Abban megegyezhetünk, hogy akár várt, nagyon várt, akár nem várt, „véletlen” fogantatásról beszélünk, az életed innentől kezdve teljesen megváltozik.
Szeretnénk Neked abban segíteni, hogy minél több hasznos információhoz juss a várandósságoddal kapcsolatban, s ezáltal reméljük, hogy magabiztosan, nyugalomban, derűvel tudsz végighaladni az előtted álló, folyamatos testi, lelki változásokon.

Nos, bár számodra az első pillanattól kezdve a Te kisbabád lesz, hivatalosan Magzatnak is csak a 12. héttől nevezzük a szíved alatt növekvő pici életet – addig Embriónak hívja a tudomány. De hívjuk bárhogy is, egy olyan varázslat veszi kezdetét, melyhez fogható nincs más – az élet csodája!

Mi is történik valójában a várandósság első 4 hetében?

A pete és hímivarsejt találkozásakor csodálatos folyamat indul. Az első 3 nap alatt a két egybeolvadt sejt 64 részre osztódik – ez az úgynevezett szedercsíra állapot – közben pedig egyre halad a méh felé, ahová kb. 4-7 nap alatt érkezik meg. Így az első héten még nem is beszélhetünk másról, csak megtermékenyített petesejtről.

A folyamatosan fejlődő kis élet beágyazódása kb. a 11-12. napon történik meg a méhben. A petesejt kis nyúlványai a méh falában található vérerekkel összekapcsolódnak és megtörténik maga a fogantatás. Egy részéből a magzatburok, a méhlepény és a köldökzsinór, egy másik részéből pedig maga az embrió lesz.

A fogantatás utáni 15-17. napon még csak a petezsák látható, már beágyazódva – ekkor, ha elmarad vagy gyengébb a vérzés, gyanakodhattok, viszont mivel ekkorra már egy nagyon fontos fejlődési szakaszon van túl a baba – ezért lényeges, hogy a jól feltöltött tápanyag raktárakból tudjon építkezni.

Neme, tulajdonságai, hogy kire fog hasonlítani – már az első pillanatban eldőltek. Amire mostantól Te magad tudsz vigyázni, az az, hogy babátok a lehető legegészségesebben fejlődhessen és mindent megkapjon, amire csak szüksége lehet.

Fontos tudni, hogy ekkor orvosod – hiába csak 2 hét körüli a baba valós kora, mivel a terhességet 40 hétre, az utolsó menstruációtól számolják – babádat már 4 hetesnek fogja venni, így ennek megfelelően haladunk mi is.

Az első 12. hétig – míg embriónak nevezzük az új kis életet – babád éléskamrája a szikhólyag – ennek helyét veszi át majd a méhlepény.

Szuperhasznos videókat találsz a babadoktor.hu oldalon! Ha vizuális típus vagy, ezt a videót ajánlom megnézésre:

Mi történik Veled?

A 4. hét vége az az időszak, amikor menstruációdnak meg kellene jönnie. Ha még rosszul nem is érzed magad, érzékenyebb lehetsz, melleid pedig egy kicsit talán jobban feszülhetnek az eddig megszokottnál. Előfordulhat az is, hogy az átlagosnál gyengébb vérzést tapasztalsz, esetleg barnás pecsételést érzékelsz, ettől ne ijedj meg. Egyéb tünetek is megjelenhetnek, mint a különös, fémes íz a szájban, vagy láthatóbbá válnak a bőr alatti vénák. Jelentkezhet szédülés, indokolatlan fáradtság, gyengeség, hányinger, vagy hányás. Hirtelen undort érezhetsz bizonyos ételek, italok láttán, említésén, vagy illatán, míg mást, másokat nagyon megkívánhatsz. Jelentkezhet gyakori vizelési inger is, alkalmanként egész kis mennyiségekkel.

Ha tüneteid eltérnek a korábban tapasztaltaktól, és a vérzés is gyengébb, mint máskor, csinálj egy tesztet, (igen egyszerre egy elegendő☺) és amennyiben az pozitív lett, jelezd nőgyógyászodnak– és persze kérj időpontot az első ultrahangos vizsgálatra :-). 

Tesztet már nemcsak a gyógyszertárakban, de drogériákban is beszerezhetsz. (Rossmann, DM, Müller).

Hogyan mondd el?

De mielőtt ennyire előre szaladnánk, biztos sok olyan gondolat jár a fejedben, hogy hogyan mondod el a párodnak, férjednek, szerelmednek ezt a csodálatos és igen! felkavaró hírt. Bizony, bármennyire is várjátok a babát, a biztos tudat sok leendő apukát lesokkol elsőre. Ez teljesen természetes reakció. Egy pillanat alatt kell felfognia, hogy végérvényesen megváltozik minden az életetekben. A gyermek a legszebb, de egyben a legnagyobb felelősség is az életben!  Szóval adj neki időt, légy vele türelmes!

