Rád várva 21 – 24. hét

21.hét

Babád fejlődése:

Az ízeket mostanra már meg tudja különböztetni, így akár miatta is lehet, ha megkívánsz valamit. Bőre még mindig ráncos, mivel nincs még elég zsír alatta. Hallása is egyre jobb, így az erős, hirtelen zajokra élénk mozgással reagál, amit már érzel.

Napi ritmusa is van, éber időszakai jól megfigyelhetően mindig ugyanakkor vannak. Erre különösen azért érdemes odafigyelned, mert míg meg nem szokja a külvilág rendjét, a születése utáni első pár hétben ezt az alvás-ébrenlét mintát fogja követni. Utána persze az Őt ért ingereknek köszönhetően rengeteget fog aludni, hogy fel tudja dolgozni a napi eseményeket, így akár hetente is változhat a napirend. 

Hossza 25-28 cm, súlya 300-400 g.

Mi történik Veled?

Nos, ha eddig nem tetted, akkor most már érdemes kicsit lassabb tempóra váltanod. Kisbabád ugyanis kezdi felismerni a Te ritmusodat és idővel fel is veszi azt. Azaz, ha éjszakai bagoly vagy, ne csodálkozz, ha babádat sem sikerül majd korán alvásra bírni.

Nem csak saját érdekedben, de már miatta is sokkal több pihenésre van már szükséged, arról nem is beszélve, hogy így a félidőn túl, arra is kell gondolnod, hamarosan erre nem igazán lesz már lehetőséged :-).

Előfordulhat, hogy mostanra azt tapasztalod, ereid a mellek, a has és a lábak bőrén átlátszanak. Ha fájdalommal nem is jár, azért figyelj oda, hogy minél kevesebbet állj vagy ülj sokat egy helyben.

Vizsgálat:

Esedékes ez idő tájt egy vérvizsgálat, mely a növekvő vérmennyiség vas tartalmát és az Rh ellenanyag vizsgálat ismétlését – megerősítését szolgálja. 

Általános ultrahang vizsgálat is következik (21-22. héten, erre már vidd magaddal a vérvizsgálat eredményét), mely a baba és a méhlepény egészségi állapotát hivatott figyelni – számodra pedig boldog pillanatokat szerezhet, ahogyan kisbabádat látod!

Tipp:

Ha lehet, sétálj napi rendszerességgel, vagy akár szerezz be kifejezetten kismamáknak való rugalmas harisnyát. Ne aggódj, ezek ma már pont olyan divatosak, mintha hétköznapit viselnél.

22.hét

Babád fejlődése:

Bőre még vöröses, de az erek már nem látszanak át, magzatmáz borítja egész kis testét. Mozgása már tenyérrel érzékelhető apa számára is – most indul csak az izgalmas időszak!

A fülecskéjében lévő csiga mostanra eléri végleges méretét, hallása így már kifejezetten jó odabenn. Hirtelen zajokra, kiabálásra így ijedten reagálhat.

Hossza 28 cm körüli, súlya 400-500 g.

Mi történik Veled?

A baba növekedési ütemének – és ezzel pocakod növekedésésnek – felgyorsulása miatt bőrödön viszkető, húzó érzés jelentkezhet. Kend olajjal vagy stria elleni krémmel.

Mivel egyre kisebb a hely odabenn, a pici pedig egyre többet mozog, mostantól előfordulhat, hogy gyomorégést vagy gyakoribb vizelési ingert érzel. Mindkettő annak köszönhető, hogy belső szerveid elhelyezkedése az egyre kisebb hely miatt megváltozik. Gyomrod felfelé kezd tolódni, így a gyomorszájhoz közelebb kerül a termelődő gyomorsav – ezért az esetleges égető érzés, a vizelési inger pedig annak köszönhető, hogy babád térhódítása miatt kevesebb vizelettel is telítettnek érzed hólyagod – mivel nincs nagy helye (és ez innentől kezdve egyre inkább így lesz).

Tipp:

Savlekötőt szedhetsz, de csak azt, amelyet orvosoddal egyeztettél, ha annyira elviselhetetlen a gyomorégés, enyhébb esetben azonban elegendő lehet, ha csak kéznél van egy kis rágcsálnivaló.

