Rád várva 37 – 40. hét

37. hét

Babád fejlődése:

Piheszőrök lassan eltűnnek, legtovább a karokon, háton és fülecskék élein maradnak – akár születése után is. Ne félj, ezek idővel kihullanak! Már nem tud nagy mozdulatokat tenni csak fészkelődni a helyszűke miatt, így egy-egy mozdulata kellemetlen lehet számodra. Nem erőből teszi ezeket és nem is szándékosan, ha megsimogatod, beszélsz, hozzá, énekelsz Neki, figyelni fog rá, így megnyugszik és nem fog forgolódni.

Hossza 47-49 cm, súlya 3000g körüli.

Vizsgálat:

A hetente esedékes CTG és az orvosod által szükségesnek tartott vizsgálatok várhatnak Rád, pl. vérnyomás, vizelet illetve a méhszáj tágasságától függően javasolt egyéb vizsgálat.

Mi történik Veled?

Mostanra úgy érezheted, nagyon eleged lett mindenből, de ne add fel, már nagyon a végén jártok, kitartás! Hogy valami jót is mondjak, a héten – de legkésőbb a jövő héten – babád fejecskéje leszáll a medencédbe, így, a korábbiakhoz képest jelentős megkönnyebbülést érezhetsz. Kevésbé nyomja el szerveidet, kapsz levegőt is, mi kellhet még :-)?

Amire figyelj, hogy mivel a baba feje már leszállt, ha kellemetlennek érzed az ülést, inkább kicsit lecsúszva, vagy fekve pihenj!

Tipp:

A heti CTG vizsgálataidat nagy valószínűséggel szülésznőd végzi, ha szülési tervvel készülsz, akkor azt is érdemes már most átadnod orvosodnak és szülésznődnek is, hiszen, ha akkor találkoznak vele, amikor már a szülőszobára kerülsz, nem biztos, hogy lesz idejük tüzetesen átolvasni.

38.hét

Babád fejlődése:

Bokáján, csuklóján már láthatóak a babákra jellemző kis zsírpárnák – ez az érettség jele, feje normál fekvés esetén már a medenceüregben van. Körmei túlnőnek a körömágyon, így lehet, hogy kicsit összekarmincálva jön világra – sebei azonban hihetetlen gyorsan gyógyulnak, majd meglátod. Tüdeje, agya, idegi funkciói minden nap érettebbek – ez utóbbiak tini korig meg sem állnak (bár ezt akkor majd másképpen fogod érezni :-)).

Hossza 48-50 cm, súlya kb 3100g.

Mi történik Veled?

A baba feje ugyan mostanra valószínűleg már a medencédben van és ennek köszönhetően a légzési panaszok és gyomorbántalmak átmenetileg csökkentek, a pici még növekszik egy kicsit, úgyhogy a hátralévő 2 hétben talpacskái újra elérhetik a bordáidat.

Vizsgálat:

A hetente esedékes CTG és az orvosod által szükségesnek tartott vizsgálatok várhatnak Rád, pl.vérnyomás, vizelet illetve a méhszáj tágasságától függően javasolt egyéb vizsgálat. Míg készül a CTG, addig van időd beszélgetni szülésznőddel arról, hogy sikerült-e átolvasnia szülési tervedet.

Tipp:

Fogyassz kevesebb sóban és fűszerekben gazdag ételt, mivel ezek fokozzák a vízvisszatartást – erre pedig az ödémásodás miatt most nem nagyon van szükséged.

Jót teszel azonban magaddal, ha K-vitaminban gazdag dolgokat eszel várandósságod vége felé, mivel ez segíti a véralvadást, ami hamarosan jó szolgálatot tesz.

39.hét

Babád fejlődése:

Tüdeje teljesen kifejlett, nagy újdonság az érési folyamatokon túl már nem történik, hiszen bármelyik pillanatban meg is születhet akár kisbabád.

Hossza 49-51cm, súlya kb. 3200g.

Vizsgálat:

A hetente esedékes CTG és az orvosod által szükségesnek tartott vizsgálatok várhatnak Rád, pl.vérnyomás, vizelet illetve a méhszáj tágasságától függően javasolt egyéb vizsgálat.

Mi történik Veled?

Most már szinte biztos, hogy érezhetsz jósló fájásokat is az apróbb méhösszehúzódások mellett. Onnan tudod megkülönböztetni a valódi fájásoktól, hogy ezek rövid ideig tartanak és a testhelyzet változtatásával elmúlnak. A valódiak hosszabban tartanak, és nem múlnak el, akárhogyan is mozogsz, bizonyos időközönként pedig visszatérnek – ezek az indulást is jelzik egyben. 

