A 9. hét

Ha ekkor történik a következő ultrahangos vizsgálat, már minden bizonnyal valódi baba-alakot látsz! Szem, szemhéj, fülkagyló vonalai már látszanak és babád egész csepp testével képes már mozogni. Végtagjai is külön mozognak, sőt már az ujjacskái is külön látszanak!Súlya kb. 1,5 g, ülőmagassága 20-30 mm.

Mi történik Veled?

Ha eddig hozzá voltál szokva, hogy hasadat anélkül is behúzva tartod, hogy odafigyelnél rá, mostanra már kényelmetlenné válhat ez számodra. Figyelj, hogy a nadrágok se legyenek szorosak, mert könnyen rosszullétet okozhat, ha az alhas vérellátását bármi korlátozza. Melleid mérete ekkorra akár egy méretnyit is változhat, így mindig ügyelj a kényelmes, megfelelő méretű melltartó viselésére.

Tipp

Fontos, hogy ne szorítsd el a melleidet, amelyek folyamatosan növekednek és változnak, így törekedj arra, hogy kényelmes, lehetőleg jól szellőző pamut melltartót viselj a mellek alátámasztása érdekében. Végezz mellkasnyitó gyakorlatokat, hogy mellizmaidat kondícióban tartsd. 

Példa: ülj, vagy állj helyesen. Ehhez törekedj nyújtóztatni a gerincoszlopodat. Képzeld el, hogy a fejtetődnél van egy fonál, ami folyamatosan húz felfelé. Belégzéskor tárd ki a karjaidat oldalsó középtartásba, érezd, hogy nyújtod, nyitod a mellkasodat, s kilégzéskor hozd előre a két kezedet, érintsd össze tenyereidet és kicsit domborítsd a felső háti szakaszodat. Ismételd 8-10x a gyakorlatot.

Tápanyagok tekintetében az A és E vitaminok mellé a D-vitamin is beáll zsírban oldódók mellé a sorba. Legnagyobb mennyiségben a halfélék tartalmazzák, növények közül pedig a vargányagomba. 

A 10. hét

Babád

Innentől már hivatalosan magzatként beszélünk babádról, és a külső ivarszervek is megkülönböztethetővé válnak a fiú és lány magzatokban. A lány magzatokban kialakulnak a petefészkek, míg a fiúknál a herék, s megkezdik a tesztoszteron előállítását illetve kibocsátását. Ha meglepetésként szeretnétek kezelni a nemét, akkor ezt mondd el orvosodnak, s ne nagyon nézelődj az ultrahang vizsgálatkor ☺. Arcocskájának vonalai, bár ezt még nem láthatod az ultrahang képen, de már szépen kirajzolódnak, szíve pedig már szinte teljesen kifejlődött és apró lábujjai is elkülönülnek egymástól. Ínyében megjelenik a 20 apró tejfogcsíra.

Az arc, a tenyér és a talp idegi receptorai már érzékelik az enyhe érintést. A két agyfélteke már jól elkülönül. A szem és szemhéj szintén jól megfigyelhető ebben az időszakban.

Magzatod már olyan mutatványokra is képes, mint a nyújtózás, nyelvének mozgatása vagy épp a sóhajtozás és ásítás.Ülőmagassága 31-39 mm, súlya kb. 4g. Micsoda ugrásszerű növekedés!

Mi történik Veled?

Előfordulhat, hogy – főleg az arcon – halvány pigment foltok jelennek meg. Ez a kismamák nagy százalékára jellemző, és többnyire szülés után hamar elmúlik. Van, ami pár évig megmarad és akad olyan is, ami társad lesz egy életre – de nem ez a jellemző, ne izgulj! 

Egyre érzékenyebb lehetsz bizonyos illatokra, ételekre. Hallgass a tested jelzéseire, s kerüld el azokat az ételeket, amelyekre szervezeted jelez. S fogyaszd azokat, amelyeket megkívánsz!

Tápanyagok közül a kalcium válik fontossá – nem csak a baba fogcsíráinak megjelenése, hanem a Te kalciumforrásaidnak szinten tartása miatt is. Kisbabád mindenképpen elveszi azt, ami számára szükséges, így fontos, hogy pótold magad számára azt – így megóvhatod saját csontjaid, de leginkább fogaid épségét is. A szezámmag (1 teáskanálnyi egyenlő 1 pohár tej kalcium tartalmával), a mandula és a petrezselyem igazi kalciumbombák! A petrezselymet ráadásul, bár nyersen tartalmazza a legtökéletesebb állapotban a tápanyagokat, kis csokrokban akár ki is ránthatod rendes panírban vagy akár sörtésztában.

Tipp

  • Párologtass minél többet, főleg éjszaka, hogy orrod nyálkahártyája miné
  • A pigment foltok sötétedése ellen úgy tudsz védekezni, hogy kerülöd a napozást, szabad levegőn is inkább árnyékban maradsz, kalapot, kendőt, napszemüveget viselsz.

A 11. hét

Babád

A picúrnak mostanra minden szerve kifejlődött, így számára is kezdetét veszi a csodálatos utazás! A fej és a test mérete közel azonos, az orr és az ajkak teljesen kialakultak. A köldökzsinór, amin keresztül a pici a tápanyagot, oxigént, vért kapja, már teljesen kifejlődött. Ülőmagassága 40-50 mm, teljes hossza kb. 75 mm (lassan már csak ezt a hosszt adjuk meg), súlya kb. 7g.

Mi történik Veled?

Mivel szervezetedben egyre több hormon termelődik, gyakoribbá válhatnak hangulatingadozásaid. Túlreagálhatsz egyszerű helyzeteket, vagy a legváratlanabb szituációkban sírhatod el magad – látszólag minden ok nélkül. Ne aggódj, ez is meg fog változni, mint minden!

