Valaki új 

– A SZÜLETÉS MINDEN ESETBEN CSODA, EGY ÚJ ÉLET ÉRKEZIK A FÖLDRE. EZ AZ ESEMÉNY ÓRIÁSI ÉRZELMI VIHAROKAT KAVAR MINDENKIBEN, AZOKBAN IS, AKIK ÁTÉLIK, ÉS AZOKBAN IS, AKIK CSAK VÉGIG KÍSÉRIK. OLYAN ENERGIAÁRAMLÁSOK MOZOGNAK, AMIKET NEHÉZ KÉPBE SŰRÍTENI, MÉGIS LEHETSÉGES – ÜZENI HALÁSZ JUDIT FOTÓMŰVÉSZ, AKI EDDIG IS SOK CSALÁD ÖRÖMEINÉL VOLT JELEN, KÉSZÍT JEGYES-,ESKÜVŐI-, KISMAMA FOTÓKAT, ÚJSZÜLÖTT PORTRÉKAT, ÁM EZÚTTAL MAGÁT A SZÜLETÉST IS MEGÖRÖKÍTI.

 A SAJÁT SZÜLÉSED MILYEN KÉPKÉNT VAN MEG BENNED? NYILVÁN EZ EGY VIRTUÁLIS KÉP. VÉRES, RÓZSASZÍN, FEKETE-FEHÉR, SZÍNES?

– Nyilván mindenki úgy gondolja, és igaza is van, hogy az ő szülése nem volt átlagos, így vagyok ezzel én is – mondja Judit. – Az enyém ráadásul nem volt problémamentes sem. Mindezek ellenére rögtön a szülés után azt gondoltam, bármikor szívesen újra átélném.

Viszonylag rövid, gyors lefolyású volt. Természetes úton egy óriási, 4 kiló 10 dekás bébit hoztam a világra, aki maga is nagyon sokat segített ebben. A szülés után azonban életveszélyes helyzetbe kerültünk, én is és a kisfiam is. Ezt nagyon szívesen elcseréltem volna még négy-öt óra vajúdásra, annak minden fájdalmával együtt.

MILYEN A JÓ SZÜLÉS?

– …amikor az anyák csak hagyják, hogy megtörténjen a dolog. Szükség van szakszerű orvosi, szülésznői segítségre, ha bármi adódna, de én hiszek abban, hogy minden nő tud szülni.

„Az volt a legcsodálatosabb élményem szülés közben, hogy végig tudtam befelé figyelni, a saját érzéseimre, a görcsökre, a fájdalmakra is, azok hullámzására, és nem a külvilág foglalkoztatott. Fogalmam sem volt róla, hogy mennyi idő telt el. Azt sem mindig érzékeltem, ki van körülöttem. Arra viszont nagyon is emlékszem, hogy közben folyamatosan  kommunikálok a babával, már a szüléskor beszélgetek vele.”

MI PLUSZT KÖZÖLHETNEK A SZÜLÉS FOLYAMATAKOR KÉSZÜLT KÉPEID AHHOZ KÉPEST, AMIT EGY ANYA ÉREZ? EGYÁLTALÁN, KINEK KÉSZÜLNEK, KI NÉZHETI MEG?

– Ezek a képek a természetességről, az anyák ősi erejéről szólnak. Szólhatnak a családi mindenképpen, hogy a nők képesek szülni, hogy nem kell az egészségesnél erőteljesebb mértékben félniük. A félelem ugyanis mindig gátol, és nem engedi megélni az igazi élményt. A fotó szólhat az apához, az anyához is. Megszólíthatja a leendő édesapákat, akik láthatják, milyen fontos a jelenlétük (természetesen akkor, ha az édesanya ezt igényli), mekkora támogatást tud nyújtani. Egy szép pillanat akár a gyermeknek is üzenhet, egy bizonyos kor után megmutathatóak a fényképek nekik is, meggyőződésem, a kötődést is erősíthetik. Vagy el lehet mondani a fotókkal egy kislánynak: „Látod, igen, ez egy fájdalmas dolog, egyszer majd te is átéled, de nézd, mennyire megéri! Nézd azokat a könnyeket Anya szemében! Ugye, milyen csodálatos, hogy mennyire örült neked Apával együtt?”

NAGYON FINOM LÉNY VAGY, ABSZOLÚT OLYAN, AKIBŐL SUGÁRZIK A NYUGALOM. SZERINTED PUSZTÁN AZ, HOGY OTT VAGY, DOKUMENTÁLSZ, ÉS RÖGZÍTED, ADHAT MÉG VALAMIFÉLE BIZTONSÁGOT A KÓRHÁZI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT A FÁJDALOMTÓL ÉS A SZÜLÉSTŐL, DE AKÁR AZ ORVOSI MŰHIBÁTÓL IS FÉLŐ ANYUKÁNAK?

