Rád várva 33 – 36. hét

33. hét 

Babád fejlődése:

A pici már képes tájékozódni a méhen belül, szeme érzékeny a fényre – pupillája tágul és szűkül, így homályosan, de már látja a körvonalakat.

Kb. heti 25 dkg súlygyarapodással lehet számolni innentől kezdve, jelenlegi súlya 2000-2300 g között van. Hossza 42-44cm.

Mi történik Veled?

Ne csodálkozz, ha egyre nehezebben találod a megfelelő pozíciót alváshoz, pihenéshez. Bárhogyan is lesz kényelmes, pocakod megfelelő alátámasztásáról minden esetben gondoskodj, hogy ne húzódjon, feszüljön.

Pároddal is ideje beszélnetek arról, hogy a szex mennyire fér még bele az életetekbe, innentől kezdve ugyanis (az utolsó 6 hét) fokozza a koraszülés esélyét. Előfordulhat persze, hogy nem lesz tőle semmi probléma, ezt Nektek kell éreznetek.

Tipp:

Ha sikerült már szoptatós párnát beszerezned, tökéletes lehet pocakod megtámasztására.

  1. hét

Babád fejlődése:

Normál esetben babád már fejjel lefelé van (persze van, aki az utolsó hetekben fordul csak be), azaz befordult a szülőcsatornába és így is marad. Persze far és harántfekvéses babák esetében ez eltérő lesz, de ha ennek lehetősége fennáll, orvosod már biztosan tájékoztatott róla. Bőre rózsaszín és kisimult, ezt láthatod is 4D ultrahangon. Kevesebbet mozog, mert kevés a helye, de azt erőteljesen teszi, ami Neked akár fájhat is. Ilyenkor kezedet rátéve vagy kopogtatással jelezz nyugodtan Neki, hogy ez számodra nem volt túl kellemes – akár el is mondhatod neki. Koponyacsontok kivételével egyre keményebbek már csontjai, szeme ébrenlétkor nyitva van, alváskor pedig már becsukja.

Hossza 44-46cm, súlya 2200-2500g.

Mi történik Veled?

Egyre gyakrabban érezhetsz aggodalomra okot nem adó összehúzódásokat, ezeket azonban meg fogod tudni különböztetni a valódi fájásoktól – azok elhúzódóak, és mélyek.

Ha azonban bármilyen oknál fogva rózsaszínes folyást észlelnél (ez lehet magzatvíz szivárgás) vagy elfolyna hirtelen a magzatvized, mindenképpen jelezd orvosodnak ezt.

Szivárgás esetén nem biztos, hogy a szülés indul be, de előfordulhat, hogy fekve kell maradnod, akár kórházi megfigyeléssel a biztonságotok érdekében, a hátralévő időben.

Tipp:

Semmi olyan tevékenységet ne végezz, mellyel összenyomhatod a babát (pl: guggolva, előre hajolva feltörölni bármit, ami kiömlött a konyhában), hiszen akár a feszülő magzatburok, akár a méhlepényben futó erek bármelyike megpattanhat, szivárgást, vérzést okozva ezzel – és nem feltétlenül alul történnek ezek, ha pedig a burok felül reped, annak sürgősségi császár is lehet a vége. Nem éri meg kockáztatni. Határozottan figyelj arra is, hogy ne nyújtózz magasra, és ne végezz hirtelen mozdulatokat sem, hogy a húzódás legkisebb lehetőségét is elkerüld. Bár babád már minden szempontból készen áll arra, hogy megszülessen, még mindig inkubátorban kellene lennie, ha ezen a héten születne.

35.hét

Babád fejlődése:

Babád egyre többet van ébren, mozgásai viszont már erőteljesen korlátozottak a rendelkezésére álló hely szűke miatt, így csak abban az esetben mozdul, ha valamire reagál vagy valami számára kényelmetlen.

Hossza 45-47cm, súlya 2400-2600g

Mi történik Veled?

– Lassan búcsúzkodj munkatársaidtól, ha sikerült jó időbeosztással szervezni feladataid átadását, a héten már csak „megfigyelőként” kell jelen lenned.

– Hosszabb utazásra már ne indulj, de ha mégis szükséges, akkor iktass be több pihenőt, amikor tudsz mozogni egy kicsit.

– A legnagyobb kényelmetlenséget a medencetáji fájdalom okozhatja ez idő tájt, szalagjaid ugyanis a rájuk nehezedő tehertől megnyúlnak, a medence csontjai pedig távolabb kerülnek egymástól, hogy a baba fejének legyen elegendő helye.

Tipp:

Kezdd el megszervezni, hogy a baba érkezése előtti utolsó nagyobb takarításban ki és hogyan fog tudni segíteni Neked, hiszen a hajlongás, nyújtózással járó mozdulat már nem Neked való, takarítás során pedig azért nem árt, ha valaki le tud hajolni és fel tud nyúlni egy polcra bizonyos dolgokért. 

