- és gyümölcs fogyasztásunkat!
Júliusi idény zöldségeink és gyümölcseink:
alma, bab, burgonya, brokkoli, cékla, cukkini, csemegekukorica, egres, eper, fejes káposzta, fejes saláta, görögdinnye, kajszibarack (sárgabarack), kapor, karalábé, karfiol, karós bab, kelkáposzta, korai körte, málna, meggy, barack, paprika, paradicsom, patisszon, póréhagyma, petrezselyem, retek, ribizli, sárgadinnye, sárgarépa, sóska, spenót, szamóca, szeder, egyes szőlő fajták (pl. csabagyöngye), tök, uborka, újhagyma, vöröshagyma, zeller, zöldbab, zöldborsó, zöldpaprika.
Mennyi a javasolt mennyiség?
Az MDOSZ által készített aktuális magyar ajánlás, az Okostányér javaslata így szól:
Fogyassz legalább 4 adag zöldséget vagy gyümölcsöt naponta! Ebből legalább 1 adag friss vagy nyers legyen. A burgonya nem számítható be a napi 4 adagba.
- 1 adag = 10 dkg friss, párolt vagy főtt, idényjellegű zöldség vagy gyümölcs (pl. 1 közepes paprika, paradicsom, 1 közepes alma vagy narancs) vagy
- 1 kis tányér saláta vagy
- 1 kis pohárnyi bogyós gyümölcs.
Vegetáriánus táplálkozás esetén az 5-6 adag/nap a javasolt minimum mennyiség.
Tudtad?
- Az eper remek C-vitamin forrás. Tudtad, hogy már 12-13 szem eperrel kielégíthetjük a napi C-vitamin-szükségletünket?
- A piros bogyós gyümölcsök magas flavonoid tartalma segít a szív-érrendszeri betegségek és a daganatos betegségek megelőzésében.
- Rosttartalmuk segíti az egészséges bélműködést
Felhasználási ötletek:
- a friss gyümölcsöket keverjük túrókrémbe, készíthetünk belőlük házi gyümölcsjoghurtot
- színesíthetjük a folyadék fogyasztásunkat, feldobhatjuk a mindennapi vizünket eperrel, málnával, meggyel vagy egyéb idény gyümölccsel, de készülhet belőlük limonádé vagy turmix is. Konkrét recept ötleteket itt találsz: https://hatszinvirag.cafeblog.hu/2019/07/02/gyumolcsos-limonade/
- az idény zöldségek és gyümölcsök remek alapanyagok lehetnek egy könnyű, nyári leveshez
- a zöldségféléket is nagyon változatosan elkészíthetjük: például levesek, saláták, fasírtok alapanyagának, szendvicskencének, mártogatósnak, grillezve vagy csőben sütve, pitébe, muffinba is érdemes kipróbálni
Nálatok mi kerül ma a tányérra?
Kiss-Dalmadi Mariann – dietetikus, art coach
