Rád várva 25 – 28. hét

25.hét

Babád fejlődése:

Egyre kisebb lesz a helye, így a tipikus magzati póz már megfigyelhető. Nem olyan megterhelő ez számára, hiszen 16-20 órát is alszik egy nap. Napi 3-4 liter magzatvizet nyel (ne aggódj, a magzatvíz folyamatosan termelődik)– ez 100g anyatej tápértékének felel meg, viszont emiatt, bár eddig is az volt, de mostantól különösen fontos, hogy Te magad mit eszel (milyen tápanyag és íz kerül a magzatvízbe). Nyelése miatt néha már csuklik, amit érezhetsz is, ütemes kis rángatózásként.

Hossza 30-31cm, súlya 700-800g. Kb heti 1 cm növekedéssel kell már számolni.

Mi történik Veled?

Hosszas álldogálás vagy ülés nélkül is előfordulhat, hogy megfájdul hátad, gerinced, begörcsöl lábad. Az első kettő oka az, hogy a baba növekedése miatt megváltozik tartásod, más és több izomra nehezedik terhelés, illetve a gerinced anatómiai görbületei is máshogyan alakulhatnak, ha nem eléggé erősek az azt tartó izmok. A lábgörcs vagy izomgörcs oka pedig többnyire a kalcium vagy magnézium hiánya. Mivel ezeket babád fejlődéséhez folyamatosan adagolja szervezeted – akár a Te rovásodra is, érdemes orvosoddal egyeztetve a megfelelő módon pótolni.

Tipp:

A kismama jóga pont arra hivatott, hogy rugalmasan tartsa tested úgy, hogy az babád számára is kellemesen masszírozó élmény legyen. Ha eddig nem kezdtél el semmilyen mozgást, most érdemes lehet ebbe belekezdened.

Állóképességed növekedésére nem csak amiatt van szükség, hogy a szülés könnyebben menjen, hanem azért is, mert vár még rád egy-két nagyobb bevásárlókörút. Ideje ugyanis a legtöbb dolgot beszereznetek, vagy ha ezen már túlvagytok, a még elmaradt kiegészítőket.

Érdemes gondolni a biztonságra – bár még távolinak tűnhet az az időpont, amikor babád a konnektorok körül nyúlkálhat, vagy fordulás közben beverheti buksiját -, olyan hamar repül az idő, hogy igazi áldás, ha csak be kell nyúlni egy sarokvédőért vagy konnektorba való dugaszolóért a fiókba.

26.hét

Babád fejlődése:

Hatalmas dolog történik Vele, hiszen nyitogatja szemecskéit! Csodálatos lenne arra emlékezni, milyen is, amikor megpillantjuk először mindazt, ami körülvesz bennünket! Bár még csak foltokat és árnyakat lát, a fény-sötétség, nappal-éjszaka váltakozását már érzékeli. Nagyszerű lehetőség ez egy kis játékra. Mivel már jól hall, nem csak a Te szívdobogásod, hanem a dallamos zene, vagy apukája duruzsoló hangja is megnyugtathatja. Már most hozzá tudod szoktatni egy-egy kedves dallamhoz, hogy az ismerős hangok majd idekint is megnyugtassák.

Hossza 32-33cm, súlya 900 g  körüli.

Mi történik Veled?

Ha beszereztél mindent és a babaszoba is készen várja kis lakóját (de legalább a tervet pontosan összeállítottad, hogy ha nem is Te, de párod és a szakemberek úgy tudják megvalósítani, ahogyan azt megálmodtad), ideje foglalkoznod a kórházi csomagok összeállításával.

Készíts egyet babád, egyet pedig saját magad számára, így biztosan nem keveredik össze holmitok, ha esetleg valami gyorsan kellene.

Tipp:

Érdemes abban a kórházban is érdeklődnöd, ahol szülni fogsz, hogy mire lesz szükséged. Több helyen biztosítanak ruhát a babának, de van, ahol mindent Neked kell vinned, illetve mást engedélyeznek – főleg a „Bababarát” jelzővel ellátott kórházakban.