36.hét

Babád fejlődése:

Ébrenlét-alvás ciklusai kezdenek a napnak megfelelővé válni, te is érezheted, amint este elcsendesül, majd reggel mozgolódva ébred. Fejét hang és fény hatására irányba fordítja – játssz vele nyugodtan! 

Szívritmusa már 120-160/perc – ami hozzánk képest nagyon soknak tűnik, de neki ez a normális, hossza 46-48 cm, súlya 2600-2800g.

Mi történik Veled?

Ha minden igaz, munkahelyeden már elbúcsúztál, holmid és a babáé már összepakolva vár, útvonalak lejárva és lemérve. Előfordulhat, hogy a kellemetlenségek listája, mint légszomj, gyomorégés, gyakori vizelés – tovább bővül az aranyér problémájával, de ez ellen fel tudod venni a küzdelmet.

Vizsgálat:

Ettől a héttől hetente kell részt venned CTG (magzati szív ultrahang) vizsgálaton és akár a méhszáj tapintásos vizsgálatán részt venned – ezt mindig az adott állapot alapján szakorvosod dönti el.

Tipp:

Pihenj, pihenj és pihenj, egyél minél több rostokban gazdag ételt és fogyassz elegendő folyadékot, hogy elkerülhesd az aranyér kellemetlen tüneteit, melyek a medencére nehezedő terhelés miatt bármikor megjelenhetnek.

További cikkeink

Kuckót a gyerekszobába! 🙂

SzaranyaEz lehet sátor, bunker, bármi, ami pont akkora, hogy gyermekünk, és még a testvér, vagy a legjobb barát elfér benne.  A saját gyerekszoba is személyes territóriumukat jelöli ki csemeténknek, de annak „védettsége” nem azonos a bunkiéval.  A saját bunkert a...

Te is mindent megoldasz mások helyett?

SzaranyaValamelyik nap kint voltunk reggel a kutyákkal a futiban. Fire egyik lába alatt átfutott a póráz. Ki tudott volna lépni belőle. Én lehajoltam és megemelve a lábát, megigazítottam a pórázt és elindultunk haza. Barátnőm rám nézett és megkérdezte, hogy ugye...

Napvédelem a gyermekek számára

Megérkezett a nyár, mindenki élvezi a napsütést. Azonban fontos odafigyelni a saját és gyermeikeink bőrére is. Enek fontosságáról nem lehet eleget beszélni , mindig aktuális téma. dr. Kovács Barbara a Caola Zrt. szakértője írt ebben a témában egy rendkívül hasznos...

Kinőtte a gyermeked a kiságyat?

Minden gyermek életében eljön az a pont, amikor kinövi a gyerekszobát. Ilyenkor aktuális a komplett ifjúsági-bútor vásárlás. Általában a 9 – 13 év közötti időszakban hangzik el leggyakrabban a kérdés: mikor alakítjuk át a szobámat?Hatalmas lépés ez a felnőtté...

Az Apavédő

Hogy miért lettem „Apavédő”? Számomra mit jelent ez?Hitvallásommá vált, hogy minden családfenntartónak legyen egy komoly személybiztosítási védelme.Ez egy nagyon szomorú történetnek köszönhető, ami gyökeresen megváltoztatta a szakmához való hozzáállásomat.2004....

Édesapák, nektek félig tele vagy félig üres az a bizonyos…?

Mindig beszélünk arról, hogy szegény nők, milyen szerepekben kell helytállni. Félreértés ne essék, három gyermekes anyukaként írok, és a saját életünkben is látom, hogy az édesapáknak pont ugyanolyan nehéz lavírozni a szerepeikben, ugyanúgy meg akarnak felelni, jól...

Iskolaérett család

Rengeteg szó esik arról, hogy egy nagycsoportos ovisnak mi mindent kell tudnia, minden készségekkel és kompetenciákkal kell rendelkeznie az első osztály megkezdése előtt. Emellett viszont nagyon kevés szó esik arról a holisztikus szemléletről, ami talán a siker kulcsa...

EQ az új IQ?

Ma már a csapból is folyik a sok beszélgetés az érzelmi intelligenciáról, azaz az EQ-ról. Pontosan mi is az EQ? Egyáltalán miért kell, és kinek kell? Mi a különbség az IQ és EQ között? A gyereknél szükséges-e, kell-e fejleszteni az EQ-t? Hiszen a szomszéd anyuka sem...

Férfiút! Nézzük most más szemüvegen át.

Férfiút! … Neked is a munkahelyi karrier ugrott be elsőre? Elhiszem. Nézzük most más szemüvegen át. Ismered a SHREK meséjét? Eszedbe jut a hagymás példa, ugye? Képzeld el, hogy hogyan épül fel az identitásod, ha egy képzeletbeli hagymaként tekintesz rá. Mik jutnak...

Mókás nyári játék ötletek a szünetre

A nyári szünet beköszöntével sok szülőnek fejtörést okoz, hogy milyen programokkal foglalja le gyermekét. Az óvodás korosztályt még jobban kell felügyelni, míg a kisiskolások hajlamosak látványosan unatkozni. Rengeteg érdekes program közül lehet válogatni a környéken,...