Babád

Kisbabádnak már szempillája is van, testét pedig egy piheszerű szőrzet borítja (ez a lanugo). A bőre olyan vékony, hogy átlátszanak rajta az erek. Végtagjai teljesen kifejlődtek, csontosodnak, ízületei is jól működnek; markol, rúg, bukfencezik – mint egy kis akrobata. Minderre még bőven van helye 🙂 Mellkasával légzőmozgásokat végez. Szophatja az ujját. A szíve kb. kétszer olyan gyorsan ver, mint a tiéd. Csukott szemhéjai mögött már szemmozgások láthatóak, mostantól kezdve pedig akár meg is érezheted pici mozgásait (főleg, ha nem első baba). A növekedése innentől kezdve begyorsul, így készülj, hogy új ruhákat kell vásárolnod! Hossza 14-16 cm, súlya 80-130g.

Mi történik Veled?

Közérzeted sokkal jobb lehet, mint az első trimeszterben. Fokozódó izgalmat, örömet tapasztalhatsz, amely gyakran aggódásba válthat. Ne izgulj, ez is elmúlik! ☺ Az anyajegyek és szeplők sötétebbé válhatnak a bőrödön. A mellbimbó és a bimbóudvar bőre is sötétebbé válhat, sőt a hason megjelenhet egy sötét csík (linea nigra). A szülés után ez is elmúlik!

Mozgás

Érdemes kihasználnod a visszatért, akár megnövekedett energia kapacitásodat, s ha eddig nem tetted, most már mindenképpen csatlakozz egy kismama jógás, vagy tornás csoporthoz. Itt speciálisan fel tudod készíteni a testedet az egyre növekvő súly cipelésére, s az előtted álló erőt és energiát igénylő folyamatra, a vajúdásra is. Tegyél 30 perces, kellemes sétákat. A járás alatti csípő mozgások, ringatások fejlesztik a baba idegrendszerét. Ha ülőmunkát végzel, mindenképpen járj el heti rendszerességgel mozogni.

Vizsgálat

Egy úgynevezett „genetikai ultrahang” vizsgálat válik esedékessé a héten. Dönthetsz úgy, hogy nem a kijelölt kórházban, hanem egy erre specializálódott helyen végezteted el a vizsgálatot. Ilyenkor mindenképpen egyeztess előre időpontot. Érdemes ott elvégeztetni, ahol esetleg a 12. héten esedékes nyaki redő vizsgálaton is jártál.

Jó hír!

Ha eddig nem volt jól látható, ekkorra többnyire egyértelmű, hogy kislányt vagy kisfiút hordasz a szíved alatt! Nagy élmény ezt először hallani, így ha megoldható, mindenképpen vidd magaddal párodat is. Ki ne maradjon ebből az élményből! Sok apukának akkor válik valóságos élménnyé a gyermeke, amikor először láthatja őt az ultrahangon.

Tipp

  • Szánj időt gyermeked apjára! Ne felejtsd, ez a sok változás mind benned megy végbe, s külső szemlélőként sokszor az apukák kirekesztettnek érezhetik magukat. Beszélgessetek sokat az érzéseidről, s kérdezd meg őt is az övéiről. Nagyon sok apuka szorong a leendő változásoktól, a megnövekedett anyagi felelősségtől.  
  • Ha nincsen konkrét elképzelésetek a legmegfelelőbb névről, szánjatok rá időt és nézzétek végig a teljes utónévtárat! Megéri, hiszen életre szóló döntés lesz.
  • Írjátok le mindketten, mely nevek jöhetnek szóba, majd vessétek össze.
  • Húzzátok ki saját papírotokról azokat a neveket, ami a másiknál szóba sem jöhet, így maradnak azok, amelyek közösek lettek a listáitokon. Szerencsés esetben ez csak néhány nevet fog jelenteni, így könnyen választhattok olyat, mely mindkettőtöknek tetszik és mivel mindet végignéztétek, az sem fordulhat elő, hogy utólag gondoljátok úgy, valami más jobb lett volna.