Rád várva 37 – 40. hét

37. hét

Babád fejlődése:

Piheszőrök lassan eltűnnek, legtovább a karokon, háton és fülecskék élein maradnak – akár születése után is. Ne félj, ezek idővel kihullanak! Már nem tud nagy mozdulatokat tenni csak fészkelődni a helyszűke miatt, így egy-egy mozdulata kellemetlen lehet számodra. Nem erőből teszi ezeket és nem is szándékosan, ha megsimogatod, beszélsz, hozzá, énekelsz Neki, figyelni fog rá, így megnyugszik és nem fog forgolódni.

Hossza 47-49 cm, súlya 3000g körüli.

Vizsgálat:

A hetente esedékes CTG és az orvosod által szükségesnek tartott vizsgálatok várhatnak Rád, pl. vérnyomás, vizelet illetve a méhszáj tágasságától függően javasolt egyéb vizsgálat.

Mi történik Veled?

Mostanra úgy érezheted, nagyon eleged lett mindenből, de ne add fel, már nagyon a végén jártok, kitartás! Hogy valami jót is mondjak, a héten – de legkésőbb a jövő héten – babád fejecskéje leszáll a medencédbe, így, a korábbiakhoz képest jelentős megkönnyebbülést érezhetsz. Kevésbé nyomja el szerveidet, kapsz levegőt is, mi kellhet még :-)?

Amire figyelj, hogy mivel a baba feje már leszállt, ha kellemetlennek érzed az ülést, inkább kicsit lecsúszva, vagy fekve pihenj!

Tipp:

A heti CTG vizsgálataidat nagy valószínűséggel szülésznőd végzi, ha szülési tervvel készülsz, akkor azt is érdemes már most átadnod orvosodnak és szülésznődnek is, hiszen, ha akkor találkoznak vele, amikor már a szülőszobára kerülsz, nem biztos, hogy lesz idejük tüzetesen átolvasni.

38.hét

Babád fejlődése:

Bokáján, csuklóján már láthatóak a babákra jellemző kis zsírpárnák – ez az érettség jele, feje normál fekvés esetén már a medenceüregben van. Körmei túlnőnek a körömágyon, így lehet, hogy kicsit összekarmincálva jön világra – sebei azonban hihetetlen gyorsan gyógyulnak, majd meglátod. Tüdeje, agya, idegi funkciói minden nap érettebbek – ez utóbbiak tini korig meg sem állnak (bár ezt akkor majd másképpen fogod érezni :-)).

Hossza 48-50 cm, súlya kb 3100g.

Mi történik Veled?

A baba feje ugyan mostanra valószínűleg már a medencédben van és ennek köszönhetően a légzési panaszok és gyomorbántalmak átmenetileg csökkentek, a pici még növekszik egy kicsit, úgyhogy a hátralévő 2 hétben talpacskái újra elérhetik a bordáidat.

Vizsgálat:

A hetente esedékes CTG és az orvosod által szükségesnek tartott vizsgálatok várhatnak Rád, pl.vérnyomás, vizelet illetve a méhszáj tágasságától függően javasolt egyéb vizsgálat. Míg készül a CTG, addig van időd beszélgetni szülésznőddel arról, hogy sikerült-e átolvasnia szülési tervedet.

Tipp:

Fogyassz kevesebb sóban és fűszerekben gazdag ételt, mivel ezek fokozzák a vízvisszatartást – erre pedig az ödémásodás miatt most nem nagyon van szükséged.

Jót teszel azonban magaddal, ha K-vitaminban gazdag dolgokat eszel várandósságod vége felé, mivel ez segíti a véralvadást, ami hamarosan jó szolgálatot tesz.

39.hét

Babád fejlődése:

Tüdeje teljesen kifejlett, nagy újdonság az érési folyamatokon túl már nem történik, hiszen bármelyik pillanatban meg is születhet akár kisbabád.

Hossza 49-51cm, súlya kb. 3200g.

Vizsgálat:

A hetente esedékes CTG és az orvosod által szükségesnek tartott vizsgálatok várhatnak Rád, pl.vérnyomás, vizelet illetve a méhszáj tágasságától függően javasolt egyéb vizsgálat.

Mi történik Veled?

Most már szinte biztos, hogy érezhetsz jósló fájásokat is az apróbb méhösszehúzódások mellett. Onnan tudod megkülönböztetni a valódi fájásoktól, hogy ezek rövid ideig tartanak és a testhelyzet változtatásával elmúlnak. A valódiak hosszabban tartanak, és nem múlnak el, akárhogyan is mozogsz, bizonyos időközönként pedig visszatérnek – ezek az indulást is jelzik egyben. 

Ha kétségeid vannak, figyeld az órát – előfordulhat, hogy a valódi fájások 20 percenként jönnek, majd 10, 7, 5, 3, 2, 1 percre csökken sűrűségük, de az is lehet, hogy rögtön az 5 percesek indulnak, azokat pedig a 2percesek követik. Ez előre talán az alapján sejthető, hogy a családban (főleg anyai ágon) eddig milyen tendencia volt, ha volt, illetve következtetni lehet rá az alapján, hogy a medence csontjai mennyire távolodtak el egymástól.

