Rád várva 21 – 24. hét

21.hét

Babád fejlődése:

Az ízeket mostanra már meg tudja különböztetni, így akár miatta is lehet, ha megkívánsz valamit. Bőre még mindig ráncos, mivel nincs még elég zsír alatta. Hallása is egyre jobb, így az erős, hirtelen zajokra élénk mozgással reagál, amit már érzel.

Napi ritmusa is van, éber időszakai jól megfigyelhetően mindig ugyanakkor vannak. Erre különösen azért érdemes odafigyelned, mert míg meg nem szokja a külvilág rendjét, a születése utáni első pár hétben ezt az alvás-ébrenlét mintát fogja követni. Utána persze az Őt ért ingereknek köszönhetően rengeteget fog aludni, hogy fel tudja dolgozni a napi eseményeket, így akár hetente is változhat a napirend. 

Hossza 25-28 cm, súlya 300-400 g.

Mi történik Veled?

Nos, ha eddig nem tetted, akkor most már érdemes kicsit lassabb tempóra váltanod. Kisbabád ugyanis kezdi felismerni a Te ritmusodat és idővel fel is veszi azt. Azaz, ha éjszakai bagoly vagy, ne csodálkozz, ha babádat sem sikerül majd korán alvásra bírni.

Nem csak saját érdekedben, de már miatta is sokkal több pihenésre van már szükséged, arról nem is beszélve, hogy így a félidőn túl, arra is kell gondolnod, hamarosan erre nem igazán lesz már lehetőséged :-).

Előfordulhat, hogy mostanra azt tapasztalod, ereid a mellek, a has és a lábak bőrén átlátszanak. Ha fájdalommal nem is jár, azért figyelj oda, hogy minél kevesebbet állj vagy ülj sokat egy helyben.

Vizsgálat:

Esedékes ez idő tájt egy vérvizsgálat, mely a növekvő vérmennyiség vas tartalmát és az Rh ellenanyag vizsgálat ismétlését – megerősítését szolgálja. 

Általános ultrahang vizsgálat is következik (21-22. héten, erre már vidd magaddal a vérvizsgálat eredményét), mely a baba és a méhlepény egészségi állapotát hivatott figyelni – számodra pedig boldog pillanatokat szerezhet, ahogyan kisbabádat látod!

Tipp:

Ha lehet, sétálj napi rendszerességgel, vagy akár szerezz be kifejezetten kismamáknak való rugalmas harisnyát. Ne aggódj, ezek ma már pont olyan divatosak, mintha hétköznapit viselnél.

22.hét

Babád fejlődése:

Bőre még vöröses, de az erek már nem látszanak át, magzatmáz borítja egész kis testét. Mozgása már tenyérrel érzékelhető apa számára is – most indul csak az izgalmas időszak!

A fülecskéjében lévő csiga mostanra eléri végleges méretét, hallása így már kifejezetten jó odabenn. Hirtelen zajokra, kiabálásra így ijedten reagálhat.

Hossza 28 cm körüli, súlya 400-500 g.

Mi történik Veled?

A baba növekedési ütemének – és ezzel pocakod növekedésésnek – felgyorsulása miatt bőrödön viszkető, húzó érzés jelentkezhet. Kend olajjal vagy stria elleni krémmel.

Mivel egyre kisebb a hely odabenn, a pici pedig egyre többet mozog, mostantól előfordulhat, hogy gyomorégést vagy gyakoribb vizelési ingert érzel. Mindkettő annak köszönhető, hogy belső szerveid elhelyezkedése az egyre kisebb hely miatt megváltozik. Gyomrod felfelé kezd tolódni, így a gyomorszájhoz közelebb kerül a termelődő gyomorsav – ezért az esetleges égető érzés, a vizelési inger pedig annak köszönhető, hogy babád térhódítása miatt kevesebb vizelettel is telítettnek érzed hólyagod – mivel nincs nagy helye (és ez innentől kezdve egyre inkább így lesz).

Tipp:

Savlekötőt szedhetsz, de csak azt, amelyet orvosoddal egyeztettél, ha annyira elviselhetetlen a gyomorégés, enyhébb esetben azonban elegendő lehet, ha csak kéznél van egy kis rágcsálnivaló.

Vizeletproblémák elkerülése érdekében figyelj rá, hogy bárhová is indulsz, előtte látogasd meg a toalettet, illetve útvonalaidon nem árt, ha tudod, hogy hol van lehetőséged hasonló akcióra.

Vizeletcsepegéssel is találkozhatsz, erre nagyszerűek a gátizom gyakorlatok – azonban, míg megerősödnek, érdemes egy kicsit nagyobb tisztasági betéttel védened magad a kellemetlen szituációktól.

