Rád várva 29 – 32. hét

29.hét

Babád fejlődése:

Haja már szépen megnőtt, amit 4D ultrahangon nagyszerűen láthatsz, bőre is láthatóan egyre kevésbé ráncos. Fejecskéjét már a fény felé fordítja, így kislámpával pocakodon átvilágítva játszhatsz akár Vele. Agya már tökéletesen tudja szabályozni a légzés funkciót és a testhőmérsékletet.

Hossza 36-38cm, súlya 1300-1400g.

Mi történik Veled?

Ha eddig még nem tetted meg, lassan érdemes kitalálnod és egyeztetned munkahelyeden, hogy meddig szeretnél még dolgozni. Lehet, hogy úgy érzed, semmi baj nincs azzal, ha az utolsó pillanatig ki sem szállsz a mókuskerékből, de hidd el, nem árt, ha van időd pihenni, lelkileg felkészülni kisbabád érkezésére.

Általános orvosi ajánlás szerint legalább 4 héttel a szülés várható időpontja előtt érdemes megkezdeni a szülési szabadságot, de ha szeretnéd, akár korábban is indíthatod azt – ilyenkor egyeztess orvosoddal, hogy írásos javaslatba adja azt. Nem baj, ha nincs különösebb teendőd, a belső nyugalom és csend nagyon fontos, nem csak Neked, de babád számára is. Ez lehet az az időszak, amikor igazán egymásra tudtok hangolódni – ne hagyd elveszni ezeket a pillanatokat.

Tipp:

Ha olyan munkahelyed van, próbáld feladataidat időben elvégezni, illetve gondoskodni arról, hogy míg nem vagy, addig valaki megfelelően helyettesítsen. Ha hosszabb időtartamra szándékozol babáddal maradni (1-3 év) valószínűleg határozott szerződéssel fel fognak venni valakit helyetted – az Ő betanítása, hogy majd minden a régi kerékvágásban várjon, valószínűleg a Te feladatod lesz.

Ha azonban szeretnél már a törvényi lehetőségek által biztosított fél év után újra munkába állni, lehetséges, hogy csak kollégáid közt kerülnek szétosztásra feladataid. Felkészítésükre mindenképpen szánj időt, hogy fél év múlva úgy tudd folytatni a munkát, mintha abból ki sem estél volna. Érdemes azonban megfontolni, hogy megéri-e ennyire hamar elválnod, akár fél napra is kisbabádtól. Ez az az időszak, amikor a legtöbbet tudja tanulni napról napra és minél több esemény, tapasztalat kapcsolja hozzád, annál erősebb lesz a jó értelemben vett kötődés köztetek.

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor az ember nem dönthet a szívének megfelelően, de ha mégis van erre lehetőséged, fontold meg.

30.hét

Babád fejlődése:

A testét borító szőr egyre inkább eltűnik, annak ellenére, hogy sok babának még mindig látható a fülecskéjén egy kevés a születése után (képzeld, mennyi lehetett rajta eredetileg :-)) Köhög, csuklik, ficánkol – ezeket már mind-mind érzed.

Hossza 38-39cm, súlya 1,5kg.

Mi történik Veled?

Ahogyan babád egyre tudatosabban próbálgatja, mi mindent is tud már, mozgásai közben újra és újra nyel a magzatvízből és csuklik. Ezt az ütemes kis rángatózást pedig méretének köszönhetően már nem csak érzed, de akár láthatod is. Próbálj minél többet pihenni, ahogyan jólesik, felállásnál azonban próbáld mindig megtámasztani pocakodat, hogy elkerüld annak megfeszülését. Előfordulhat, hogy légszomjat is érzel, ami teljesen normális, hiszen tüdődnek egyre kevesebb helye lesz.

Tipp:

Bár úgy érezheted, egyre kevesebb séta is kifáraszt, ne mondj le róla, hiszen a friss levegőre fokozottan szükséged van. Lassíts a tempón, vagy oszd el úgy a levegőzéseket, hogy egy kis séta után le tudj ülni, mondjuk egy parkban pár percre, majd megint séta. Nem számít, hogy lassan mindent dupla annyi idő alatt végzel el – a természet ezzel is a szülés utáni időszakra készít. Akkor úgyis le kell lassítanod a baba ritmusára.

