Rád várva 33 – 36. hét

33. hét 

Babád fejlődése:

A pici már képes tájékozódni a méhen belül, szeme érzékeny a fényre – pupillája tágul és szűkül, így homályosan, de már látja a körvonalakat. Érzékeli a különbséget világosság és sötétség között. Már majdnem olyan, mint születésekor, csak egy kis “babaháj” hiányzik róla. Valószínűleg már fejjel lefelé helyezkedik el, hiszen egyre kevesebb helye lesz a forgásra.

Kb. heti 25 dkg súlygyarapodással lehet számolni innentől kezdve, jelenlegi súlya 2000-2300 g között van. Hossza 42-44cm.

Mi történik Veled?

Ne csodálkozz, ha egyre nehezebben találod a megfelelő pozíciót alváshoz, pihenéshez. Bárhogyan is lesz kényelmes, pocakod megfelelő alátámasztásáról minden esetben gondoskodj, hogy ne húzódjon, feszüljön.

Ehhez ötleteket a 31. hétnél találsz. Ne felejtsd, a kispárnák válhatnak ilyenkor a legjobb barátoddá. 🙂

Pároddal is ideje beszélnetek arról, hogy a szex mennyire fér még bele az életetekbe, innentől kezdve ugyanis (az utolsó 6 hét) fokozza a koraszülés esélyét. Előfordulhat persze, hogy nem lesz tőle semmi probléma, de a kockázatról minden esetben Nektek kell döntenetek. Ha orvosod jelezte, hogy már megnyílt a méhszájad, vagy mélyen fekvő a méhlepényed, akkor a fertőzésveszély miatt már ne szeretkezzetek! Ilyenkor is jóleső lehet csókkal, öleléssel, simogatással kényeztetni egymást.

Tipp:

Ha sikerült már szoptatós párnát beszerezned, tökéletes lehet pocakod megtámasztására.

34. hét

Babád fejlődése:

Normál esetben babád már fejjel lefelé van (persze van, aki az utolsó hetekben fordul csak be), azaz befordult a szülőcsatornába és így is marad. Persze far és harántfekvéses babák esetében ez eltérő lesz, de ha ennek lehetősége fennáll, orvosod már biztosan tájékoztatott róla. Bőre rózsaszín és kisimult, ezt láthatod is 4D ultrahangon. Kevesebbet mozog, mert kevés a helye, de azt erőteljesen teszi, ami Neked akár fájhat is. Ilyenkor kezedet rátéve vagy kopogtatással jelezz nyugodtan Neki, hogy ez számodra nem volt túl kellemes – akár el is mondhatod neki. A koponyacsontok kivételével egyre keményebbek már csontjai, szeme ébrenlétkor nyitva van, alváskor pedig már becsukja.

Hossza 44-46cm, súlya 2200-2500g.

Mi történik Veled?

A mellkasod alsó része érzékenyebbé válhat, ahogy a méh felnyomja azt. A köldököd kifeszülhet és elsimulhat, de az is lehet, hogy kidomborodik. Ne izgulj, a szülés után visszatér a normál állapotába. A baba megnövekedett súlya már olykor valóságos “teherré” változik, így igyekezz minél többet pihenni, s ne feledkezz meg a medencealji tornáról sem, hiszen ezek az izmok most nagy munkát végeznek. A medence ízületei is tágulnak, előkészülve a szülésre, így ezen a területen sokkal lazábbnak érezheted magad. 

Egyre gyakrabban érezhetsz aggodalomra okot nem adó összehúzódásokat, ezeket azonban meg fogod tudni különböztetni a valódi fájásoktól – azok elhúzódóak, és mélyek és nem múlnak el helyzetváltoztatás hatására sem. A biztos tudás megszerzése érdekében, hogy ne legyenek benned kérdőjelek, mindenképpen iratkozz be egy szülésfelkészítő tanfolyamra pároddal  együtt.

Ha azonban bármilyen oknál fogva rózsaszínes folyást észlelnél (ez lehet magzatvíz szivárgás) vagy elfolyna hirtelen a magzatvized, mindenképpen jelezd orvosodnak!

Szivárgás esetén nem biztos, hogy a szülés indul be, de előfordulhat, hogy fekve kell maradnod, akár kórházi megfigyeléssel a biztonságotok érdekében, a hátralévő időben.

Tipp:

Semmi olyan tevékenységet ne végezz, mellyel összenyomhatod a babát (pl: guggolva, előre hajolva feltörölni bármit, ami kiömlött a konyhában), hiszen akár a feszülő magzatburok, akár a méhlepényben futó erek bármelyike megpattanhat, szivárgást, vérzést okozva ezzel – és nem feltétlenül alul történnek ezek, ha pedig a burok felül reped, annak sürgősségi császár is lehet a vége. Nem éri meg kockáztatni. Határozottan figyelj arra is, hogy ne nyújtózz magasra, és ne végezz hirtelen mozdulatokat sem, hogy a húzódás legkisebb lehetőségét is elkerüld. Bár babád már minden szempontból készen áll arra, hogy megszülessen, még mindig inkubátorban kellene lennie, ha ezen a héten születne, hiszen a tüdőnek még szüksége van az érésre.

