Rád várva

13.hét

Babád fejlődése:

Ülőmagassága 65-78 mm, teljes hossza kb. 10,5 cm, Súlya 25-30g körüli.

Leginkább belső szervei fejlődnek a héten, a belek és az emésztőrendszer több tajga mellett a baba pajzsmirigye is mostanában kezdi meg működést. Emiatt a jód fontos lesz számára. Jód a tengeri halak húsában található leginkább, de fontos figyelni arra, hogy olyat válassz, melyek higanyt nem tartalmaznak! Jó választás lehet például a lazac.

Mi történik Veled?

Mivel a vetélés lehetőségének csökkenése jelentős az első 12 hét elteltével, pszichésen is felszabadultabbá válhatsz. Szervezeted okos, hiszen ez az a hét, amikortól látható viszonylatban is nőni kezd pocakod (míg el nem múlt a veszélyes első trimeszter, nem terhelt még a látvánnyal is), így bőrödet ideje felkészíteni a stríák elleni harcra. Ha már most elkezded, jó eséllyel marad szép, erős és csíkmentes.

Nadrágjaidat, melyek szűkebbek, lehet, hogy már nem tudod begombolni – kényelmesen legalábbis.

Tipp:

Nem kell horribilis összegért stria krémeket venned, tökéletes választás, ha sheavajat, kókuszvajat vagy kakaóvajat használsz – ez utóbbiak illatáról nem is beszélve 🙂 Jó választás lehet természetesen a mandula olaj is (ezzel vigyázz, ha allergiás vagy a mandulára, pirossá válik, s viszket tőle a bőr), sőt, az olíva olaj is nagyszerű – gondoltad volna?

Az igazság az, hogy a rómaiak régen csak szépségápolásra használták az olíva olajat – ma valószínűleg kikerekedett szemmel néznék, amint sütünk, főzünk vele :-).

Nadrágjaidra jó megoldás lehet, ha már nem gombolod be őket, de övedet szélesebbre engedve, helyén tudod tartani. Helyet engedhetsz pocakodnak azzal is, ha a gomblyukba hurkolsz egy hajgumit (nem befőttest, az irritálhatja a bőröd), a másik végét pedig a gombra akasztod – így leüléskor felálláskor megfelelően tágulhat.

Hideg időben mindenképpen érdemes (nem csak kismamáknak) derékmelegítőt használni – azok közül is később a szélesebbeket választani (12. hétnél látható „Baby Inside” feliratú darab is egy ilyen szélesebb típusú bandázs :-))

14.hét

Babád fejlődése:

Ujjai végén a körmöcskék már megjelennek  és akármilyen hihetetlen,  hajszálai is elkezdenek nőni. Teljes hossza 10-12 cm (ülőmagasságot ilyenkor már nem szokás mérni), súlya pedig 40-45g körüli.

Mi történik Veled?

Általános vizsgálatokra és vérvizsgálatra számíthatsz, melyek kötelező jellegük miatt beutalóval ingyenesek. A kötelezők mellett választhatsz, hogy a down-szindróma szűrést (ez a 14-16. hét közt esedékes) elvégezteted –e? Ez önköltséges, így érdemes érdeklődnöd a hol, mikor, mennyiért részéről is.

Természetesen választhatsz olyan megoldást, ahol minden vizsgálatot (a kötelezőket is) egy csomagban kapsz, kényelmesen, időpontra – ebben az esetben azonban mindent térítened kell, hiszen a beutaló csak állami kórházakban végzett vizsgálatokra biztosítják az ingyenességet (csak ezek a TB által támogatott vizsgálatok).

Előfordulhat, hogy az eredmények között bizonyos értékek a normál határon kívül esnek, ilyenkor orvosod további vizsgálatokat javasolhat. Előfordulhat, hogy magzatvízvételt (amniocentézis) javasol, ezt azonban csak indokolt esetben fogja tenni, mivel 0,5%-kal emeli a vetélés esélyét.

Ha anyagi kereteitekbe belefér, kérdezz rá az úgynevezett Nifty-tesztre, mellyel kiválthatod a magzatvízvételt. Ez a teszt vérvizsgálat alapján nyújt maximális eredményt.

Tipp:

A legtöbb vizsgálatra éhgyomorra kell menni (erről érdeklődj mindenképpen), de előfordulhat, hogy sokat kell várnod. Ha úgy érzed, hogy rosszul lehetsz, inkább legyen kísérőd az ilyen alkalmakkor, illetve legyen Nálad inni- és ennivaló, hogy a vizsgálatok után rögtön legyen mihez nyúlnod. S ne felejtsd, egy kis vizet mindig szabad inni!

Mozgás:

Mindenképpen kezdj el tornázni is – napi 30 perc könnyű mozgás problémamentes várandósság esetén kifejezetten jót tesz.