31.hét

Babád fejlődése:

Egyre összetettebb mozgásokra képes idegrendszerének fejlődésével, körmei is az ujjak végéig érnek. Bőre már babarózsaszín és hőszabályozása is működik, tüdeje viszont még kicsit éretlen.

Innentől kezdve súlya, ami ezen a héten kb. 1600-1700 g gyorsabban nő, mint a hossza. Ez most 39-41 cm körül mozog.

Mi történik Veled?

Egyre erőteljesebben jelentkezhetnek a légszomj és a gyakori vizelési inger, mivel babád súlya ütemesen nő. Attól függően, hogy milyen irányba fekszik éppen, rugdoshatja hólyagodat vagy ráülhet, esetleg tüdődet tolhatja felfelé a kelleténél jobban, de gyomrodat sem fogja kímélni ebben az esetben.

Tipp:

Ha eddig még nem tetted meg, most már tényleg ideje összekészíteni a kórházi csomagokat, ha viszont készen állnak, egy utolsó ellenőrzést azért végezz, hogy valóban mindent összecsomagoltál-e? Nem árt, ha van egy lista a tetején, hogy mik azok, amiket csak indulás előtt teszel bele (pl. fogkefe, fésű, stb.), hogy ne akkor kelljen kapkodni, ha esetleg korábban szeretne világra jönni a baba, mint vártátok.

Mivel nem igazán lehet kiszámítani, hogy milyen forgalom lesz a kórházba menet, vagy várható-e aznap elterelés, baleset – érdemes legalább egy, de ha lehet, két alternatív útvonalat is keresni és le is járni azokat, hogy időben mennyi pluszt jelentenek. Van, hogy minden perc számít, a GPS pedig ugyan jól jöhet, de nem feltétlenül kell rá hagyatkozni.

32.hét

Babád fejlődése:

A nap nagy részét babád átalussza, helye is egyre kevesebb. Ha kisfiút vársz, heréi mostanra már leszálltak.

Hossza 41-43 cm, súlya 1800-2000g.

Mi történik Veled?

Tested egyre inkább felkészül a szülésre – egyre többször érezhetsz kisebb összehúzódásokat. Keringésedet egyre jobban terheli a megnövekedett vér és visszatartott víz mennyisége, így fontos, hogy minél többet tartsd lábaidat felpolcolva az ödéma és a visszeresedés elkerülése érdekében.

Ha várandósságod vége a meleg hónapokra esik, a vizesedés lehetősége jóval nagyobb, de ezért ne fogyassz kevesebb folyadékot, hiszen babád számára fontos, hogy a magzatvíz folyamatosan frissülhessen.

Tipp:

Mivel gyomrodnak egyre kisebb helye van, újra érezheted az égő érzést – kezeld ugyanúgy, mint várandósságod elején.  Készíts az ágy mellé pár falatot reggelre, és ha elindulsz, legyen nálad mindig valami rágcsálnivaló.

További cikkeink

Biztonságos grillezés a kicsikkel

Ráharapni egy zöldfűszeres olajban pácolt, vajpuha csirkemellre, parázs felett sütött cukkinivel, padlizsánsalátával, szaftos, napon érett paradicsommal és egy szelet kovászos kenyérrel… ugye, neked is összefutott a nyál a szádban? Hm, de mi lesz a gyerekekkel, tüzet gyújtani, éles késekkel futkosni a házból ki-be nem éppen gyerekbarát program… pláne, ha a kismama vagy és hugi, öcsi éppen útban van…

Utazás, nyaralás és várandósság

Kismamáktól gyakori kérdésként hangzik el a nyári időszakban, hogy vajon mik azok a tevékenységek, amelyeket biztonsággal végezhetnek, elmehetnek-e a régóta tervezett utazásra, nyaralásra.

Hogyan ébredj kipihenten egy fárasztó nap után?

Egész nap azt hallod, hogy… Anya? Anyaa? Anyaaa? Apa? Apaa? Apaaa? S mire odaérsz, hogy lefektetted a gyerekeket, a lábadon alig állsz és csak bezuhansz az ágyba, miután a gyerekek elaludtak. De persze elaludni nem fogsz tudni, hiszen azon töröd az agyad, mit felejtettél el? Holnap mit csinálsz másként!? Úristen, a mosás! Másnap pedig minden kezdődik előröl, és olyan érzésed van, mintha csak pár perce hunytad volna le a szemed. 

