Rád várva 25 – 28. hét

25.hét

Babád fejlődése:

Egyre kisebb lesz a helye, így a tipikus magzati póz már megfigyelhető. Nem olyan megterhelő ez számára, hiszen 16-20 órát is alszik egy nap. Napi 3-4 liter magzatvizet nyel (ne aggódj, a magzatvíz folyamatosan termelődik)– ez 100g anyatej tápértékének felel meg, viszont emiatt, bár eddig is az volt, de mostantól különösen fontos, hogy Te magad mit eszel (milyen tápanyag és íz kerül a magzatvízbe). Nyelése miatt néha már csuklik, amit érezhetsz is, ütemes kis rángatózásként.

Hossza 30-31cm, súlya 700-800g. Kb heti 1 cm növekedéssel kell már számolni.

Mi történik Veled?

Hosszas álldogálás vagy ülés nélkül is előfordulhat, hogy megfájdul hátad, gerinced, begörcsöl lábad. Az első kettő oka az, hogy a baba növekedése miatt megváltozik tartásod, más és több izomra nehezedik terhelés, illetve a gerinced anatómiai görbületei is máshogyan alakulhatnak, ha nem eléggé erősek az azt tartó izmok. A lábgörcs vagy izomgörcs oka pedig többnyire a kalcium vagy magnézium hiánya. Mivel ezeket babád fejlődéséhez folyamatosan adagolja szervezeted – akár a Te rovásodra is, érdemes orvosoddal egyeztetve a megfelelő módon pótolni.

Tipp:

A kismama jóga pont arra hivatott, hogy rugalmasan tartsa tested úgy, hogy az babád számára is kellemesen masszírozó élmény legyen. Ha eddig nem kezdtél el semmilyen mozgást, most érdemes lehet ebbe belekezdened.

Állóképességed növekedésére nem csak amiatt van szükség, hogy a szülés könnyebben menjen, hanem azért is, mert vár még rád egy-két nagyobb bevásárlókörút. Ideje ugyanis a legtöbb dolgot beszereznetek, vagy ha ezen már túlvagytok, a még elmaradt kiegészítőket.

Érdemes gondolni a biztonságra – bár még távolinak tűnhet az az időpont, amikor babád a konnektorok körül nyúlkálhat, vagy fordulás közben beverheti buksiját -, olyan hamar repül az idő, hogy igazi áldás, ha csak be kell nyúlni egy sarokvédőért vagy konnektorba való dugaszolóért a fiókba.

26.hét

Babád fejlődése:

Hatalmas dolog történik Vele, hiszen nyitogatja szemecskéit! Csodálatos lenne arra emlékezni, milyen is, amikor megpillantjuk először mindazt, ami körülvesz bennünket! Bár még csak foltokat és árnyakat lát, a fény-sötétség, nappal-éjszaka váltakozását már érzékeli. Nagyszerű lehetőség ez egy kis játékra. Mivel már jól hall, nem csak a Te szívdobogásod, hanem a dallamos zene, vagy apukája duruzsoló hangja is megnyugtathatja. Már most hozzá tudod szoktatni egy-egy kedves dallamhoz, hogy az ismerős hangok majd idekint is megnyugtassák.

Hossza 32-33cm, súlya 900 g  körüli.

Mi történik Veled?

Ha beszereztél mindent és a babaszoba is készen várja kis lakóját (de legalább a tervet pontosan összeállítottad, hogy ha nem is Te, de párod és a szakemberek úgy tudják megvalósítani, ahogyan azt megálmodtad), ideje foglalkoznod a kórházi csomagok összeállításával.

Készíts egyet babád, egyet pedig saját magad számára, így biztosan nem keveredik össze holmitok, ha esetleg valami gyorsan kellene.

Tipp:

Érdemes abban a kórházban is érdeklődnöd, ahol szülni fogsz, hogy mire lesz szükséged. Több helyen biztosítanak ruhát a babának, de van, ahol mindent Neked kell vinned, illetve mást engedélyeznek – főleg a „Bababarát” jelzővel ellátott kórházakban.

27.hét

Babád fejlődése:

Hallórendszere szinte teljesen kifejlődött, így erőteljesen reagál minden hangra – egyre több lehetőséget adva Neked arra, hogy megismerd, milyen zenét, hangokat kedvel. Rá fogsz jönni a reakcióiból :-).

Hossza kb. 34cm, súlya kb. 1kg.

Mi történik Veled?

Az emberi – és azon belül különösen a női – szervezet, nagyon okosan van kitalálva. Olyan helyzeteket old meg, melyekről nem is tudunk és felkészít szituációkra, melyeket Neked magadnak kell majd megoldanod.