Egyeztesd orvosoddal, hogy milyen mozgásformát javasol számodra – ha rendszeresen mozogsz, szervezeted meghálálja. A mozgás hatására a szervezetedben boldogsághormon, endorfin termelődik. Jobb lesz a közérzeted, könnyebben veszed a testi, lelki változásokat is. Szülés után gyorsabban nyered vissza régi formádat, sőt! Ha netán székrekedéses tüneteket észlelnél (ez teljesen normális), a mozgás ezen a területen is pozitívan hat.

15.hét

Babád fejlődése:

Mivel a baba ízlelőbimbói már működnek – így a csípős ételeket, ha lehet, kerüld – hiszen a magzatvízben megjelenik az általad fogyasztott ételek íze.

Szemöldöke is megjelenik lassan, bőre viszont olyan vékony, hogy az erecskék még átlátszanak rajta. Már hall is kisbabád – még nem olyan jól, de ettől függetlenül akár zenét is hallgattathatsz Vele 🙂 Azt mondják, hogy Mozart zenéitől növekszik a baba intelligenciája. Ha gondolod próbáld ki! 

Forog, nyújtózik, járóreflexe mostanra kialakult – azaz akaratlanul is lépkedni kezd, ha apró talpa a magzatburok falához ér. Fogóreflexe is van már, így a köldökzsinór, vagy bármely egyéb testrész megragadására is képes.

Hossza 12-14 cm, súlya 50-80g.

Mi történik Veled?

Mivel a rosszulléti tünetek mostanra valószínűsíthetően mind elmúltak, a plusz terhelés miatt szíved pedig kb. 20%-kal nagyobb teljesítményre kapcsolt, szuper energikusnak érezheted magad! Használd ki, mozogj, sétálj a levegőn nagyokat. Járj el csoportos kismama mozgás órákra. 

Tipp:

Ruhatárad bővítése is aktuálissá válhat, fontos, hogy mindig kényelmes dolgokat viselj, ne szorítson sehol semmi. A kényelem még inkább igaz a cipőket tekintve – lényeges, hogy megfelelő alátámasztást adjon a megváltozott súlyeloszlás miatt. Alacsony sarkú vagy kicsit emelt lábbelit válassz, ha lehet olyat, mely tökéletesen támasztja talpadat.

Ne aggódj, nem lesz felesleges pénzkidobás, hiszen babád születése után IS fontos lesz a mindennapos séta.

16.hét

Babád fejlődése:

Kisbabádnak már szempillája is van, testét pedig egy piheszerű szőrzet borítja (ez a lanugo). A bőre olyan vékony, hogy átlátszanak rajta az erek. Végtagjai teljesen kifejlődtek, csontosodnak, ízületei is jól működnek; markol, rúg, bukfencezik – mint egy kis akrobata. Minderre még bőven van helye 🙂 Mellkasával légzőmozgásokat végez. Szophatja az ujját. A szíve kb. kétszer olyan gyorsan ver, mint a tiéd. Csukott szemhéjai mögött már szemmozgások láthatóak, mostantól kezdve pedig akár meg is érezheted pici mozgásait (főleg, ha nem első baba). A növekedése innentől kezdve begyorsul, így készülj, hogy új ruhákat kell vásárolnod! 

Hossza 14-16 cm, súlya 80-130g.

Mi történik Veled?

Közérzeted sokkal jobb lehet, mint az első trimeszterben. Fokozódó izgalmat, örömet tapasztalhatsz, amely gyakran aggódásba válthat. Ne izgulj, ez is elmúlik! Az anyajegyek és szeplők sötétebbé válhatnak a bőrödön. A mellbimbó és a bimbóudvar bőre is sötétebbé válhat, sőt a hason megjelenhet egy sötét csík (linea nigra). A szülés után ez is elmúlik! 

Mozgás

Érdemes kihasználnod a visszatért, akár megnövekedett energia kapacitásodat, s ha eddig nem tetted, most már mindenképpen csatlakozz egy kismama jógás, vagy tornás csoporthoz. Itt speciálisan fel tudod készíteni a testedet az egyre növekvő súly cipelésére, s az előtted álló erőt és energiát igénylő folyamatra, a vajúdásra is. Tegyél 30 perces, kellemes sétákat. A járás alatti csípő mozgások, ringatások fejlesztik a baba idegrendszerét. Ha ülőmunkát végzel, mindenképpen járj el heti rendszerességgel mozogni.

Vizsgálat:

Egy úgynevezett „genetikai ultrahang” vizsgálat válik esedékessé a héten. Dönthetsz úgy, hogy nem a kijelölt kórházban, hanem egy erre specializálódott helyen végezteted el a vizsgálatot. Ilyenkor mindenképpen egyeztess előre időpontot. Érdemes ott elvégeztetni, ahol esetleg a 12. héten esedékes nyaki redő vizsgálaton is jártál.

Jó hír!

Ha eddig nem volt jól látható, ekkorra többnyire egyértelmű, hogy kislányt vagy kisfiút hordasz a szíved alatt! Nagy élmény ezt először hallani, így ha megoldható, mindenképpen vidd magaddal párodat is. Ki ne maradjon ebből az élményből! Sok apukának akkor válik valóságos élménnyé a gyermeke, amikor először láthatja őt az ultrahangon.