Vizeletproblémák elkerülése érdekében figyelj rá, hogy bárhová is indulsz, előtte látogasd meg a toalettet, illetve útvonalaidon nem árt, ha tudod, hogy hol van lehetőséged hasonló akcióra.

Vizeletcsepegéssel is találkozhatsz, erre nagyszerűek a gátizom gyakorlatok – azonban, míg megerősödnek, érdemes egy kicsit nagyobb tisztasági betéttel védened magad a kellemetlen szituációktól.

23.hét

Babád fejlődése:

Test arányai mostanra nagyjából megegyeznek egy újszülöttével, szemei már szinte teljesen kifejlődtek, de még csukva vannak, szivárványhártyája még nem pigmentált. Kisbabád már álmodik, így fontos, hogy nagyszerű élmények érjék Őt a nap folyamán. Hallgass zenét, beszélj hozzá, énekelj neki, simogasd – hadd álmodjon ezekről.

Ébren, ha hiszed, ha nem, már az érintés szerepét gyakorolja, idegrendszere ezzel készül a kinti létre.

Hossza 28-29cm, súlya kb.500g.

Mi történik Veled?

A 23. hét környékére a korábban említett változásokhoz nagyjából hozzászoktál, orvosod személyre szabott tanácsait betartva pedig – legyen szó plusz vitaminokról, mozgásról vagy egyébről – minden esélyed megvan arra, hogy problémamentes babavárás legyen a Tied.

Mostanra már biztosan több alkalommal is kaptál megerősítést kisbabátok neméről, így akár a semleges darabok mellett egy-két lányosabb/fiúsabb dologgal is készülhettek a picúr érkezésére (100% persze akkor lesz, ha már megszületett :-)).

Táplálkozási szempontból jó, ha ismét nagyobb hangsúlyt kapnak a B-vitamin tartalmú élelmiszerek, hogy a pici idegrendszerének fejlődését ezzel is minél jobban támogasd. A C-vitamin továbbra is elmaradhatatlan társad lehet, és ha orvosod úgy rendelte, akkor figyelj a folsav bevitelre is.

Vizsgálat:

Ez idő tájt esedékes (21-24. hét) a terheléses vércukor vizsgálat, a terhességi cukorbetegség szűrésére. Mindenképpen éhgyomorra menj, ha mást nem javasol orvosod. Van, akinek a helyszínen adnak cukros italt – ehhez vihetsz valódi citromlevet ízesítésnek), de előfordulhat az is, hogy megszabják, mit egyél, igyál otthon, ha egy órán belül beérsz a vizsgálatra.

Tipp:

Melleidet megvizsgálva megállapíthatod, hogy a bimbód megfelelően kiemelkedik-e. Ha ebben nem vagy biztos, már most beszerezhetsz akár patikában, akár bababoltban kapható bimbókiemelőt. Legjobb az, ha olyat választasz, ami egyben tejgyűjtő kagyló is – ennek szülés után hatalmas hasznát veszed majd!

A bimbókiemelő részét már most elkezdheted hordani, ha szükségesnek érzed, így az azt körülvevő gyűrű nyomásának hatására valóban kiemelkedik, megkönnyítve majd babád számára, hogy helyesen tudjon szopizni, ami nem utolsó sorban számodra a fájdalommentességet jelentheti. 

24.hét

Babád fejlődése:

Az úgynevezett „vízválasztó hét” – ha valamilyen oknál fogva korábban születik a vártnál, innentől fogva nagy esélye van a túlélésre, de a tüdő éretlensége miatt még nagyfokú orvosi figyelemre lenne szüksége.

Hossza 29-30 cm, súlya 600g körüli.

Mi történik Veled?

A baba növekedése elérheti már azt a szintet, hogy alsó bordáidnál időnként enyhe fájdalmat érezhetsz. Tartásodon változtatva segíthetsz ezen, arra azonban figyelj, hogy ne nyújtózz hirtelen. A gyorsan megfeszülő izmok megránthatják a méhet, annak falában pedig megpattanhat egy ér, ami koraszüléshez vezethet. Annyira messze van még a valódi szülési időpont, hogy – bár a 24. hét vízválasztó – még nagyon kockázatos lenne babádnak világra jönnie.