Ha a babának van elegendő helye, túl sok minden nem állhat útjában, hogy gyorsan világra jöhessen.  

Tipp:

A héten párodat, vagy akivel a kórházba mész, készítsd fel, hogy bármelyik pillanatban szükség lehet az indulásra, így nem árt, ha ezt a munkahelyén Ő is jelzi.

Ha úgy érzed, már a valódi fájások indultak meg, akármennyi is az idő, éjjel, vagy hajnal van, mindenképpen hívd fel szülészorvosodat, szülésznődet és ha van, Dúládat.

Előfordulhat, hogy még vaklárma és ez csak a kórházban derül ki, de inkább tudjanak róla, mintsem későn érkezzenek.

40.hét

Babád születésre kész!

A babák súlya és hossza nagyon eltérő lehet – ki mit kapott örökül. Átlagos súly 3000-3500 g, átlagos hossz 50-56 cm körüli. Ha babád ettől eltér, ne ijedj meg – ha kisebb, gyorsan behozza majd a lemaradást, ha nagyobb, akkor pedig egy igazi kis vasgyúróval lesztek igazi, boldog család!

Mi történik Veled?

Ha minden igaz, a héten világra hozod gyermeked! Bármit is érzel, maradj nyugodt, használd azokat a technikákat, melyeket a szülésfelkészítő tanfolyamon sajátítottál el – babádnak nagy szüksége van születésekor az oxigénre, így a mély lélegzetvételt ne feledd.

Bármi is történik, legyen „B” terved, hiszen előfordulhat, hogy egy adott ponton máshogyan alakulnak a dolgok, mint tervezted (pl: vízben vajúdást szeretnél, de úgy érzed, jobb, ha sétálhatsz; nem kértél fájdalomcsillapítót, de most úgy érzed, nem megy nélküle, stb.)

De mindenekelőtt, bízz kisbabádban és saját képességeidben!

Orvosod, Szülésznőd, Dúlád, mindannyian azért vannak Veletek, hogy bármi is történik, a lehető legtökéletesebben menjen minden.

Vizsgálat:

Ettől a héttől kezdve CTG vizsgálatot akár naponta szükséges lehet elvégezni, az orvosod által javasolt többivel együtt. Ilyenkor magzati keringést is figyelnek, és amennyiben az változást mutat, már haza sem engednek, így jó, ha a héten már a csomagjaiddal együtt mentek a kórházba – lehetőleg nem egyedül.

Tipp:

Készülj fel arra, hogy kisbabád fejecskéje születése után közvetlenül teljesen más lehet, mint amilyennek elképzelted. Lehet, hogy kicsit lilás, zöldes, eldeformálódott, ajkai és arcocskája puffadtak, ezek azonban pár óra alatt jelentősen javulnak, pár napon belül pedig teljesen el is tűnnek.

A legfontosabb, hogy bármilyen körülmények között is születik, a lehető leghamarabb megérinthesd. Kérd, hogy akár még mosdatás előtt a mellkasodra helyezzék, hogy a szülés traumájának ellenére érezhesse, hogy minden rendben van, hiszen ott vagy Vele – érezheti illatod, hallhatja, ahogyan dobog a szíved, sőt, akár melledet is megtalálhatja ösztönösen.

Anya, baba, egyebek – súlygyarapodási dolgok

A méh alapállapotában kb. 7 cm hosszú, 5 cm széles, 2,5cm vastag, 40g súlyú – a várandósság végére ebből lesz kb 38 cm hosszú, 25,5 cm széles és 20 cm vastag , 850 g súly

+ az alapvetően 5 l vér mennyisége kb 30-40%kal megnő

Kb.   +800 g méh                                                   800g

         +2 l vér                                                              2000g

         +kb. 3- 3,5 kg baba                                         3000g

         +700g méhlepény                                            700g

         + 800 g magzatburok, magzatvíz                  800g

         +folyadékvisszatartás kb. 1,5 kg                 1500g

         + mell mirigyállománya 0,5 kg                   500g

            +3 kg zsír (szoptatáshoz kb. 2,5-3 kg kell)

Tehát mindent összevetve kb. 10-12 kg az a súlygyarapodás, ami nem jelent számodra hízást. Az e fölötti kilók már téged növelnek, de jó eséllyel és odafigyeléssel le tudod adni. Van, akinek szinte pillanatok alatt sikerül újra formába kerülni, van akinek hosszabb ideig tart.

Egy biztos, 9 hónapnyi változásról beszélünk – akár ennyi időbe is telhet, hogy majd újra minden a régi legyen.

 

További cikkeink

Biztonságos grillezés a kicsikkel

Ráharapni egy zöldfűszeres olajban pácolt, vajpuha csirkemellre, parázs felett sütött cukkinivel, padlizsánsalátával, szaftos, napon érett paradicsommal és egy szelet kovászos kenyérrel… ugye, neked is összefutott a nyál a szádban? Hm, de mi lesz a gyerekekkel, tüzet gyújtani, éles késekkel futkosni a házból ki-be nem éppen gyerekbarát program… pláne, ha a kismama vagy és hugi, öcsi éppen útban van…

Utazás, nyaralás és várandósság

Kismamáktól gyakori kérdésként hangzik el a nyári időszakban, hogy vajon mik azok a tevékenységek, amelyeket biztonsággal végezhetnek, elmehetnek-e a régóta tervezett utazásra, nyaralásra.