35.hét

Babád fejlődése:

Babád egyre többet van ébren, mozgásai viszont már erőteljesen korlátozottak a rendelkezésére álló hely szűke miatt, így csak abban az esetben mozdul, ha valamire reagál vagy valami számára kényelmetlen.

Hossza 45-47cm, súlya 2400-2600g

Mi történik Veled?

A legnagyobb kényelmetlenséget a medencetáji fájdalom okozhatja ez idő tájt, szalagjaid ugyanis a rájuk nehezedő tehertől megnyúlnak, a medence csontjai pedig távolabb kerülnek egymástól, hogy a baba fejének legyen elegendő helye. Ez a járásodat is megváltoztathatja, s elkezdhetsz “kacsásan”, “macisan”, “pingvinesen” járni.

A hormonális változások nem kímélik az idegrendszeredet, amire rájön még a nem alvásból adódó fáradtság, a szülés közeledtétől való aggodalom, s már benne is vagy a stressz csapdában. Próbálj meg mélyeket lélegezni, elegendőt pihenni, számodra kellemes dolgokkal foglalatoskodni. Egy jó séta, a természet, a mozgás mindig segít.

Tipp:

– Lassan búcsúzkodj munkatársaidtól, ha sikerült jó időbeosztással szervezni feladataid átadását, a héten már csak „megfigyelőként” kell jelen lenned.

– Hosszabb utazásra már ne indulj, de ha mégis szükséges, akkor iktass be több pihenőt, amikor tudsz mozogni egy kicsit.

– Kezdd el megszervezni, hogy a baba érkezése előtti utolsó nagyobb takarításban ki és hogyan fog tudni segíteni Neked, hiszen a hajlongás, guggolás, nyújtózással járó mozdulat már nem Neked való.  

36.hét

Babád fejlődése:

A magzatod már kitölti a méhet, így minden mozdulatát bokszolásnak, rugdosásnak érezheted. Már egy kis zsír is rakódott a bőre alá, így szépen kerekedik, amit születéséig folytatni is fog. A körmöcskéi már elérték az ujjvégeket a kezén és a lábán is. Ha fiú babát vársz, heréi már leszálltak. Valószínűleg mostanra már fejével beilleszkedett a medencédbe, így a vízelési inger még gyakoribbá válhat.

Ébrenlét-alvás ciklusai kezdenek a napnak megfelelővé válni, te is érezheted, amint este elcsendesül, majd reggel mozgolódva ébred. Fejét hang és fény hatására irányba fordítja – játssz vele nyugodtan! Apukát is bátran vondd be, hogy beszéljen hozzá.

Szívritmusa már 120-160/perc – ami hozzánk képest nagyon soknak tűnik, de neki ez a normális, hossza 46-48 cm, súlya 2600-2800g.

Mi történik Veled?

Ha minden igaz, munkahelyeden már elbúcsúztál, holmid és a babáé már összepakolva vár, útvonalak lejárva és lemérve. Előfordulhat, hogy a kellemetlenségek listája, mint légszomj, gyomorégés, gyakori vizelés, hátfájás, derékfájás, hangulatingadozás, fáradtság, rossz közérzet – tovább bővül az aranyér problémájával, de ez ellen fel tudod venni a küzdelmet a rendszeresen végzett gátizomtorna gyakorlatokkal.

Vizsgálat:

Ettől a héttől hetente kell részt venned CTG (magzati szív ultrahang) vizsgálaton és akár a méhszáj tapintásos vizsgálatán részt venned – ezt mindig az adott állapot alapján szakorvosod dönti el.

Tipp:

Pihenj, pihenj és pihenj, egyél minél több rostokban gazdag ételt és fogyassz elegendő folyadékot, hogy elkerülhesd az aranyér kellemetlen tüneteit, melyek a medencére nehezedő terhelés miatt bármikor megjelenhetnek.

További cikkeink

Biztonságos grillezés a kicsikkel

Ráharapni egy zöldfűszeres olajban pácolt, vajpuha csirkemellre, parázs felett sütött cukkinivel, padlizsánsalátával, szaftos, napon érett paradicsommal és egy szelet kovászos kenyérrel… ugye, neked is összefutott a nyál a szádban? Hm, de mi lesz a gyerekekkel, tüzet gyújtani, éles késekkel futkosni a házból ki-be nem éppen gyerekbarát program… pláne, ha a kismama vagy és hugi, öcsi éppen útban van…

Utazás, nyaralás és várandósság

Kismamáktól gyakori kérdésként hangzik el a nyári időszakban, hogy vajon mik azok a tevékenységek, amelyeket biztonsággal végezhetnek, elmehetnek-e a régóta tervezett utazásra, nyaralásra.

