Szaranya

Egy szülő számára a gyermeke egy csoda, mindenben a legjobb, legszebb, legfantasztikusabb. Ez így is van rendjén.

Gyakran azonban a nevelés során ezt az érzésünket direkt közvetítjük gyermekünk számára, azaz mindent csodálattal figyelünk, amit gyermekünk csinál, legyen az egy felöltözés vagy színezés.
A gyermek számára nagyon fontos a pozitív visszajelzés, azonban nem mindegy, hogy ezeket a dolgait egy veleszületett képességként dicsérjük meg, vagy pedig az erőfeszítést emeljük ki, amit azért a dologért tett.
Nézzük meg, mi zajlik le benne, ha a dicséret a képességekre irányul:

  • Te vagy a legszebb! 
  • Te vagy a legügyesebb!
  • Te vagy a legokosabb!

Ezután a gyermek, ha közösségbe kerül, észreveszi, hogy vannak rajta kívül is nagyon szép gyerekek. Előfordul, hogy a tanító néni az osztálytársát dicséri meg. Illetve azzal is szembesülhet, hogy valami nem sikerül elsőre. Mi játszódik le benne ilyenkor?
Hangosítsuk ki a gondolatait:

  • Most akkor Anyu nem is mondott igazat, amikor azt mondta, hogy én vagyok a legokosabb gyerek a világon?
  • Mi van, ha Anyu rájön, hogy nem is én vagyok a legjobb gyerek a világon?
  • Veszélyes kipróbálni dolgokat, mert akkor csalódást okozhatok Anyunak, ha nem sikerül… ( Vagy éppen erőmön felül kell teljesítenem, hogy minden tökéletes legyen, és Anyu szeressen)

Ezek persze tudattalanul, sokszor csak érzések formájában jelennek meg a gyerekeknél. Ráadásul a szülők igyekeznek a modern nevelési módszereknek minél jobban megfelelni, minél jobb szülővé válni, ezért gyakran elkövetik azt a hibát, hogy gyermekük felé nem támasztanak elvárásokat, sokszor még azokat a dolgokat is megteszik “szeretetből”, amikre a gyerek önállóan is képes lenne. Ezáltal azonban azt erősítik bennük, hogy jobb, ha nem próbálják meg, Anyu úgyis jobban tudja… Később pedig az iskolában is hajlamos lesz kihátrálni a feladathelyzetekből, versenyszituációkból, valamint azt vehetjük észre, hogy kudarc esetén összeomlik.

Mit tehetünk szülőként?

  • Reális dicséretekkel jelezzük vissza gyermekünknek a sikereit, azaz ne a képességet, hanem az erőfeszítést dicsérjük! (Pl. Nem ügyes vagy, hanem ügyesen, kitartóan megcsináltad ezt a feladatot)
  • Életkorához képest várjuk el azokat a dolgokat, amiket már önállóan meg tud csinálni, és ne csináljuk meg helyette (Pl. 7 évesen már ne mi pakoljuk el a játékait!)

Szülőként nagyon nehéz nem maximalista módon hozzáállni a neveléshez, hiszen a különféle médiatartalmak folyamatosan egyfajta nyomást helyeznek a szülőkre, hogy milyennek is kellene lenniük.
Azonban a legfontosabb szabály, és ha ezt betartjuk, akkor igazából jól csináljuk:
Nincs tökéletes szülő, ahogy tökéletes gyerek sem. Legyünk “elég jó” szülők, és akkor a gyerekünk egy boldog “elég jó” gyerek lesz 🙂

 Tusori Eszter

www.tusorieszter.hu

További cikkeink

Biztonságos grillezés a kicsikkel

Ráharapni egy zöldfűszeres olajban pácolt, vajpuha csirkemellre, parázs felett sütött cukkinivel, padlizsánsalátával, szaftos, napon érett paradicsommal és egy szelet kovászos kenyérrel… ugye, neked is összefutott a nyál a szádban? Hm, de mi lesz a gyerekekkel, tüzet gyújtani, éles késekkel futkosni a házból ki-be nem éppen gyerekbarát program… pláne, ha a kismama vagy és hugi, öcsi éppen útban van…

Utazás, nyaralás és várandósság

Kismamáktól gyakori kérdésként hangzik el a nyári időszakban, hogy vajon mik azok a tevékenységek, amelyeket biztonsággal végezhetnek, elmehetnek-e a régóta tervezett utazásra, nyaralásra.

Hogyan ébredj kipihenten egy fárasztó nap után?