Ilyen szituáció például maga a szülés is, melyre azzal készül a szervezeted, hogy ekkortájt már érezhetsz apró összehúzódásokat. Míg ezek nem okoznak fájdalmat, nem járnak görccsel, addig nem kell aggódnod, persze, ha szeretnéd, jelezd orvosodnak.

Amire nagyon kell figyelned, azok a tartós fájdalom, görcs, szúró, égő érzés, nagyobb mértékű lábdagadás, láz, hirtelen fellépő hányás, hasmenés, vérzés, a megszokottnál lassabb magzatmozgás. Ezekben az esetekben haladéktalanul keresd fel orvosod!

Tipp:

Ha minden rendben van, akkor is próbálj óvakodni a hirtelen mozdulatok mellett azoktól a helyzetektől, melyek stresszesen hathatnak Rád. Hidd el, mindenre van megoldás, az pedig, ha még te is görcsölsz rajta, nem mozdítja előre a dolgokat.

Ha eddig még nem tetted meg, legfőbb ideje, hogy kiváltsd Várandós bőröndödet, mely hasznos mintákat, információs anyagokat tartalmaz. Regisztrálni a védőnődtől kapott csomagban lévő kóddal tudsz itt: www.babadirect.hu/pocak

28.hét

Babád fejlődése:

A szemét már ki teljesen tudja nyitni, gyakran pislog is. Járóreflexének köszönhetően már próbál lépkedni – ha vesédbe vagy húgyhólyagodba talál, azt biztosan fogod érezni. Mérete miatt a Te gyomrod egyre feljebb tolódik, így a gyomorsav miatt előfordulhat egy maró érzés. Néhány korty folyadék, pár falat segíthet ezen, de választhatsz biztonsággal szedhető savlekötő tablettát is.

Hossza 35-36 cm, súlya 1200g körüli.

Mi történik Veled?

– Tüdődnek is egyre kisebb helye van, ezért fáradékonyabb lehetsz, akár légszomj is előfordulhat. Lehetőség szerint inkább felpolcolt lábakkal pihenj, várakozz minden esetben – még munkahelyeden is, ha ülő munkát végzel.

– Akár pihenésről, akár alvásról van szó, próbálj oldaladra fordulni – így esik ugyanis a legkisebb terhelés gerincedre és az erekre.

– Ha eddig még nem történt, bár nem törvényszerű, de előfordulhat, hogy melleidből előtej szivárog – ettől ne ijedj meg.

– Lassan, de biztosan közeleg a szülés időpontja, így, ha eddig még nem gondolkoztál rajta, érdemes a kórházban utánajárni, milyen lehetőségeket biztosítanak számodra.

– Több helyen van mód vízben vajúdásra, aktív (alternatívra gondolt?) szülésre ( jöhetsz, mehetsz, ahogy kedved tartja), természetes szülésre (mindenféle fájdalomcsillapítás nélkül).

Tipp:

Ha a kemikáliák világa helyett a homeopátiás szereket helyezed előtérbe, fontos, hogy ezt egyeztesd orvosoddal, de leginkább szülésznőddel – hiszen Ő lesz veled az idő nagy részében.

Készíthetsz szülési tervet is, mely tényleg a Te szülésedről  szóljon (bátran kérj segítséget hozzá szülésznődtől vagy dúládtól).

Orvosod és szülésznőd mellett akár dúlát is fogadhatsz. Ő nem csak a szülésnél lesz jelen, de fel is készít arra, hogy számodra és babád számára is a legtökéletesebb élmény lehessen a szülés-születés folyamata. A kórházzal azonban mindenképpen egyeztess erről az igényedről is – van ahol a saját személyzeten kívül csak vezetői engedéllyel tartózkodhat külsős segítő.

További cikkeink

Biztonságos grillezés a kicsikkel

Ráharapni egy zöldfűszeres olajban pácolt, vajpuha csirkemellre, parázs felett sütött cukkinivel, padlizsánsalátával, szaftos, napon érett paradicsommal és egy szelet kovászos kenyérrel… ugye, neked is összefutott a nyál a szádban? Hm, de mi lesz a gyerekekkel, tüzet gyújtani, éles késekkel futkosni a házból ki-be nem éppen gyerekbarát program… pláne, ha a kismama vagy és hugi, öcsi éppen útban van…

Utazás, nyaralás és várandósság

Kismamáktól gyakori kérdésként hangzik el a nyári időszakban, hogy vajon mik azok a tevékenységek, amelyeket biztonsággal végezhetnek, elmehetnek-e a régóta tervezett utazásra, nyaralásra.

Hogyan ébredj kipihenten egy fárasztó nap után?