27.hét

Babád fejlődése:

Hallórendszere szinte teljesen kifejlődött, így erőteljesen reagál minden hangra – egyre több lehetőséget adva Neked arra, hogy megismerd, milyen zenét, hangokat kedvel. Rá fogsz jönni a reakcióiból :-).

Hossza kb. 34cm, súlya kb. 1kg.

Mi történik Veled?

Az emberi – és azon belül különösen a női – szervezet, nagyon okosan van kitalálva. Olyan helyzeteket old meg, melyekről nem is tudunk és felkészít szituációkra, melyeket Neked magadnak kell majd megoldanod.

Ilyen szituáció például maga a szülés is, melyre azzal készül a szervezeted, hogy ekkortájt már érezhetsz apró összehúzódásokat. Míg ezek nem okoznak fájdalmat, nem járnak görccsel, addig nem kell aggódnod, persze, ha szeretnéd, jelezd orvosodnak.

Amire nagyon kell figyelned, azok a tartós fájdalom, görcs, szúró, égő érzés, nagyobb mértékű lábdagadás, láz, hirtelen fellépő hányás, hasmenés, vérzés, a megszokottnál lassabb magzatmozgás. Ezekben az esetekben haladéktalanul keresd fel orvosod!

Tipp:

Ha minden rendben van, akkor is próbálj óvakodni a hirtelen mozdulatok mellett azoktól a helyzetektől, melyek stresszesen hathatnak Rád. Hidd el, mindenre van megoldás, az pedig, ha még te is görcsölsz rajta, nem mozdítja előre a dolgokat.

Ha eddig még nem tetted meg, legfőbb ideje, hogy kiváltsd Várandós bőröndödet, mely hasznos mintákat, információs anyagokat tartalmaz. Regisztrálni a védőnődtől kapott csomagban lévő kóddal tudsz itt: www.babadirect.hu/pocak

28.hét

Babád fejlődése:

A szemét már ki teljesen tudja nyitni, gyakran pislog is. Járóreflexének köszönhetően már próbál lépkedni – ha vesédbe vagy húgyhólyagodba talál, azt biztosan fogod érezni. Mérete miatt a Te gyomrod egyre feljebb tolódik, így a gyomorsav miatt előfordulhat egy maró érzés. Néhány korty folyadék, pár falat segíthet ezen, de választhatsz biztonsággal szedhető savlekötő tablettát is.

Hossza 35-36 cm, súlya 1200g körüli.

Mi történik Veled?

– Tüdődnek is egyre kisebb helye van, ezért fáradékonyabb lehetsz, akár légszomj is előfordulhat. Lehetőség szerint inkább felpolcolt lábakkal pihenj, várakozz minden esetben – még munkahelyeden is, ha ülő munkát végzel.

– Akár pihenésről, akár alvásról van szó, próbálj oldaladra fordulni – így esik ugyanis a legkisebb terhelés gerincedre és az erekre.

– Ha eddig még nem történt, bár nem törvényszerű, de előfordulhat, hogy melleidből előtej szivárog – ettől ne ijedj meg.

– Lassan, de biztosan közeleg a szülés időpontja, így, ha eddig még nem gondolkoztál rajta, érdemes a kórházban utánajárni, milyen lehetőségeket biztosítanak számodra.

– Több helyen van mód vízben vajúdásra, aktív (alternatívra gondolt?) szülésre ( jöhetsz, mehetsz, ahogy kedved tartja), természetes szülésre (mindenféle fájdalomcsillapítás nélkül).

Tipp:

Ha a kemikáliák világa helyett a homeopátiás szereket helyezed előtérbe, fontos, hogy ezt egyeztesd orvosoddal, de leginkább szülésznőddel – hiszen Ő lesz veled az idő nagy részében.

Készíthetsz szülési tervet is, mely tényleg a Te szülésedről  szóljon (bátran kérj segítséget hozzá szülésznődtől vagy dúládtól).