– El tudom képzelni, hogy az én jelenlétem is segítségére lehet az édesanyának a szülés során. A születés fotózást mindenképpen megelőzi egy beszélgetés, megismerkedünk, átbeszéljük a részleteket, mit szeretnének látni, láttatni a képeken, vagyis nem idegenként vagyok jelen, és ha van különleges kívánságuk, azt természetesen tiszteletben tartom. Megismerem az édesapát is. 

Engem személy szerint nagyon vonz ez az élethelyzet, kacérkodtam azzal is, hogy dúlaságra adom a fejem, így ez a közeg kicsit sem taszít. Azt gondolom, hogy jól helytállok az ilyen kiélezett élethelyzetekben is. Ha elmeséltem a saját történetemet, talán át tudom adni azt az üzenetet is, miért kell rögzíteni fotón ezt a csodát. De ha éppen arra van szükség, hogy letegyem a gépet és fogjam az anyuka kezét, azt teszem.

MIT TUDSZ TENNI EGY CSÁSZÁRMETSZÉSES ANYUKÁVAL? ŐT MEDDIG KÍSÉRHETED…?

– Amennyiben programozott császármetszésről van szó, mindig az adott kórház szabályai döntik el, mi rögzíthető, hol lehetek jelen. Optimális esetben, a megfelelő védő intézkedések betartásával, ott vagyok a babának az anyuka hasából való kiemelésének pillanatában is. Ez szinte mindig biztosítható. Abban a pillanatban is, amikor az édesanyának először mutatják meg a babát. Ez megismételhetetlen, erős pillanat, nagyon sok esetben felkavaró. Természetesen az újszülöttről is tudok fotókat készíteni a kiemelést követően.

MI A KÉPEK ÜZENETE? HOGYAN FOGALMAZNÁD MEG?

– A születésfotók készítésével azt szeretném elérni, hogy a magyar társadalomban a születés ne legyen többé tabu, lehessen róla beszélni, őszintén, az átélt érzésekről, a negatívakról is…

Szeretnék segíteni azoknak az édesanyáknak is, akik átélték már a szülést, mert nagyon sokszor egészen másként élik meg, ha nézőként is látják ezt a csodálatos eseményt, kívülről szemlélve önmagukat. Meg fogják érteni egy-egy kép láttán, amit soha nem hittek volna, hogy: milyen gyönyörűek szülés közben. Olyan őserő mutatkozik meg ugyanis rajtuk, hogy nem lehet mást mondani: Hősök.

Kibírnak bármit, az elképzelhetetlen fájdalmat is, mert erősek, az ősi anyai erő szabadul fel bennük. Ha ezt meg tudom mutatni egy fényképen, az az anyaságra készülő kismamákat is segíti, ebben egészen biztos vagyok. Hogy higgyenek magukban, mert bennük is ott szunynyad ez az őserő. Ha ezt elhiszik, magabiztosabban, nyugodtabban, belső békével készülnek a nagy eseményre, és kevésbé fognak félni a szüléstől. Igyekszem megörökíteni az édesapa, de sok esetben a jelen lévő orvosi szakszemélyzet érzelmi állapotát is, hiszen az orvosok, a nővérek és a szülésznők sem tudják magukat függetleníteni egy-egy csodálatos pillanattól, ahogyan a kamerámon keresztül én sem.

KERESD JUDITOT ITT:

gingerphoto.hu

facebook.com/gingerphoto.hu

instagram.com/gingerphoto.hu

+36-30-8192446

 „Meg tudom mutatni az anyukáknak a születésfotóikkal azt, amit sohasem hittek volna önmagukról”

Szerző: Kovács Boglárka – Esküvő Trend Magazin

További cikkeink

Biztonságos grillezés a kicsikkel

Ráharapni egy zöldfűszeres olajban pácolt, vajpuha csirkemellre, parázs felett sütött cukkinivel, padlizsánsalátával, szaftos, napon érett paradicsommal és egy szelet kovászos kenyérrel… ugye, neked is összefutott a nyál a szádban? Hm, de mi lesz a gyerekekkel, tüzet gyújtani, éles késekkel futkosni a házból ki-be nem éppen gyerekbarát program… pláne, ha a kismama vagy és hugi, öcsi éppen útban van…

Utazás, nyaralás és várandósság

Kismamáktól gyakori kérdésként hangzik el a nyári időszakban, hogy vajon mik azok a tevékenységek, amelyeket biztonsággal végezhetnek, elmehetnek-e a régóta tervezett utazásra, nyaralásra.

Hogyan ébredj kipihenten egy fárasztó nap után?