Bízz nyugodtan a fantáziádban, kreativitásodban, hiszen te ismered legjobban a párodat, vagy csemegézz válogatásunkból: 

„ottfelejtheted” a pozitív tesztet, ahol biztos megtalálja. Így adsz neki időt, hogy felfogja a csodát. Ha viszont látni szeretnéd a reakcióját, akkor inkább

  • várd őt haza egy finom vacsorával, s egy ajándék doboz rejthet egy kis cipőt, zoknit, cumit, stb.
  • ha nagyon ügyes vagy a konyhában, akkor süthetsz egy kínai szerencse sütit, abba pedig a cetli: Apa leszel!
  • rajzolhatsz a hasadra testfilccel egy masnit
  • kinyomtathatod az ultrahangképet, vagy a terhességi tesztet lefotózva, s masnival átkötve kis hengerként átadhatod neki
  • ha ügyes vagy a grafikai programokkal, csinálhatsz egy „voucher”-t, tudatva, hogy mikortól indultok életetek nagy és véget nem érő utazására közösen
  • csináltathatsz neki pólót, bögrét az apaságra utaló felirattal
  • vagy éppen vehetsz egy kis bodyt, s akár arra is kerülhet felirat a születési dátummal, stb.
  • vagy vehetsz magadnak olyan pólót, ahol a hasnál egy baba kandikál ki, s ebben várhatod haza
  • ha szereted a hasznos és praktikus ajándékokat, megveheted az első segítő várandóssággal kapcsolatos könyvedet, s becsomagolva átadhatod neki. 2 in 1. ☺

Reméljük segítettek az ötletek! 

Mit tehetsz az egészségetekért?

Amennyiben vártad már a babát, akkor biztosan figyelsz a vitamindús táplálkozásra. Étrendedben megtalálhatóak a zöldségek, gyümölcsök, halak. Támogathatod testedet speciális vitamin készítményekkel, amelyek segítik az egészséges fogantatást, várandósságot végig kísérni. 

A folsav szedését a babatervezéstől, egészen a 12. hétig ajánlatos szedni, hiszen segít megakadályozni az idegcső záródási rendellenesség kialakulását. Javasolt sok narancsot, banánt, diót, zöldségeket és halféléket fogyasztani. Viszont kerüld a rákot, kagylót, mert ezek ételmérgezést okozhatnak. Figyelj a zöldségek és gyümölcsök alapos lemosására is nagyon!  

A kalcium fontos a csont képzéshez, amit főleg a tejtermékek, és zöld levelesek: spenót, mángold, brokkoli tartalmaznak. 

A C-vitamin nagyon fontos, hiszen segíti a többi vitamin beépülését, felszívódását.  A D vitamin a női egészség megtartása mellett segíti a kalcium felszívódását. Ha nem tudsz elegendő napsütést magadba szívni, mindenképp pótold vitamin formájában, vagy be tudod vinni tojás, tej, karfiol formájában. Ne felejtsd a mondást: „Amit eszel, azzá leszel.”  S igen, abból lesz a baba teste is!

Mitől tartózkodj!

Mindenképpen tartózkodj a dohányzástól, az alkoholtól! Kerülj mindenfajta gyógyszerszedést a terhesség ideje alatt, de főleg az első három hónapban, amikor a magzat szervei kialakulnak! Természetesen szedhetsz olyan gyógyszert, amelyet orvosod ír fel esetleges betegségedre, miután tájékoztattad megváltozott állapotodról!

A dohányzásról tudjuk, hogy csökkenti a magzat oxigénellátását! A dohányzó anyák között gyakoribb a koraszülés és a kis születési testsúly, valamint a dohányzás növeli a vetélés, halvaszülés és a fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát. Ugye nem is kell többet mondanunk! Illetve még egyet: a passzív dohányzás hasonlóan veszélyes a baba egészségére nézve és a bölcsőhalál egyik kiváltó oka is lehet. Kérlek, kerüld a dohányfüstös levegőt, s ha a leendő apa dohányzik, itt a kiváló idő arra, hogy leszokjon.

Az alkoholfogyasztás károsítja a baba egészségét, így a legjobb, ha a várandósság és a szoptatás idejére tartózkodsz az alkoholfogyasztástól. 

A gyógyszerek többsége szintén károsítja a magzatot, így csak orvosod által Számodra felírt gyógyszert szedj! Ha valamilyen betegséged miatt kénytelen vagy gyógyszert szedni, amint kiderült a várandósságod, azonnal tájékoztasd orvosodat, hiszen lehetséges, hogy szükséges lesz az orvosságodat, vagy annak adagolását megváltoztatni! A gyógynövényes készítményeket is csak orvosi felügyelettel fogyaszd! A gyógynövények közül sokat nem szabad alkalmazni a várandósság során! Ne felejtsd, a természet patikája is rejthet veszélyeket!

Egyéb veszélyforrás: a kutya, illetve macska ürülékben, valamint a nyers húsban előfordulhat egy toxoplasma nevű élősködő, amely súlyosan károsíthatja a magzatot! Lehetőleg ne te takarítsd most a macska homokját, ha elkerülhetetlen, használj gumikesztyűt és utána alaposan moss kezet! Ha nyers hússal dolgozol, utána is most kezet és ne egyél félig főtt vagy sült húst! Ne fogyassz rákot, kagylót, mert ezek ételmérgezést okozhatnak. Vegyél fel kesztyűt minden kerti munkához és a gyümölcsöket és zöldségeket alaposan mosd meg evés előtt, hogy minden szennyeződést eltávolíts! Vigyázz nagyon mindkettőtök egészségére! Ez a legnagyobb kincs, amit gyermekednek adhatsz!