Ha kétségeid vannak, figyeld az órát – előfordulhat, hogy a valódi fájások 20 percenként jönnek, majd 10, 7, 5, 3, 2, 1 percre csökken sűrűségük, de az is lehet, hogy rögtön az 5 percesek indulnak, azokat pedig a 2percesek követik. Ez előre talán az alapján sejthető, hogy a családban (főleg anyai ágon) eddig milyen tendencia volt, ha volt, illetve következtetni lehet rá az alapján, hogy a medence csontjai mennyire távolodtak el egymástól.

Ha a babának van elegendő helye, túl sok minden nem állhat útjában, hogy gyorsan világra jöhessen.  

Tipp:

A héten párodat, vagy akivel a kórházba mész, készítsd fel, hogy bármelyik pillanatban szükség lehet az indulásra, így nem árt, ha ezt a munkahelyén Ő is jelzi.

Ha úgy érzed, már a valódi fájások indultak meg, akármennyi is az idő, éjjel, vagy hajnal van, mindenképpen hívd fel szülészorvosodat, szülésznődet és ha van, Dúládat.

Előfordulhat, hogy még vaklárma és ez csak a kórházban derül ki, de inkább tudjanak róla, mintsem későn érkezzenek.

40.hét

Babád születésre kész!

A babák súlya és hossza nagyon eltérő lehet – ki mit kapott örökül. Átlagos súly 3000-3500 g, átlagos hossz 50-56 cm körüli. Ha babád ettől eltér, ne ijedj meg – ha kisebb, gyorsan behozza majd a lemaradást, ha nagyobb, akkor pedig egy igazi kis vasgyúróval lesztek igazi, boldog család!

Mi történik Veled?

Ha minden igaz, a héten világra hozod gyermeked! Bármit is érzel, maradj nyugodt, használd azokat a technikákat, melyeket a szülésfelkészítő tanfolyamon sajátítottál el – babádnak nagy szüksége van születésekor az oxigénre, így a mély lélegzetvételt ne feledd.

Bármi is történik, legyen „B” terved, hiszen előfordulhat, hogy egy adott ponton máshogyan alakulnak a dolgok, mint tervezted (pl: vízben vajúdást szeretnél, de úgy érzed, jobb, ha sétálhatsz; nem kértél fájdalomcsillapítót, de most úgy érzed, nem megy nélküle, stb.)

De mindenekelőtt, bízz kisbabádban és saját képességeidben!

Orvosod, Szülésznőd, Dúlád, mindannyian azért vannak Veletek, hogy bármi is történik, a lehető legtökéletesebben menjen minden.

Vizsgálat:

Ettől a héttől kezdve CTG vizsgálatot akár naponta szükséges lehet elvégezni, az orvosod által javasolt többivel együtt. Ilyenkor magzati keringést is figyelnek, és amennyiben az változást mutat, már haza sem engednek, így jó, ha a héten már a csomagjaiddal együtt mentek a kórházba – lehetőleg nem egyedül.

Tipp:

Készülj fel arra, hogy kisbabád fejecskéje születése után közvetlenül teljesen más lehet, mint amilyennek elképzelted. Lehet, hogy kicsit lilás, zöldes, eldeformálódott, ajkai és arcocskája puffadtak, ezek azonban pár óra alatt jelentősen javulnak, pár napon belül pedig teljesen el is tűnnek.

A legfontosabb, hogy bármilyen körülmények között is születik, a lehető leghamarabb megérinthesd. Kérd, hogy akár még mosdatás előtt a mellkasodra helyezzék, hogy a szülés traumájának ellenére érezhesse, hogy minden rendben van, hiszen ott vagy Vele – érezheti illatod, hallhatja, ahogyan dobog a szíved, sőt, akár melledet is megtalálhatja ösztönösen.

Anya, baba, egyebek – súlygyarapodási dolgok

A méh alapállapotában kb. 7 cm hosszú, 5 cm széles, 2,5cm vastag, 40g súlyú – a várandósság végére ebből lesz kb 38 cm hosszú, 25,5 cm széles és 20 cm vastag , 850 g súly

+ az alapvetően 5 l vér mennyisége kb 30-40%kal megnő

Kb.   +800 g méh                                                   800g

         +2 l vér                                                              2000g

         +kb. 3- 3,5 kg baba                                         3000g

         +700g méhlepény                                            700g

         + 800 g magzatburok, magzatvíz                  800g

         +folyadékvisszatartás kb. 1,5 kg                 1500g

         + mell mirigyállománya 0,5 kg                   500g

            +3 kg zsír (szoptatáshoz kb. 2,5-3 kg kell)

Tehát mindent összevetve kb. 10-12 kg az a súlygyarapodás, ami nem jelent számodra hízást. Az e fölötti kilók már téged növelnek, de jó eséllyel és odafigyeléssel le tudod adni. Van, akinek szinte pillanatok alatt sikerül újra formába kerülni, van akinek hosszabb ideig tart.