Orvosod és szülésznőd mellett akár dúlát is fogadhatsz. Ő nem csak a szülésnél lesz jelen, de fel is készít arra, hogy számodra és babád számára is a legtökéletesebb élmény lehessen a szülés-születés folyamata. A kórházzal azonban mindenképpen egyeztess erről az igényedről is – van ahol a saját személyzeten kívül csak vezetői engedéllyel tartózkodhat külsős segítő.

További cikkeink

Kuckót a gyerekszobába! 🙂

SzaranyaEz lehet sátor, bunker, bármi, ami pont akkora, hogy gyermekünk, és még a testvér, vagy a legjobb barát elfér benne.  A saját gyerekszoba is személyes territóriumukat jelöli ki csemeténknek, de annak „védettsége” nem azonos a bunkiéval.  A saját bunkert a...

Te is mindent megoldasz mások helyett?

SzaranyaValamelyik nap kint voltunk reggel a kutyákkal a futiban. Fire egyik lába alatt átfutott a póráz. Ki tudott volna lépni belőle. Én lehajoltam és megemelve a lábát, megigazítottam a pórázt és elindultunk haza. Barátnőm rám nézett és megkérdezte, hogy ugye...

Napvédelem a gyermekek számára

Megérkezett a nyár, mindenki élvezi a napsütést. Azonban fontos odafigyelni a saját és gyermeikeink bőrére is. Enek fontosságáról nem lehet eleget beszélni , mindig aktuális téma. dr. Kovács Barbara a Caola Zrt. szakértője írt ebben a témában egy rendkívül hasznos...

Kinőtte a gyermeked a kiságyat?

Minden gyermek életében eljön az a pont, amikor kinövi a gyerekszobát. Ilyenkor aktuális a komplett ifjúsági-bútor vásárlás. Általában a 9 – 13 év közötti időszakban hangzik el leggyakrabban a kérdés: mikor alakítjuk át a szobámat?Hatalmas lépés ez a felnőtté...

Az Apavédő

Hogy miért lettem „Apavédő”? Számomra mit jelent ez?Hitvallásommá vált, hogy minden családfenntartónak legyen egy komoly személybiztosítási védelme.Ez egy nagyon szomorú történetnek köszönhető, ami gyökeresen megváltoztatta a szakmához való hozzáállásomat.2004....

Édesapák, nektek félig tele vagy félig üres az a bizonyos…?

Mindig beszélünk arról, hogy szegény nők, milyen szerepekben kell helytállni. Félreértés ne essék, három gyermekes anyukaként írok, és a saját életünkben is látom, hogy az édesapáknak pont ugyanolyan nehéz lavírozni a szerepeikben, ugyanúgy meg akarnak felelni, jól...

Iskolaérett család

Rengeteg szó esik arról, hogy egy nagycsoportos ovisnak mi mindent kell tudnia, minden készségekkel és kompetenciákkal kell rendelkeznie az első osztály megkezdése előtt. Emellett viszont nagyon kevés szó esik arról a holisztikus szemléletről, ami talán a siker kulcsa...

EQ az új IQ?

Ma már a csapból is folyik a sok beszélgetés az érzelmi intelligenciáról, azaz az EQ-ról. Pontosan mi is az EQ? Egyáltalán miért kell, és kinek kell? Mi a különbség az IQ és EQ között? A gyereknél szükséges-e, kell-e fejleszteni az EQ-t? Hiszen a szomszéd anyuka sem...

Férfiút! Nézzük most más szemüvegen át.

Férfiút! … Neked is a munkahelyi karrier ugrott be elsőre? Elhiszem. Nézzük most más szemüvegen át. Ismered a SHREK meséjét? Eszedbe jut a hagymás példa, ugye? Képzeld el, hogy hogyan épül fel az identitásod, ha egy képzeletbeli hagymaként tekintesz rá. Mik jutnak...

Mókás nyári játék ötletek a szünetre

A nyári szünet beköszöntével sok szülőnek fejtörést okoz, hogy milyen programokkal foglalja le gyermekét. Az óvodás korosztályt még jobban kell felügyelni, míg a kisiskolások hajlamosak látványosan unatkozni. Rengeteg érdekes program közül lehet válogatni a környéken,...