Tipp:

Normál esetben észre sem vesszük, hogy valamiért hirtelen odanyúlunk, hogyha megbillen vagy leesik. Az ilyen mozdulatoktól tartózkodj, ha lehet – hadd essen le bármi, ha akar. Sokkal többet veszíthetsz, ha a tárgyat megmentetted ugyan, de esetleg erőteljesebben meghúzódik a méhed!

További cikkeink

Kuckót a gyerekszobába! 🙂

SzaranyaEz lehet sátor, bunker, bármi, ami pont akkora, hogy gyermekünk, és még a testvér, vagy a legjobb barát elfér benne.  A saját gyerekszoba is személyes territóriumukat jelöli ki csemeténknek, de annak „védettsége” nem azonos a bunkiéval.  A saját bunkert a...

Te is mindent megoldasz mások helyett?

SzaranyaValamelyik nap kint voltunk reggel a kutyákkal a futiban. Fire egyik lába alatt átfutott a póráz. Ki tudott volna lépni belőle. Én lehajoltam és megemelve a lábát, megigazítottam a pórázt és elindultunk haza. Barátnőm rám nézett és megkérdezte, hogy ugye...

Napvédelem a gyermekek számára

Megérkezett a nyár, mindenki élvezi a napsütést. Azonban fontos odafigyelni a saját és gyermeikeink bőrére is. Enek fontosságáról nem lehet eleget beszélni , mindig aktuális téma. dr. Kovács Barbara a Caola Zrt. szakértője írt ebben a témában egy rendkívül hasznos...

Kinőtte a gyermeked a kiságyat?

Minden gyermek életében eljön az a pont, amikor kinövi a gyerekszobát. Ilyenkor aktuális a komplett ifjúsági-bútor vásárlás. Általában a 9 – 13 év közötti időszakban hangzik el leggyakrabban a kérdés: mikor alakítjuk át a szobámat?Hatalmas lépés ez a felnőtté...

Az Apavédő

Hogy miért lettem „Apavédő”? Számomra mit jelent ez?Hitvallásommá vált, hogy minden családfenntartónak legyen egy komoly személybiztosítási védelme.Ez egy nagyon szomorú történetnek köszönhető, ami gyökeresen megváltoztatta a szakmához való hozzáállásomat.2004....

Édesapák, nektek félig tele vagy félig üres az a bizonyos…?

Mindig beszélünk arról, hogy szegény nők, milyen szerepekben kell helytállni. Félreértés ne essék, három gyermekes anyukaként írok, és a saját életünkben is látom, hogy az édesapáknak pont ugyanolyan nehéz lavírozni a szerepeikben, ugyanúgy meg akarnak felelni, jól...

Iskolaérett család

Rengeteg szó esik arról, hogy egy nagycsoportos ovisnak mi mindent kell tudnia, minden készségekkel és kompetenciákkal kell rendelkeznie az első osztály megkezdése előtt. Emellett viszont nagyon kevés szó esik arról a holisztikus szemléletről, ami talán a siker kulcsa...

EQ az új IQ?

Ma már a csapból is folyik a sok beszélgetés az érzelmi intelligenciáról, azaz az EQ-ról. Pontosan mi is az EQ? Egyáltalán miért kell, és kinek kell? Mi a különbség az IQ és EQ között? A gyereknél szükséges-e, kell-e fejleszteni az EQ-t? Hiszen a szomszéd anyuka sem...

Férfiút! Nézzük most más szemüvegen át.

Férfiút! … Neked is a munkahelyi karrier ugrott be elsőre? Elhiszem. Nézzük most más szemüvegen át. Ismered a SHREK meséjét? Eszedbe jut a hagymás példa, ugye? Képzeld el, hogy hogyan épül fel az identitásod, ha egy képzeletbeli hagymaként tekintesz rá. Mik jutnak...

Mókás nyári játék ötletek a szünetre

A nyári szünet beköszöntével sok szülőnek fejtörést okoz, hogy milyen programokkal foglalja le gyermekét. Az óvodás korosztályt még jobban kell felügyelni, míg a kisiskolások hajlamosak látványosan unatkozni. Rengeteg érdekes program közül lehet válogatni a környéken,...