Egy biztos, 9 hónapnyi változásról beszélünk – akár ennyi időbe is telhet, hogy majd újra minden a régi legyen.

 

További cikkeink

Kuckót a gyerekszobába! 🙂

SzaranyaEz lehet sátor, bunker, bármi, ami pont akkora, hogy gyermekünk, és még a testvér, vagy a legjobb barát elfér benne.  A saját gyerekszoba is személyes territóriumukat jelöli ki csemeténknek, de annak „védettsége” nem azonos a bunkiéval.  A saját bunkert a...

Te is mindent megoldasz mások helyett?

SzaranyaValamelyik nap kint voltunk reggel a kutyákkal a futiban. Fire egyik lába alatt átfutott a póráz. Ki tudott volna lépni belőle. Én lehajoltam és megemelve a lábát, megigazítottam a pórázt és elindultunk haza. Barátnőm rám nézett és megkérdezte, hogy ugye...

Napvédelem a gyermekek számára

Megérkezett a nyár, mindenki élvezi a napsütést. Azonban fontos odafigyelni a saját és gyermeikeink bőrére is. Enek fontosságáról nem lehet eleget beszélni , mindig aktuális téma. dr. Kovács Barbara a Caola Zrt. szakértője írt ebben a témában egy rendkívül hasznos...

Kinőtte a gyermeked a kiságyat?

Minden gyermek életében eljön az a pont, amikor kinövi a gyerekszobát. Ilyenkor aktuális a komplett ifjúsági-bútor vásárlás. Általában a 9 – 13 év közötti időszakban hangzik el leggyakrabban a kérdés: mikor alakítjuk át a szobámat?Hatalmas lépés ez a felnőtté...

Az Apavédő

Hogy miért lettem „Apavédő”? Számomra mit jelent ez?Hitvallásommá vált, hogy minden családfenntartónak legyen egy komoly személybiztosítási védelme.Ez egy nagyon szomorú történetnek köszönhető, ami gyökeresen megváltoztatta a szakmához való hozzáállásomat.2004....

Édesapák, nektek félig tele vagy félig üres az a bizonyos…?

Mindig beszélünk arról, hogy szegény nők, milyen szerepekben kell helytállni. Félreértés ne essék, három gyermekes anyukaként írok, és a saját életünkben is látom, hogy az édesapáknak pont ugyanolyan nehéz lavírozni a szerepeikben, ugyanúgy meg akarnak felelni, jól...

Iskolaérett család

Rengeteg szó esik arról, hogy egy nagycsoportos ovisnak mi mindent kell tudnia, minden készségekkel és kompetenciákkal kell rendelkeznie az első osztály megkezdése előtt. Emellett viszont nagyon kevés szó esik arról a holisztikus szemléletről, ami talán a siker kulcsa...

EQ az új IQ?

Ma már a csapból is folyik a sok beszélgetés az érzelmi intelligenciáról, azaz az EQ-ról. Pontosan mi is az EQ? Egyáltalán miért kell, és kinek kell? Mi a különbség az IQ és EQ között? A gyereknél szükséges-e, kell-e fejleszteni az EQ-t? Hiszen a szomszéd anyuka sem...

Férfiút! Nézzük most más szemüvegen át.

Férfiút! … Neked is a munkahelyi karrier ugrott be elsőre? Elhiszem. Nézzük most más szemüvegen át. Ismered a SHREK meséjét? Eszedbe jut a hagymás példa, ugye? Képzeld el, hogy hogyan épül fel az identitásod, ha egy képzeletbeli hagymaként tekintesz rá. Mik jutnak...

Mókás nyári játék ötletek a szünetre

A nyári szünet beköszöntével sok szülőnek fejtörést okoz, hogy milyen programokkal foglalja le gyermekét. Az óvodás korosztályt még jobban kell felügyelni, míg a kisiskolások hajlamosak látványosan unatkozni. Rengeteg érdekes program közül lehet válogatni a környéken,...