Egész nap azt hallod, hogy… Anya? Anyaa? Anyaaa? Apa? Apaa? Apaaa? S mire odaérsz, hogy lefektetted a gyerekeket, a lábadon alig állsz és csak bezuhansz az ágyba, miután a gyerekek elaludtak. De persze elaludni nem fogsz tudni, hiszen azon töröd az agyad, mit felejtettél el? Holnap mit csinálsz másként!? Úristen, a mosás! Másnap pedig minden kezdődik előröl, és olyan érzésed van, mintha csak pár perce hunytad volna le a szemed. 

Iskola- és ovikezdés: hogyan legyen zökkenőmentes -legalább otthon- a tanév?

Az ősz kezdete nem csak a nyár végét jelenti, hanem az új tanév kezdetét is. Akinek nincsen gyermeke, az is megérzi, hogy itt újabb év kezdődött: többen utaznak a tömegközlekedésen, nagyobb lesz az autós forgalom és az utcákon is többen sietnek a dolgukra. Ha pedig iskola vagy óvoda van a közelben, ez mind hatványozottan igaz. De mit tehetünk annak érdekében, hogy már az elején elcsípjük a rendetlenséget? Nézzük meg, hogy ebben az időszakban hol képes a leginkább megjelenni a kupi és mit lehet tenni ennek megakadályozására!

Házi kedvenceink: Cicák, Kutyák!

A szőrös családtagok mellé érkezik a gyermek? Nézzük, mik azok, amikre érdemes odafigyelned a gondtalan együttéléshez!

Várandósság hetekben – 20. hét

Babád fejlődése Már jól és biztosan érezhetőek a mozgások első baba esetén is. Forog, ugrál, úszkál, nem unatkozik és mivel a magzatvíz jelentős mennyiségben nő, így elég helye is van minderre. A méhed felső része a köldök magasságában található már. A véredből...

Várandósság hetekben – 19. hét

Babád fejlődése Babádnak egyre jobban nő a haja, bőrén pedig megindul a magzatmáz képződése. A magzatvízből kortyol a magzatmázból leváló darabkákkal együtt – ebből lesz majd a magzatszurok, az első béltartalom (sötétzöld, valóban szurokszerű).  Szívecskéje 140/perc...

Várandósság hetekben – 18. hét

Babád fejlődése Sokat mozog, boxol, forog, rugdos mostanra, így szinte biztos, hogy már érzed a pici mozgásait. Tejfogcsírái mögött a maradandó fogak csírái is kezdenek kialakulni – Neked ezért különösen fontos a kalciumban gazdag étkezésre figyelni! Kialakulnak az...

Várandósság hetekben – 17. hét

Babád fejlődése A babád elnyeri végleges formáját, de növekedése innentől gyors ütemben folytatódik. A zsírlerakódás megkezdődik a bőre alatt, így mire megszületik, már nem lesz ráncos. Kézujjai mellett már lábujját is kóstolgatja és a köldökzsinórt is szájába veszi -...

Falmatrica kisokos, avagy tippek és trükkök a falmatrica felhelyezéséhez

Az 5 részes falmatrica-cikksorozatunk első részében megnéztük, kiknek is ajánljuk a falmatricával való dekorálást. A mostani részben pedig megnézzük, mire érdemes figyelni a falmatricák felhelyezésekor.

Anyacsak1van – túlélőkalauz 2 kisgyerekhez

Éppen csak túl vagy a “nemalvásos” időszakon, végre jut egy pici időd magadra, mert a babád már 1-2 éves, szinte “önálló”. A nagyival is elvan, néha egyedül is játszik, sokat mosolyog. Esetleg már oviba megy, egyedül iszik, szépen fejlődik. És ekkor érkezik az örömhír: úton a kistesó! Mi lesz most? Hogyan fogsz tudni egyszerre két apróságot is ellátni, mindent megadni nekik? Hiszen nem tudsz kétfelé szakadni. Szeretnénk Neked segíteni pár hasznos tanáccsal.

Várandósság hetekben – 16. hét

Babád Kisbabádnak már szempillája is van, testét pedig egy piheszerű szőrzet borítja (ez a lanugo). A bőre olyan vékony, hogy átlátszanak rajta az erek. Végtagjai teljesen kifejlődtek, csontosodnak, ízületei is jól működnek; markol, rúg, bukfencezik – mint egy kis...

Várandósság hetekben – 15. hét

Babád Mivel a baba ízlelőbimbói már működnek – így a csípős ételeket, ha lehet, kerüld – hiszen a magzatvízben megjelenik az általad fogyasztott ételek íze. Szemöldöke is megjelenik lassan, bőre viszont olyan vékony, hogy az erecskék még átlátszanak rajta. Már hall is...