Hogyan ébredj kipihenten egy fárasztó nap után?

Egész nap azt hallod, hogy… Anya? Anyaa? Anyaaa? Apa? Apaa? Apaaa? S mire odaérsz, hogy lefektetted a gyerekeket, a lábadon alig állsz és csak bezuhansz az ágyba, miután a gyerekek elaludtak. De persze elaludni nem fogsz tudni, hiszen azon töröd az agyad, mit felejtettél el? Holnap mit csinálsz másként!? Úristen, a mosás! Másnap pedig minden kezdődik előröl, és olyan érzésed van, mintha csak pár perce hunytad volna le a szemed. 

Iskola- és ovikezdés: hogyan legyen zökkenőmentes -legalább otthon- a tanév?

Az ősz kezdete nem csak a nyár végét jelenti, hanem az új tanév kezdetét is. Akinek nincsen gyermeke, az is megérzi, hogy itt újabb év kezdődött: többen utaznak a tömegközlekedésen, nagyobb lesz az autós forgalom és az utcákon is többen sietnek a dolgukra. Ha pedig iskola vagy óvoda van a közelben, ez mind hatványozottan igaz. De mit tehetünk annak érdekében, hogy már az elején elcsípjük a rendetlenséget? Nézzük meg, hogy ebben az időszakban hol képes a leginkább megjelenni a kupi és mit lehet tenni ennek megakadályozására!

Házi kedvenceink: Cicák, Kutyák!

A szőrös családtagok mellé érkezik a gyermek? Nézzük, mik azok, amikre érdemes odafigyelned a gondtalan együttéléshez!

Várandósság hetekben – 20. hét

Babád fejlődése Már jól és biztosan érezhetőek a mozgások első baba esetén is. Forog, ugrál, úszkál, nem unatkozik és mivel a magzatvíz jelentős mennyiségben nő, így elég helye is van minderre. A méhed felső része a köldök magasságában található már. A véredből...

Várandósság hetekben – 19. hét

Babád fejlődése Babádnak egyre jobban nő a haja, bőrén pedig megindul a magzatmáz képződése. A magzatvízből kortyol a magzatmázból leváló darabkákkal együtt – ebből lesz majd a magzatszurok, az első béltartalom (sötétzöld, valóban szurokszerű).  Szívecskéje 140/perc...

Várandósság hetekben – 18. hét

Babád fejlődése Sokat mozog, boxol, forog, rugdos mostanra, így szinte biztos, hogy már érzed a pici mozgásait. Tejfogcsírái mögött a maradandó fogak csírái is kezdenek kialakulni – Neked ezért különösen fontos a kalciumban gazdag étkezésre figyelni! Kialakulnak az...

Várandósság hetekben – 17. hét

Babád fejlődése A babád elnyeri végleges formáját, de növekedése innentől gyors ütemben folytatódik. A zsírlerakódás megkezdődik a bőre alatt, így mire megszületik, már nem lesz ráncos. Kézujjai mellett már lábujját is kóstolgatja és a köldökzsinórt is szájába veszi -...

Falmatrica kisokos, avagy tippek és trükkök a falmatrica felhelyezéséhez

Az 5 részes falmatrica-cikksorozatunk első részében megnéztük, kiknek is ajánljuk a falmatricával való dekorálást. A mostani részben pedig megnézzük, mire érdemes figyelni a falmatricák felhelyezésekor.

Anyacsak1van – túlélőkalauz 2 kisgyerekhez

Éppen csak túl vagy a “nemalvásos” időszakon, végre jut egy pici időd magadra, mert a babád már 1-2 éves, szinte “önálló”. A nagyival is elvan, néha egyedül is játszik, sokat mosolyog. Esetleg már oviba megy, egyedül iszik, szépen fejlődik. És ekkor érkezik az örömhír: úton a kistesó! Mi lesz most? Hogyan fogsz tudni egyszerre két apróságot is ellátni, mindent megadni nekik? Hiszen nem tudsz kétfelé szakadni. Szeretnénk Neked segíteni pár hasznos tanáccsal.

Várandósság hetekben – 16. hét

Babád Kisbabádnak már szempillája is van, testét pedig egy piheszerű szőrzet borítja (ez a lanugo). A bőre olyan vékony, hogy átlátszanak rajta az erek. Végtagjai teljesen kifejlődtek, csontosodnak, ízületei is jól működnek; markol, rúg, bukfencezik – mint egy kis...

Várandósság hetekben – 15. hét

Babád Mivel a baba ízlelőbimbói már működnek – így a csípős ételeket, ha lehet, kerüld – hiszen a magzatvízben megjelenik az általad fogyasztott ételek íze. Szemöldöke is megjelenik lassan, bőre viszont olyan vékony, hogy az erecskék még átlátszanak rajta. Már hall is...