23.hét

Babád fejlődése:

Test arányai mostanra nagyjából megegyeznek egy újszülöttével, szemei már szinte teljesen kifejlődtek, de még csukva vannak, szivárványhártyája még nem pigmentált. Kisbabád már álmodik, így fontos, hogy nagyszerű élmények érjék Őt a nap folyamán. Hallgass zenét, beszélj hozzá, énekelj neki, simogasd – hadd álmodjon ezekről.

Ébren, ha hiszed, ha nem, már az érintés szerepét gyakorolja, idegrendszere ezzel készül a kinti létre.

Hossza 28-29cm, súlya kb.500g.

Mi történik Veled?

A 23. hét környékére a korábban említett változásokhoz nagyjából hozzászoktál, orvosod személyre szabott tanácsait betartva pedig – legyen szó plusz vitaminokról, mozgásról vagy egyébről – minden esélyed megvan arra, hogy problémamentes babavárás legyen a Tied.

Mostanra már biztosan több alkalommal is kaptál megerősítést kisbabátok neméről, így akár a semleges darabok mellett egy-két lányosabb/fiúsabb dologgal is készülhettek a picúr érkezésére (100% persze akkor lesz, ha már megszületett :-)).

Táplálkozási szempontból jó, ha ismét nagyobb hangsúlyt kapnak a B-vitamin tartalmú élelmiszerek, hogy a pici idegrendszerének fejlődését ezzel is minél jobban támogasd. A C-vitamin továbbra is elmaradhatatlan társad lehet, és ha orvosod úgy rendelte, akkor figyelj a folsav bevitelre is.

Vizsgálat:

Ez idő tájt esedékes (21-24. hét) a terheléses vércukor vizsgálat, a terhességi cukorbetegség szűrésére. Mindenképpen éhgyomorra menj, ha mást nem javasol orvosod. Van, akinek a helyszínen adnak cukros italt – ehhez vihetsz valódi citromlevet ízesítésnek), de előfordulhat az is, hogy megszabják, mit egyél, igyál otthon, ha egy órán belül beérsz a vizsgálatra.

Tipp:

Melleidet megvizsgálva megállapíthatod, hogy a bimbód megfelelően kiemelkedik-e. Ha ebben nem vagy biztos, már most beszerezhetsz akár patikában, akár bababoltban kapható bimbókiemelőt. Legjobb az, ha olyat választasz, ami egyben tejgyűjtő kagyló is – ennek szülés után hatalmas hasznát veszed majd!

A bimbókiemelő részét már most elkezdheted hordani, ha szükségesnek érzed, így az azt körülvevő gyűrű nyomásának hatására valóban kiemelkedik, megkönnyítve majd babád számára, hogy helyesen tudjon szopizni, ami nem utolsó sorban számodra a fájdalommentességet jelentheti. 

24.hét

Babád fejlődése:

Az úgynevezett „vízválasztó hét” – ha valamilyen oknál fogva korábban születik a vártnál, innentől fogva nagy esélye van a túlélésre, de a tüdő éretlensége miatt még nagyfokú orvosi figyelemre lenne szüksége.

Hossza 29-30 cm, súlya 600g körüli.

Mi történik Veled?

A baba növekedése elérheti már azt a szintet, hogy alsó bordáidnál időnként enyhe fájdalmat érezhetsz. Tartásodon változtatva segíthetsz ezen, arra azonban figyelj, hogy ne nyújtózz hirtelen. A gyorsan megfeszülő izmok megránthatják a méhet, annak falában pedig megpattanhat egy ér, ami koraszüléshez vezethet. Annyira messze van még a valódi szülési időpont, hogy – bár a 24. hét vízválasztó – még nagyon kockázatos lenne babádnak világra jönnie.

Tipp:

Normál esetben észre sem vesszük, hogy valamiért hirtelen odanyúlunk, hogyha megbillen vagy leesik. Az ilyen mozdulatoktól tartózkodj, ha lehet – hadd essen le bármi, ha akar. Sokkal többet veszíthetsz, ha a tárgyat megmentetted ugyan, de esetleg erőteljesebben meghúzódik a méhed!

További cikkeink

Biztonságos grillezés a kicsikkel

Ráharapni egy zöldfűszeres olajban pácolt, vajpuha csirkemellre, parázs felett sütött cukkinivel, padlizsánsalátával, szaftos, napon érett paradicsommal és egy szelet kovászos kenyérrel… ugye, neked is összefutott a nyál a szádban? Hm, de mi lesz a gyerekekkel, tüzet gyújtani, éles késekkel futkosni a házból ki-be nem éppen gyerekbarát program… pláne, ha a kismama vagy és hugi, öcsi éppen útban van…

Utazás, nyaralás és várandósság

Kismamáktól gyakori kérdésként hangzik el a nyári időszakban, hogy vajon mik azok a tevékenységek, amelyeket biztonsággal végezhetnek, elmehetnek-e a régóta tervezett utazásra, nyaralásra.