Egész nap azt hallod, hogy… Anya? Anyaa? Anyaaa? Apa? Apaa? Apaaa? S mire odaérsz, hogy lefektetted a gyerekeket, a lábadon alig állsz és csak bezuhansz az ágyba, miután a gyerekek elaludtak. De persze elaludni nem fogsz tudni, hiszen azon töröd az agyad, mit felejtettél el? Holnap mit csinálsz másként!? Úristen, a mosás! Másnap pedig minden kezdődik előröl, és olyan érzésed van, mintha csak pár perce hunytad volna le a szemed. 

Iskola- és ovikezdés: hogyan legyen zökkenőmentes -legalább otthon- a tanév?

Az ősz kezdete nem csak a nyár végét jelenti, hanem az új tanév kezdetét is. Akinek nincsen gyermeke, az is megérzi, hogy itt újabb év kezdődött: többen utaznak a tömegközlekedésen, nagyobb lesz az autós forgalom és az utcákon is többen sietnek a dolgukra. Ha pedig iskola vagy óvoda van a közelben, ez mind hatványozottan igaz. De mit tehetünk annak érdekében, hogy már az elején elcsípjük a rendetlenséget? Nézzük meg, hogy ebben az időszakban hol képes a leginkább megjelenni a kupi és mit lehet tenni ennek megakadályozására!

Házi kedvenceink: Cicák, Kutyák!

A szőrös családtagok mellé érkezik a gyermek? Nézzük, mik azok, amikre érdemes odafigyelned a gondtalan együttéléshez!

Várandósság hetekben – 20. hét

Babád fejlődése Már jól és biztosan érezhetőek a mozgások első baba esetén is. Forog, ugrál, úszkál, nem unatkozik és mivel a magzatvíz jelentős mennyiségben nő, így elég helye is van minderre. A méhed felső része a köldök magasságában található már. A véredből...

Várandósság hetekben – 19. hét

Babád fejlődése Babádnak egyre jobban nő a haja, bőrén pedig megindul a magzatmáz képződése. A magzatvízből kortyol a magzatmázból leváló darabkákkal együtt – ebből lesz majd a magzatszurok, az első béltartalom (sötétzöld, valóban szurokszerű).  Szívecskéje 140/perc...

Várandósság hetekben – 18. hét

Babád fejlődése Sokat mozog, boxol, forog, rugdos mostanra, így szinte biztos, hogy már érzed a pici mozgásait. Tejfogcsírái mögött a maradandó fogak csírái is kezdenek kialakulni – Neked ezért különösen fontos a kalciumban gazdag étkezésre figyelni! Kialakulnak az...

Várandósság hetekben – 17. hét

Babád fejlődése A babád elnyeri végleges formáját, de növekedése innentől gyors ütemben folytatódik. A zsírlerakódás megkezdődik a bőre alatt, így mire megszületik, már nem lesz ráncos. Kézujjai mellett már lábujját is kóstolgatja és a köldökzsinórt is szájába veszi -...

Falmatrica kisokos, avagy tippek és trükkök a falmatrica felhelyezéséhez

Az 5 részes falmatrica-cikksorozatunk első részében megnéztük, kiknek is ajánljuk a falmatricával való dekorálást. A mostani részben pedig megnézzük, mire érdemes figyelni a falmatricák felhelyezésekor.

Anyacsak1van – túlélőkalauz 2 kisgyerekhez

Éppen csak túl vagy a “nemalvásos” időszakon, végre jut egy pici időd magadra, mert a babád már 1-2 éves, szinte “önálló”. A nagyival is elvan, néha egyedül is játszik, sokat mosolyog. Esetleg már oviba megy, egyedül iszik, szépen fejlődik. És ekkor érkezik az örömhír: úton a kistesó! Mi lesz most? Hogyan fogsz tudni egyszerre két apróságot is ellátni, mindent megadni nekik? Hiszen nem tudsz kétfelé szakadni. Szeretnénk Neked segíteni pár hasznos tanáccsal.

Várandósság hetekben – 16. hét

Babád Kisbabádnak már szempillája is van, testét pedig egy piheszerű szőrzet borítja (ez a lanugo). A bőre olyan vékony, hogy átlátszanak rajta az erek. Végtagjai teljesen kifejlődtek, csontosodnak, ízületei is jól működnek; markol, rúg, bukfencezik – mint egy kis...

Várandósság hetekben – 15. hét

Babád Mivel a baba ízlelőbimbói már működnek – így a csípős ételeket, ha lehet, kerüld – hiszen a magzatvízben megjelenik az általad fogyasztott ételek íze. Szemöldöke is megjelenik lassan, bőre viszont olyan vékony, hogy az erecskék még átlátszanak rajta. Már hall is...