Babád fejlődése

Ujjai végén a körmöcskék már megjelennek  és akármilyen hihetetlen,  hajszálai is elkezdenek nőni. Teljes hossza 10-12 cm (ülőmagasságot ilyenkor már nem szokás mérni), súlya pedig 40-45g körüli.

Mi történik Veled?

Általános vizsgálatokra és vérvizsgálatra számíthatsz, melyek kötelező jellegük miatt beutalóval ingyenesek. A kötelezők mellett választhatsz, hogy a down-szindróma szűrést (ez a 14-16. hét közt esedékes) elvégezteted –e? Ez önköltséges, így érdemes érdeklődnöd a hol, mikor, mennyiért részéről is.

Természetesen választhatsz olyan megoldást, ahol minden vizsgálatot (a kötelezőket is) egy csomagban kapsz, kényelmesen, időpontra – ebben az esetben azonban mindent térítened kell, hiszen a beutaló csak állami kórházakban végzett vizsgálatokra biztosítják az ingyenességet (csak ezek a TB által támogatott vizsgálatok).

Előfordulhat, hogy az eredmények között bizonyos értékek a normál határon kívül esnek, ilyenkor orvosod további vizsgálatokat javasolhat. Előfordulhat, hogy magzatvízvételt (amniocentézis) javasol, ezt azonban csak indokolt esetben fogja tenni, mivel 0,5%-kal emeli a vetélés esélyét.

Ha anyagi kereteitekbe belefér, kérdezz rá az úgynevezett Nifty-tesztre, mellyel kiválthatod a magzatvízvételt. Ez a teszt vérvizsgálat alapján nyújt maximális eredményt.

Tipp

A legtöbb vizsgálatra éhgyomorra kell menni (erről érdeklődj mindenképpen), de előfordulhat, hogy sokat kell várnod. Ha úgy érzed, hogy rosszul lehetsz, inkább legyen kísérőd az ilyen alkalmakkor, illetve legyen Nálad inni- és ennivaló, hogy a vizsgálatok után rögtön legyen mihez nyúlnod. S ne felejtsd, egy kis vizet mindig szabad inni!

Mozgás

Mindenképpen kezdj el tornázni is – napi 30 perc könnyű mozgás problémamentes várandósság esetén kifejezetten jót tesz.

Egyeztesd orvosoddal, hogy milyen mozgásformát javasol számodra – ha rendszeresen mozogsz, szervezeted meghálálja. A mozgás hatására a szervezetedben boldogsághormon, endorfin termelődik. Jobb lesz a közérzeted, könnyebben veszed a testi, lelki változásokat is. Szülés után gyorsabban nyered vissza régi formádat, sőt! Ha netán székrekedéses tüneteket észlelnél (ez teljesen normális), a mozgás ezen a területen is pozitívan hat.