Babád fejlődése

A babád elnyeri végleges formáját, de növekedése innentől gyors ütemben folytatódik. A zsírlerakódás megkezdődik a bőre alatt, így mire megszületik, már nem lesz ráncos. Kézujjai mellett már lábujját is kóstolgatja és a köldökzsinórt is szájába veszi – ne félj, kárt  nem tehet benne :-). Arcocskája teljesen emberi. Arcmimikája már van, így 3D, 4D ultrahang vizsgálatok alkalmával, ha szerencsétek van, már elkaphattok egy-egy grimaszt. Hossza 16-18cm, súlya 100-140g.

Mi történik Veled?

Szíved mostanra 40%-kal többet dolgozik, ereidre nagyobb terhelés nehezedik. Ne lepődj meg, ha ínyed, orrod időnként vérezni kezd, ezek is ennek következményeként fellépő tünetek lehetnek. Nagyon fontos a megfelelő szájhigiénia a várandósság alatt, mindenképpen ellenőriztesd a fogaidat az első, és a második és harmadik trimeszterben is. A rossz szájhigiénia a magzatot is veszélyezteti, amennyiben fertőzésgóc alakul ki. A kórokozók bekerülhetnek a magzati vérkeringésbe és a méhlepénybe, amely akár fejlődési rendellenességeket, koraszülést is okozhatnak. A fogaid és gyermeked is meghálálja a várandósság alatti fokozott törődést. Tápanyagok tekintetében figyelj a megfelelő cink és fehérje bevitelre, melyek fontos építőkövek babád számára!

Mozgás

A rengeteg változás első hulláma, mely az utóbbi időben ért téged, mostanra csúcsosodhat, első körben érzelmileg, így előfordulhat, hogy feszültebbnek érzed magad. Fontos tudnod, hogy ezt babád is érzi, a stressz pedig hatással lehet arra is, hogy születése után hogyan reagál majd a nehéz élethelyzetekben. Sőt, a magzati stressz a testén is hagyhat jeleket, amelyet egy szakértő szem rögtön észrevesz, így nagyon fontos, hogy figyelj MAGatokra! Emiatt lényeges, hogy Te magad megtanuld kezelni az ilyen helyzeteket. Nagyon jó választás lehet akár egy kismamajóga csoport vagy egy szülésfelkészítő tanfolyam, ahol olyan légzés és relaxációs technikákat sajátíthatsz el, melyeket bármikor használhatsz, ha szükséges számodra.

Tipp

Ha eddig is foglalkoztál a striák elkerülésével, ezt folytasd tovább, amennyiben pedig úgy érzed, időnként viszket a bőröd (ez a fokozott tágulástól van), akkor ne csak napi egy, hanem akár 2 alkalommal is kenheted a megfelelő olajjal vagy készítménnyel.