Egész nap azt hallod, hogy… Anya? Anyaa? Anyaaa? Apa? Apaa? Apaaa? S mire odaérsz, hogy lefektetted a gyerekeket, a lábadon alig állsz és csak bezuhansz az ágyba, miután a gyerekek elaludtak. De persze elaludni nem fogsz tudni, hiszen azon töröd az agyad, mit felejtettél el? Holnap mit csinálsz másként!? Úristen, a mosás! Másnap pedig minden kezdődik előröl, és olyan érzésed van, mintha csak pár perce hunytad volna le a szemed. 

Iskola- és ovikezdés: hogyan legyen zökkenőmentes -legalább otthon- a tanév?

Az ősz kezdete nem csak a nyár végét jelenti, hanem az új tanév kezdetét is. Akinek nincsen gyermeke, az is megérzi, hogy itt újabb év kezdődött: többen utaznak a tömegközlekedésen, nagyobb lesz az autós forgalom és az utcákon is többen sietnek a dolgukra. Ha pedig iskola vagy óvoda van a közelben, ez mind hatványozottan igaz. De mit tehetünk annak érdekében, hogy már az elején elcsípjük a rendetlenséget? Nézzük meg, hogy ebben az időszakban hol képes a leginkább megjelenni a kupi és mit lehet tenni ennek megakadályozására!

Házi kedvenceink: Cicák, Kutyák!

A szőrös családtagok mellé érkezik a gyermek? Nézzük, mik azok, amikre érdemes odafigyelned a gondtalan együttéléshez!

Várandósság hetekben – 20. hét

Babád fejlődése Már jól és biztosan érezhetőek a mozgások első baba esetén is. Forog, ugrál, úszkál, nem unatkozik és mivel a magzatvíz jelentős mennyiségben nő, így elég helye is van minderre. A méhed felső része a köldök magasságában található már. A véredből...

Várandósság hetekben – 19. hét

Babád fejlődése Babádnak egyre jobban nő a haja, bőrén pedig megindul a magzatmáz képződése. A magzatvízből kortyol a magzatmázból leváló darabkákkal együtt – ebből lesz majd a magzatszurok, az első béltartalom (sötétzöld, valóban szurokszerű).  Szívecskéje 140/perc...

Várandósság hetekben – 18. hét

Babád fejlődése Sokat mozog, boxol, forog, rugdos mostanra, így szinte biztos, hogy már érzed a pici mozgásait. Tejfogcsírái mögött a maradandó fogak csírái is kezdenek kialakulni – Neked ezért különösen fontos a kalciumban gazdag étkezésre figyelni! Kialakulnak az...

Várandósság hetekben – 17. hét

Babád fejlődése A babád elnyeri végleges formáját, de növekedése innentől gyors ütemben folytatódik. A zsírlerakódás megkezdődik a bőre alatt, így mire megszületik, már nem lesz ráncos. Kézujjai mellett már lábujját is kóstolgatja és a köldökzsinórt is szájába veszi -...

Falmatrica kisokos, avagy tippek és trükkök a falmatrica felhelyezéséhez

Az 5 részes falmatrica-cikksorozatunk első részében megnéztük, kiknek is ajánljuk a falmatricával való dekorálást. A mostani részben pedig megnézzük, mire érdemes figyelni a falmatricák felhelyezésekor.

Anyacsak1van – túlélőkalauz 2 kisgyerekhez

Éppen csak túl vagy a “nemalvásos” időszakon, végre jut egy pici időd magadra, mert a babád már 1-2 éves, szinte “önálló”. A nagyival is elvan, néha egyedül is játszik, sokat mosolyog. Esetleg már oviba megy, egyedül iszik, szépen fejlődik. És ekkor érkezik az örömhír: úton a kistesó! Mi lesz most? Hogyan fogsz tudni egyszerre két apróságot is ellátni, mindent megadni nekik? Hiszen nem tudsz kétfelé szakadni. Szeretnénk Neked segíteni pár hasznos tanáccsal.

Várandósság hetekben – 16. hét

Babád Kisbabádnak már szempillája is van, testét pedig egy piheszerű szőrzet borítja (ez a lanugo). A bőre olyan vékony, hogy átlátszanak rajta az erek. Végtagjai teljesen kifejlődtek, csontosodnak, ízületei is jól működnek; markol, rúg, bukfencezik – mint egy kis...

Várandósság hetekben – 15. hét

Babád Mivel a baba ízlelőbimbói már működnek – így a csípős ételeket, ha lehet, kerüld – hiszen a magzatvízben megjelenik az általad fogyasztott ételek íze. Szemöldöke is megjelenik lassan, bőre viszont olyan vékony, hogy az erecskék még átlátszanak rajta. Már hall is...