Hogyan ébredj kipihenten egy fárasztó nap után?

Egész nap azt hallod, hogy… Anya? Anyaa? Anyaaa? Apa? Apaa? Apaaa? S mire odaérsz, hogy lefektetted a gyerekeket, a lábadon alig állsz és csak bezuhansz az ágyba, miután a gyerekek elaludtak. De persze elaludni nem fogsz tudni, hiszen azon töröd az agyad, mit felejtettél el? Holnap mit csinálsz másként!? Úristen, a mosás! Másnap pedig minden kezdődik előröl, és olyan érzésed van, mintha csak pár perce hunytad volna le a szemed. 

Iskola- és ovikezdés: hogyan legyen zökkenőmentes -legalább otthon- a tanév?

Az ősz kezdete nem csak a nyár végét jelenti, hanem az új tanév kezdetét is. Akinek nincsen gyermeke, az is megérzi, hogy itt újabb év kezdődött: többen utaznak a tömegközlekedésen, nagyobb lesz az autós forgalom és az utcákon is többen sietnek a dolgukra. Ha pedig iskola vagy óvoda van a közelben, ez mind hatványozottan igaz. De mit tehetünk annak érdekében, hogy már az elején elcsípjük a rendetlenséget? Nézzük meg, hogy ebben az időszakban hol képes a leginkább megjelenni a kupi és mit lehet tenni ennek megakadályozására!

Házi kedvenceink: Cicák, Kutyák!

A szőrös családtagok mellé érkezik a gyermek? Nézzük, mik azok, amikre érdemes odafigyelned a gondtalan együttéléshez!

Várandósság hetekben – 20. hét

Babád fejlődése Már jól és biztosan érezhetőek a mozgások első baba esetén is. Forog, ugrál, úszkál, nem unatkozik és mivel a magzatvíz jelentős mennyiségben nő, így elég helye is van minderre. A méhed felső része a köldök magasságában található már. A véredből...

Várandósság hetekben – 19. hét

Babád fejlődése Babádnak egyre jobban nő a haja, bőrén pedig megindul a magzatmáz képződése. A magzatvízből kortyol a magzatmázból leváló darabkákkal együtt – ebből lesz majd a magzatszurok, az első béltartalom (sötétzöld, valóban szurokszerű).  Szívecskéje 140/perc...

Várandósság hetekben – 18. hét

Babád fejlődése Sokat mozog, boxol, forog, rugdos mostanra, így szinte biztos, hogy már érzed a pici mozgásait. Tejfogcsírái mögött a maradandó fogak csírái is kezdenek kialakulni – Neked ezért különösen fontos a kalciumban gazdag étkezésre figyelni! Kialakulnak az...

Várandósság hetekben – 17. hét

Babád fejlődése A babád elnyeri végleges formáját, de növekedése innentől gyors ütemben folytatódik. A zsírlerakódás megkezdődik a bőre alatt, így mire megszületik, már nem lesz ráncos. Kézujjai mellett már lábujját is kóstolgatja és a köldökzsinórt is szájába veszi -...

Falmatrica kisokos, avagy tippek és trükkök a falmatrica felhelyezéséhez

Az 5 részes falmatrica-cikksorozatunk első részében megnéztük, kiknek is ajánljuk a falmatricával való dekorálást. A mostani részben pedig megnézzük, mire érdemes figyelni a falmatricák felhelyezésekor.

Anyacsak1van – túlélőkalauz 2 kisgyerekhez

Éppen csak túl vagy a “nemalvásos” időszakon, végre jut egy pici időd magadra, mert a babád már 1-2 éves, szinte “önálló”. A nagyival is elvan, néha egyedül is játszik, sokat mosolyog. Esetleg már oviba megy, egyedül iszik, szépen fejlődik. És ekkor érkezik az örömhír: úton a kistesó! Mi lesz most? Hogyan fogsz tudni egyszerre két apróságot is ellátni, mindent megadni nekik? Hiszen nem tudsz kétfelé szakadni. Szeretnénk Neked segíteni pár hasznos tanáccsal.

Várandósság hetekben – 16. hét

Babád Kisbabádnak már szempillája is van, testét pedig egy piheszerű szőrzet borítja (ez a lanugo). A bőre olyan vékony, hogy átlátszanak rajta az erek. Végtagjai teljesen kifejlődtek, csontosodnak, ízületei is jól működnek; markol, rúg, bukfencezik – mint egy kis...

Várandósság hetekben – 15. hét

Babád Mivel a baba ízlelőbimbói már működnek – így a csípős ételeket, ha lehet, kerüld – hiszen a magzatvízben megjelenik az általad fogyasztott ételek íze. Szemöldöke is megjelenik lassan, bőre viszont olyan vékony, hogy az erecskék még átlátszanak rajta. Már hall is...