Ha még pocakodon annyira nem is, derekadon, kis párnácskák formájában már látszódhat, hogy szervezeted a baba védelmére rendezkedik be. Jó alaposan körbepárnázza őt, hogy megvédje az esetleges mechanikus sérülésektől.A reggeli rosszullétek mérséklődhetnek, így étvágyad is visszaállhat lassan a normális kerékvágásba, sőt! Ha eddig nem is híztál (normális, ha havi 1 kg jött fel maximum eddig, de az is, ha még egy dekát sem híztál), figyelj továbbra is étkezésedre. Nem mindegy, hogy kisbabád milyen tápanyagokból építheti fel magát! Táplálkozz egészségesen! Étrended tartalmazzon elegendő rostot és folyadékot, hogy a székrekedés problémáját minél tovább kikerülhesd, vagy ha már jelentkezett, enyhíthesd. Rostban gazdag élelmiszerek a finomítatlan gyümölcs és zöldségfélék, gabonák. Ne feledkezz meg a mozgásról sem. Javasolt a napi fél óra kellemes séta!

Tipp

Készíts listát azokról az ételekről, melyeket szeretsz és sok zöldséget, gyümölcsöt, halat, szárnyas húst tartalmaznak. Teljes kiőrlésű tésztafélék és péksütemények visszafogott mennyiségben és inkább délelőtt vagy koradélután legyenek az étrendedben. Ha megéhezel vagy csak úgy ennél valamit és ránézel erre a listára, valami biztosan megfogja a tekinteted, így csak egészséges ételek közül fogsz választani és nem esel abba a csapdába, hogy ami először a kezedbe kerül, azt eszed meg.Jó ötlet lehet fokozatosan tápláló dolgokkal feltölteni a konyhát, így bárhová is téved a szemed, nagyon nem fogsz tudni mellélőni az egészséges választást illetően :-)!

A 12. hét

Babád

A 12. hétre babád hangszálai is kifejlődnek, így már tudna hangot is kiadni, ha levegőt vehetne. Agya teljesen kifejlődött, így fájdalmat is képes érezni (akár kiálthatna is – kutatók szerint ezt ugyan némán, de meg is teszik) – ezért vigyázz nagyon Rá!

Hüvelykujját, mint egy igazi kisbaba, már szopizza, az izmocskák fejlődésével pedig egyre többet mozog, de ezt Te még nem érzed. Kezecskéit képes ökölbe szorítani és arcizmait is mozgatja már.

Ülőmagassága 55-65mm, teljes hossza kb. 80mm, súlya 15-18 g.

Még csak 3 hónap telt el, de magzatod minőségi fejlődésének legfontosabb részei már lezajlottak, így már biztos érted, hogy miért olyan fontos odafigyelned magadra és a táplálkozásodra. Innen sokkal inkább a növekedésen lesz a hangsúly babádnál.

Mi történik Veled?

Pocakod mostanra valószínűleg kidomborodik egy kicsit, így előfordulhat, hogy néhány pólód már rövidnek tűnik. Jó eséllyel múlnak el mostanra a rosszullétek, de azért figyeld őket és számolj be mindenről orvosodnak és védőnődnek.

Figyelj a kiegyensúlyozott táplálkozásra, az eddig felsorolt vitaminok továbbra is fontosak maradnak. Ha követted tanácsainkat, mostanra jó eséllyel már csak egészséges ételek vesznek körül, hogy soha ne foghass mellé, ha valamit megkívánsz!

Szervezeted energiaháztartása kezd magára találni, így egyre energikusabb lehetsz nappal és éjjel is egyaránt. Az érzékennyé vált nyálkahártyáknak, megnövekedett melleidnek köszönhetően párod igazi szexszimbólumként értékelhet téged 😉

Ultrahang vizsgálat

Ez alkalommal az ultrahangvizsgálat egy speciális nyaki redő méréssel kiegészítve történik, melyre lehet, hogy egy erre specializálódott orvoshoz küld saját nőgyógyászod. Genetikai rendellenességek szűrése a cél, mely alapján kiderülhet, hogy szükséges lehet-e további vizsgálatok végzése.

Tipp

Ideje lassan a hivatalos dolgokkal is foglalkozni! Ha eddig nem tetted meg, nyugodtan bejelentheted a tágabb környezeteden kívül munkahelyeden is várandósságodat – főleg azért, mert a várandósság betöltött 91. napjától már családi adókedvezményt is igényelhetsz, mely havi szinten vagy az éves adóvisszatérítésnél (amelyiket választod) jelent több bevételt a családi kasszában! Ha Te nem, akkor párod is igényelheti, egy családnak egy ilyen támogatás jár, mértéke keresettől független. A lényeg, hogy munkáltatódnak is alá kell írnia az erről szóló kérvényt, így mindenképpen be kell jelentened az állapotodat. Az erről szóló igazolást a nőgyógyász állítja ki.

Mozgás: Mivel a várandósság első hetétől ritkán tudják a kismamák, hogy babájuk lesz, amíg ki nem derül a várandósság, addig akár lehet, hogy erőteljes sporttevékenységet folytattál. Javasoljuk, hogy a 8. hét és a 14. hét között kerüld az erőteljes mozgásformákat, hiszen ilyenkor tapad meg a placenta, vagyis a méhlepény, és ebben az időszakban van sajnos a legtöbb vetélés. A legkritikusabb időszaknak a 9 és 12. hét közötti időszak számít. Próbálj ilyenkor kellemeseket sétálni, relaxálni, töltődni, s érdemes a 12. héten elkezdeni megkeresni azokat az új mozgásformákat, amiket a várandósság alatt is biztonságosan végezhetsz. Javasoljuk a kismama jóga, kismama torna, úszás végzését.