Tipp:

– Szánj időt gyermeked apjára! Ne felejtsd, ez a sok változás mind benned megy végbe, s külső szemlélőként sokszor az apukák kirekesztettnek érezhetik magukat. Beszélgessetek sokat az érzéseidről, s kérdezd meg őt is az övéiről. Nagyon sok apuka szorong a leendő változásoktól, a megnövekedett anyagi felelősségtől.  

– Ha nincsen konkrét elképzelésetek a legmegfelelőbb névről, szánjatok rá időt és nézzétek végig a teljes utónévtárat! Megéri, hiszen életre szóló döntés lesz.

Írjátok le mindketten, mely nevek jöhetnek szóba, majd vessétek össze.

Húzzátok ki saját papírotokról azokat a neveket, ami a másiknál szóba sem jöhet, így maradnak azok, amelyek közösek lettek a listáitokon. Szerencsés esetben ez csak néhány nevet fog jelenteni, így könnyen választhattok olyat, mely mindkettőtöknek tetszik és mivel mindet végignéztétek, az sem fordulhat elő, hogy utólag gondoljátok úgy, valami más jobb lett volna.

 

További cikkeink

Kuckót a gyerekszobába! 🙂

SzaranyaEz lehet sátor, bunker, bármi, ami pont akkora, hogy gyermekünk, és még a testvér, vagy a legjobb barát elfér benne.  A saját gyerekszoba is személyes territóriumukat jelöli ki csemeténknek, de annak „védettsége” nem azonos a bunkiéval.  A saját bunkert a...

Te is mindent megoldasz mások helyett?

SzaranyaValamelyik nap kint voltunk reggel a kutyákkal a futiban. Fire egyik lába alatt átfutott a póráz. Ki tudott volna lépni belőle. Én lehajoltam és megemelve a lábát, megigazítottam a pórázt és elindultunk haza. Barátnőm rám nézett és megkérdezte, hogy ugye...

Napvédelem a gyermekek számára

Megérkezett a nyár, mindenki élvezi a napsütést. Azonban fontos odafigyelni a saját és gyermeikeink bőrére is. Enek fontosságáról nem lehet eleget beszélni , mindig aktuális téma. dr. Kovács Barbara a Caola Zrt. szakértője írt ebben a témában egy rendkívül hasznos...

Kinőtte a gyermeked a kiságyat?

Minden gyermek életében eljön az a pont, amikor kinövi a gyerekszobát. Ilyenkor aktuális a komplett ifjúsági-bútor vásárlás. Általában a 9 – 13 év közötti időszakban hangzik el leggyakrabban a kérdés: mikor alakítjuk át a szobámat?Hatalmas lépés ez a felnőtté...

Az Apavédő

Hogy miért lettem „Apavédő”? Számomra mit jelent ez?Hitvallásommá vált, hogy minden családfenntartónak legyen egy komoly személybiztosítási védelme.Ez egy nagyon szomorú történetnek köszönhető, ami gyökeresen megváltoztatta a szakmához való hozzáállásomat.2004....

Édesapák, nektek félig tele vagy félig üres az a bizonyos…?

Mindig beszélünk arról, hogy szegény nők, milyen szerepekben kell helytállni. Félreértés ne essék, három gyermekes anyukaként írok, és a saját életünkben is látom, hogy az édesapáknak pont ugyanolyan nehéz lavírozni a szerepeikben, ugyanúgy meg akarnak felelni, jól...

Iskolaérett család

Rengeteg szó esik arról, hogy egy nagycsoportos ovisnak mi mindent kell tudnia, minden készségekkel és kompetenciákkal kell rendelkeznie az első osztály megkezdése előtt. Emellett viszont nagyon kevés szó esik arról a holisztikus szemléletről, ami talán a siker kulcsa...

EQ az új IQ?

Ma már a csapból is folyik a sok beszélgetés az érzelmi intelligenciáról, azaz az EQ-ról. Pontosan mi is az EQ? Egyáltalán miért kell, és kinek kell? Mi a különbség az IQ és EQ között? A gyereknél szükséges-e, kell-e fejleszteni az EQ-t? Hiszen a szomszéd anyuka sem...

Férfiút! Nézzük most más szemüvegen át.

Férfiút! … Neked is a munkahelyi karrier ugrott be elsőre? Elhiszem. Nézzük most más szemüvegen át. Ismered a SHREK meséjét? Eszedbe jut a hagymás példa, ugye? Képzeld el, hogy hogyan épül fel az identitásod, ha egy képzeletbeli hagymaként tekintesz rá. Mik jutnak...

Mókás nyári játék ötletek a szünetre

A nyári szünet beköszöntével sok szülőnek fejtörést okoz, hogy milyen programokkal foglalja le gyermekét. Az óvodás korosztályt még jobban kell felügyelni, míg a kisiskolások hajlamosak látványosan unatkozni. Rengeteg érdekes program közül lehet válogatni a környéken,...