Hogyan ébredj kipihenten egy fárasztó nap után?

Egész nap azt hallod, hogy… Anya? Anyaa? Anyaaa? Apa? Apaa? Apaaa? S mire odaérsz, hogy lefektetted a gyerekeket, a lábadon alig állsz és csak bezuhansz az ágyba, miután a gyerekek elaludtak. De persze elaludni nem fogsz tudni, hiszen azon töröd az agyad, mit felejtettél el? Holnap mit csinálsz másként!? Úristen, a mosás! Másnap pedig minden kezdődik előröl, és olyan érzésed van, mintha csak pár perce hunytad volna le a szemed. 

Iskola- és ovikezdés: hogyan legyen zökkenőmentes -legalább otthon- a tanév?

Az ősz kezdete nem csak a nyár végét jelenti, hanem az új tanév kezdetét is. Akinek nincsen gyermeke, az is megérzi, hogy itt újabb év kezdődött: többen utaznak a tömegközlekedésen, nagyobb lesz az autós forgalom és az utcákon is többen sietnek a dolgukra. Ha pedig iskola vagy óvoda van a közelben, ez mind hatványozottan igaz. De mit tehetünk annak érdekében, hogy már az elején elcsípjük a rendetlenséget? Nézzük meg, hogy ebben az időszakban hol képes a leginkább megjelenni a kupi és mit lehet tenni ennek megakadályozására!

Házi kedvenceink: Cicák, Kutyák!

A szőrös családtagok mellé érkezik a gyermek? Nézzük, mik azok, amikre érdemes odafigyelned a gondtalan együttéléshez!

Várandósság hetekben – 20. hét

Babád fejlődése Már jól és biztosan érezhetőek a mozgások első baba esetén is. Forog, ugrál, úszkál, nem unatkozik és mivel a magzatvíz jelentős mennyiségben nő, így elég helye is van minderre. A méhed felső része a köldök magasságában található már. A véredből...

Várandósság hetekben – 19. hét

Babád fejlődése Babádnak egyre jobban nő a haja, bőrén pedig megindul a magzatmáz képződése. A magzatvízből kortyol a magzatmázból leváló darabkákkal együtt – ebből lesz majd a magzatszurok, az első béltartalom (sötétzöld, valóban szurokszerű).  Szívecskéje 140/perc...

Várandósság hetekben – 18. hét

Babád fejlődése Sokat mozog, boxol, forog, rugdos mostanra, így szinte biztos, hogy már érzed a pici mozgásait. Tejfogcsírái mögött a maradandó fogak csírái is kezdenek kialakulni – Neked ezért különösen fontos a kalciumban gazdag étkezésre figyelni! Kialakulnak az...

Várandósság hetekben – 17. hét

Babád fejlődése A babád elnyeri végleges formáját, de növekedése innentől gyors ütemben folytatódik. A zsírlerakódás megkezdődik a bőre alatt, így mire megszületik, már nem lesz ráncos. Kézujjai mellett már lábujját is kóstolgatja és a köldökzsinórt is szájába veszi -...

Falmatrica kisokos, avagy tippek és trükkök a falmatrica felhelyezéséhez

Az 5 részes falmatrica-cikksorozatunk első részében megnéztük, kiknek is ajánljuk a falmatricával való dekorálást. A mostani részben pedig megnézzük, mire érdemes figyelni a falmatricák felhelyezésekor.

Anyacsak1van – túlélőkalauz 2 kisgyerekhez

Éppen csak túl vagy a “nemalvásos” időszakon, végre jut egy pici időd magadra, mert a babád már 1-2 éves, szinte “önálló”. A nagyival is elvan, néha egyedül is játszik, sokat mosolyog. Esetleg már oviba megy, egyedül iszik, szépen fejlődik. És ekkor érkezik az örömhír: úton a kistesó! Mi lesz most? Hogyan fogsz tudni egyszerre két apróságot is ellátni, mindent megadni nekik? Hiszen nem tudsz kétfelé szakadni. Szeretnénk Neked segíteni pár hasznos tanáccsal.

Várandósság hetekben – 16. hét

Babád Kisbabádnak már szempillája is van, testét pedig egy piheszerű szőrzet borítja (ez a lanugo). A bőre olyan vékony, hogy átlátszanak rajta az erek. Végtagjai teljesen kifejlődtek, csontosodnak, ízületei is jól működnek; markol, rúg, bukfencezik – mint egy kis...

Várandósság hetekben – 15. hét

Babád Mivel a baba ízlelőbimbói már működnek – így a csípős ételeket, ha lehet, kerüld – hiszen a magzatvízben megjelenik az általad fogyasztott ételek íze. Szemöldöke is megjelenik lassan, bőre viszont olyan vékony, hogy az erecskék még átlátszanak rajta. Már hall is...