Iskola- és ovikezdés: hogyan legyen zökkenőmentes -legalább otthon- a tanév?

Az ősz kezdete nem csak a nyár végét jelenti, hanem az új tanév kezdetét is. Akinek nincsen gyermeke, az is megérzi, hogy itt újabb év kezdődött: többen utaznak a tömegközlekedésen, nagyobb lesz az autós forgalom és az utcákon is többen sietnek a dolgukra. Ha pedig iskola vagy óvoda van a közelben, ez mind hatványozottan igaz. De mit tehetünk annak érdekében, hogy már az elején elcsípjük a rendetlenséget? Nézzük meg, hogy ebben az időszakban hol képes a leginkább megjelenni a kupi és mit lehet tenni ennek megakadályozására!

Házi kedvenceink: Cicák, Kutyák!

A szőrös családtagok mellé érkezik a gyermek? Nézzük, mik azok, amikre érdemes odafigyelned a gondtalan együttéléshez!

Várandósság hetekben – 20. hét

Babád fejlődése Már jól és biztosan érezhetőek a mozgások első baba esetén is. Forog, ugrál, úszkál, nem unatkozik és mivel a magzatvíz jelentős mennyiségben nő, így elég helye is van minderre. A méhed felső része a köldök magasságában található már. A véredből...

Várandósság hetekben – 19. hét

Babád fejlődése Babádnak egyre jobban nő a haja, bőrén pedig megindul a magzatmáz képződése. A magzatvízből kortyol a magzatmázból leváló darabkákkal együtt – ebből lesz majd a magzatszurok, az első béltartalom (sötétzöld, valóban szurokszerű).  Szívecskéje 140/perc...

Várandósság hetekben – 18. hét

Babád fejlődése Sokat mozog, boxol, forog, rugdos mostanra, így szinte biztos, hogy már érzed a pici mozgásait. Tejfogcsírái mögött a maradandó fogak csírái is kezdenek kialakulni – Neked ezért különösen fontos a kalciumban gazdag étkezésre figyelni! Kialakulnak az...

Várandósság hetekben – 17. hét

Babád fejlődése A babád elnyeri végleges formáját, de növekedése innentől gyors ütemben folytatódik. A zsírlerakódás megkezdődik a bőre alatt, így mire megszületik, már nem lesz ráncos. Kézujjai mellett már lábujját is kóstolgatja és a köldökzsinórt is szájába veszi -...

Falmatrica kisokos, avagy tippek és trükkök a falmatrica felhelyezéséhez

Az 5 részes falmatrica-cikksorozatunk első részében megnéztük, kiknek is ajánljuk a falmatricával való dekorálást. A mostani részben pedig megnézzük, mire érdemes figyelni a falmatricák felhelyezésekor.

Anyacsak1van – túlélőkalauz 2 kisgyerekhez

Éppen csak túl vagy a “nemalvásos” időszakon, végre jut egy pici időd magadra, mert a babád már 1-2 éves, szinte “önálló”. A nagyival is elvan, néha egyedül is játszik, sokat mosolyog. Esetleg már oviba megy, egyedül iszik, szépen fejlődik. És ekkor érkezik az örömhír: úton a kistesó! Mi lesz most? Hogyan fogsz tudni egyszerre két apróságot is ellátni, mindent megadni nekik? Hiszen nem tudsz kétfelé szakadni. Szeretnénk Neked segíteni pár hasznos tanáccsal.

Várandósság hetekben – 16. hét

Babád Kisbabádnak már szempillája is van, testét pedig egy piheszerű szőrzet borítja (ez a lanugo). A bőre olyan vékony, hogy átlátszanak rajta az erek. Végtagjai teljesen kifejlődtek, csontosodnak, ízületei is jól működnek; markol, rúg, bukfencezik – mint egy kis...

Várandósság hetekben – 15. hét

Babád Mivel a baba ízlelőbimbói már működnek – így a csípős ételeket, ha lehet, kerüld – hiszen a magzatvízben megjelenik az általad fogyasztott ételek íze. Szemöldöke is megjelenik lassan, bőre viszont olyan vékony, hogy az erecskék még átlátszanak rajta. Már hall is...